Какъв изход от политическата криза вижда Демократична България“? Възможен ли

...
Какъв изход от политическата криза вижда Демократична България“? Възможен ли
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Вярваме, че с втория мандат ще бъде съставено правителство, защото стигането до трети е рисково за страната

Какъв излаз от политическата рецесия вижда " Демократична България “? Възможен ли е политически консенсус по значимите и значими тематики и процеси в страната ни? Очаквайте коментар в идващите минути от депутата Ивайло Мирчев, който е мой посетител. Г-н Мирчев, дилемите пред вас, народните представители, са доста, само че ще съумеете ли? Къде вижда решението на ризите " Демократична България “?

Длъжни сме да успеем, тъй като в противоположен случай ще се надигнем пред невиждана обстановка да имаме за по-малко от две години пет пъти парламентарни избори. До момента сходно нещо в България не се е случвало, не ми е известно да се е случвало нещо сходно и в парламентарната процедура в Европа. Очевидно има рецесия на парламентаризма и би трябвало да създадем всичко допустимо да преодолеем разликите, без обаче това да значи да е за сметка на нашите правила и на това, което сме дали обещание на хората, когато сме желали тяхната поддръжка на изборите.

Криза на парламентаризма. Застрашен ли е парламентаризмът в тази връзка?

Застрашен, в смисъл, че слабостта на политическия хайлайф сега може да бъде мотив за избрани среди да насочат страната към президентска република, което ще бъде извънредно нездравословно за България.

Как, господин Мирчев, ще гласувате вие от " Демократична България “ при избор на държавно управление, препоръчано от ГЕРБ в зала?

Тук това е най-ясният избор – от първия мандат в ГЕРБ. Това ни е поредна позиция не от през днешния ден, а още от първите избори през 2021 година, че не поддържаме държавно управление с мандата на ГЕРБ. Няма да променим своето решение и сега. И не се опъваме като някакво магаре на мост, а тук става въпрос за кардинална позиция, която доста ясно сме комуникирали с обществото, и няма по какъв начин преди ГЕРБ да се реформира, преди самият ГЕРБ да се промени, да получи каквато и да било поддръжка от " Демократична България “.

За каква реформация говорите? В структурите на партията, само че какво тъкмо имате поради, какъв ГЕРБ вижда " Демократична България “?

Нещо доста просто. За страдание – и го споделям за жалост на българското общество, ГЕРБ се трансформира в годините в знак на корупцията. ГЕРБ е наясно, че няма по какъв начин да получи нашата поддръжка. И ние в предния парламент, когато партията на Бойко Борисов искаше да смъкна и съумя да смъкна държавното управление, от парламентарната естрада доста ясно казахме на ГЕРБ и апелирахме това да не се случва, защото ГЕРБ нямаха проект. Не просто нямаха проект, те нямаха и сътрудник и към момента нямаха сътрудник за ръководството. Вие сами виждате, че нито една от другите парламентарно показани сили не е подготвена да направи държавно управление дружно с ГЕРБ. Те даже не могат да създадат и държавно управление на малцинството. Просто ГЕРБ няма сътрудник. И може би не е неприятно самите ГЕРБ да се запитат за какво нямат сътрудник, а не е работа на " Демократична България “ да изяснява по какъв начин да се реформира ГЕРБ. Но пътят, съгласно нас, е само през вътрешна смяна на самия ГЕРБ. Това на този стадий не е налично, а това става не посредством думи, не посредством конференции или дълги, протяжни видеа на водача, а става само посредством каузи, посредством дейности и по този метод се потвърждава същинска смяна. А нашите цели са безусловно ясни – превъоръжаването на Българската войска, правосъдна промяна, отстраняването на основния прокурор и смяна на Конституцията по този начин, че нов Гешев да няма, и несъмнено, всички стопански политики, на които " Демократична България “ държи.

Да, вие от " Демократична България “ отказахте среща с основния прокурор. Защо? Не смятате ли, че е необходим в действителност разговор?

Диалог постоянно е необходим на всички равнища, само че с този основен прокурор… Той, апропо, в първия ден на Народното събрание беше изпратил до всички депутати по едно писмо.

Да.

И когато аз си отворих пощата с вяра вътре да видя неговата оставка, само че вместо това, виждаме, че господин Гешев пробва да влезе на полето на политиката. Това е човек, персона, която е позор за прокуратурата, с съвсем нулево доверие в обществото. Превърнал прокуратурата в инструмент не на Бога, както споделя самият господин Гешев, а на престъпността. И в действителност доста елементарно това нещо се потвърждава емпирично. България е една от дребното страни в Европа, която в последните 12-13 години, по време на ръководството хем на ГЕРБ, хем на Цацаров и на Гешев, не е вкарала в пандиза нито един министър. В Румъния има две държавни управления, ние в България нямаме нито един, което значи, че или прокуратурата не работи и правосъдната ни система има голям проблем, или че България е най-некорумпираната страна в Европа, а ние всички доста добре знаем, че не е второто. Така че остава единствено другият вид. От тази позиция, господин Гешев не е единствено неотложно да си върви, той е извънредно нездравословен за страната.

Темата за даването на оръжие на Украйна още веднъж разпали политически мнения. Още в първия ден на 48-я парламент вие от " Демократична България “ внесохте подобен документ. Всъщност ГЕРБ, " Демократична България “, " Продължаваме промяната “ и Движение за права и свободи са " за “ подобен ход, а Българска социалистическа партия и " Възраждане “ – " срещу “. От " Български напредък “ считат, че можем да дадем оръжие единствено против по-модерно западно. Ако дадем обаче, господин Мирчев, тежко въоръжение на Украйна, не би трябвало ли в действителност да знаем какво ще получим в подмяна? Какви са персоналните ви визии по този въпрос?

За първи път сме съгласни с " Български напредък “. И не просто сме съгласни, ние го казахме още в самото начало – няма по какъв начин ние да не получим по-модерно, просто тъй като нашето е най-старото. България доста от дълго време е превърната в типичен музей на социалистическото въоръжение, на руското въоръжение и на практика отвън музеите по-стари танкове, по-стара военна техника в Европа няма, което е тъпо и е позор за страната, и е позор за политическия хайлайф, който е в голям дълг към Българската войска, апропо. От тази позиция е ясно, че ние би трябвало да получим по-модерно въоръжение. В момента към този момент има фонд към Европейския съюз от 3 милиарда евро, с който се подкрепят страните, които оказват помощ на Украйна. Има ясни индикации и към този момент се е случвало в тези страни, че когато те изпратят остаряло тяхно руско въоръжение, под една или друга форма получават опция за западно въоръжение. Така че аз се надявам това да се случи и с България. А във връзка с това дали ние би трябвало да имаме изясненост, каква изясненост да имаме – не мисля, че това би трябвало да е приоритет сега, защото се работи доста интензивно това да се случи. Защо го споделям това нещо? Всички страни в Европа към този момент направиха тази стъпка като се изключи България и Унгария. България е единствената страна, която към момента се държи като троянски кон на Русия в Европа и с цел да не наподобява Унгария сама, се направи всичко допустимо България също да не даде оръжия на Украйна. Само ще напомня, че даже Македония подари оръжия, и то още в първите седмици на войната – тази Македония, на която ние й давахме нашите остарели танкове. И от тази позиция, не просто с цел да си възобновим и въоръжението, макар че това е извънредно значимо и би трябвало да го създадем, само че и поради това, че в последна сметка Украйна е нападнатата страна. Украйна е жертвата и хората в Украйна се борят и за България и пазят сега свободния свят от един оглупял деспот, ние би трябвало да създадем всичко допустимо да им помогнем. А хората, които приказват, че по този начин ще влезем във война, давам един доста елементарен отговор – нито една от другите страни, които към този момент месеци наред оказва помощ с въоръжение на Украйна, не е влезнала в никаква война и правно това, че ние даряваме на жертвата, на нападнатата страна въоръжение, с което тя да се отбрани, по никакъв метод не ни въвлича във война, както не са въвлечени останалите страни.

Всъщност какво тежко въоръжение ние можем да предоставим съответно, тежко? Казвате, то е много остаряло. Доколко можем да им бъдем потребни?

То е първо много остаряло, единствено че България поддържа потенциал като въоръжение за към 100-хилядна войска. Но армията ни сега е над три пъти по-малка. Извън това е добре да оставим към този момент на военните специалисти да се реши какво въоръжение да бъде предоставено. Но има ясни индикации, че можем и артилерия да предоставим, можем и танкове, бронирани машини, в това число леко стрелково оръжие, с което Украинската войска е привикнала да работи. Има извънредно доста варианти пред нас, просто би трябвало да ги създадем, с цел да можем да имаме очи да се обърнем към нашите западни съдружници и да ги помолим да ни дадат съответно заместващо западно въоръжение, което отново споделям, няма по какъв начин да е по-старо от нашето, просто тъй като никой в Европа не си пази 50-, 60-годишни танкове.

И още една значима тематика, господин Мирчев – вие от " Демократична България “ имате планове за промени в Изборния кодекс. Какви промени оферирате и за какво би трябвало да се случат?

Нашите промени излизат на фона на това, че изобщо е отворен Изборният кодекс. Това, което ние предлагаме, е по-скоро в посока на по-голяма бистрота на изборния развой. За страдание обаче не това е тематиката. Темата е, че има коалиция, ориентирана към връщане на хартиената бюлетина. Дали ще я назовем коалиция " Хартиена бюлетина “ или коалиция " Антимашинен избор “ не е изключително значимо. Това, което са задачите и на Българска социалистическа партия, и на ГЕРБ, и на Движение за права и свободи, е хартиената бюлетина да бъде върната, което ще докара до доста операции. Всички помните, когато имаше хартиени бюлетини, разхождащи се депутати из залите, в които се брояха бюлетините, имитация на протоколи, извънредно доста недействителни гласове. Един глас се прави елементарно нереален, когато просто се драсне с химикал на самата бюлетина. Това са проблеми, които са на първо място проблеми на обществото ни. Очевидно започнахме да ги преодоляваме с машинното гласоподаване, което отстрани недействителните бюлетини, отстрани опцията да се вършат фалшификации с изборните протоколи и с играта с преференциите и понижи операциите извънредно доста. Сега това, което се готви с връщането на хартиената бюлетина, отваря пътя на изборните фалшификатори, на търговците на гласове, които бяха извънредно затруднени, когато имаше напълно машинен избор. И за жалост, това връща страната обратно. Ние ще създадем всичко допустимо да се противопоставим тук, само че " Демократична България “ е с 20 депутати. Въпреки това, ще отстояваме доста гневно позицията си в парламентарна зала и се надяваме останалите политически сили малко здрав разсъдък да се влее при тях.

Казвате, всичко това ще върне страната ни обратно. А удължаването на бюджета няма ли също да застопори страната ни по някакъв метод?

Това, апропо, е извънредно чудноват ход на държавното управление. Ние чакахме, както е по закон, до 31 октомври да бъде импортиран бюджета за 2023 година Особено когато най-различни политически представители споделят, че то, служебното държавно управление, е като едно обикновено държавно управление. Щом е като едно обикновено, най-логичното беше да бъде вкаран проектобюджет. Няма да укривам, че водещият проектобюджет на служебния кабинет с 6,6% недостиг, ние, най-меко казано, дефинираме като несъответствуващ и несъответстващ и щяхме да създадем всичко допустимо в Народното събрание да променим, защото 6,6% недостиг значи вкарване на България в дългова серпантина, извънредно висок риск след към три години от тежка икономическа и финансова рецесия. Точно заради тази причина ние, нашето мнение и това, което отстоява " Демократична България “, е, че би трябвало да е в границите на 3%. Още повече, че ние имаме една доста значима цел и това е влизането в еврозоната на 1 януари 2024 година – цел, която при гласоподаване на един огромен недостиг не може да бъде изпълнена. Така че се надяваме в последна сметка да имаме един нов бюджет за 2023 година Ако държавното управление не го направи, това също няма по никакъв метод да помогне за по-бързото излизане на страната от икономическата рецесия.

Пазарът на горивата в България – с какво " Демократична България “ не е съгласна? Изразихте персонално вие една позиция.

Това, че главното – всичко, което беше направено от предходния, служебният кабинет го затри и на практика държавното управление сега подкрепя работата на " Лукойл “ посредством решения, даже когато бъде опровергано от Европейската комисия. Това, което се случва, е безусловно неприемливо – решения на Европейската комисия да бъдат дерогирани за сметка още повече на българските консуматори. Т.е. това, което предното държавно управление беше решило и беше положително за страната, съветският нефт, горивата от съветския нефт се продават единствено в България, което щеше да намали цената им. Обаче държавното управление пробва сега да позволи износа на продуктите от съветски нефт, като ползата тук главно е към Турция, защото приходите на " Лукойл “ от експорт към Турция са големи. Но това е за сметка на българските консуматори. Вместо по този метод да падне цената, се получава противоположното – че цените ще си останат високи. А настрана от това, ние интензивно работим от " Демократична България “ по законопроект, с който страната да поеме действен надзор над рафинерията, и тогава разликата сред сорта " Брент “ и " Урал “, която сега е към 25-30 $, да остава в българските консуматори, т.е. това да се отрази непосредствено в цените на бензиностанциите, вместо както и сега, да се източва от " Литаско “, което е благосъстоятелност на " Лукойл “.

Какво ще се промени, господин Мирчев, в случай че вие получите третия мандат, макар че политическите специалисти споделят, че това е малко евентуално?

Първо, всяка политическа мощ би трябвало да бъде подготвена да получи третия мандат. И тук не става дума за това ние желаеме или не желаеме третия мандат, само че всяка партия би трябвало да бъде подготвена и сега, в който го получи, тя да търси поддръжка. За това са ни избрали хората и за това сме отишли на избори. Но до третия мандат има доста време, доста политическо време, макар че физическото е най-вероятно две-три седмици. Има доста политическо време, в което занапред би трябвало доста добре да забележим какво развиване ще получим. Ние имаме вяра, че с втория мандат ще бъде формирано държавно управление, тъй като стигането до трети мандат е извънредно рисково за страната. Ние сме подготвени на доста градивни диалози с " Продължаваме промяната “ за втория мандат.

Благодаря ви, че бяхте наш посетител.

Благодаря ви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР