Какъв е животът в социална изолация? Това показват данните на

...
Какъв е животът в социална изолация? Това показват данните на
Коментари Харесай

Живот в изолация: Ставаме късно, спим следобяд Копирано от standartnews.com

Какъв е животът в обществена изолираност? Това демонстрират данните на пазара на електрическа енергия в Европа и други страни, в които рестриктивните мерки на активността са довели до цялостна смяна на ежедневните привички на стотици милиони хора.

Животът под обсада значи късно ставане, стоене до среднощ и закъснение на темпото следобяд, написа Bloomberg, представен от investor.bg.

Ситуацията е сходна на всички места, където са въведени ограничаващи ограничения. В Ню Йорк потреблението на електричество е намаляло с 18% по отношение на естествените времена в 8 ч. сутринта. В Токио и три близки префектури употребяваната електрическа сила е спаднала с 5% през работните дни, откакто Япония разгласи изключително състояние на 7 април, сочат данни на компанията за енергийни прогнози TESLA.

Опитът на Италия демонстрира най-ясно наклонността, защото рестриктивните мерки там бяха въведени още на 5 март, преди останалите европейски страни да последват образеца й. Данни на електроенергийния оператор Terna дават визия за това, което други страни едвам в този момент стартират да записват.

Хората стават по-късно

Хората могат да спят повече, тъй като не им се постанова да пътуват до офиса. Обикновено търсенето на електрическа сила стартира да нараства сред 6 и 8 ч. сутринта. Сега в Германия е ясно, че кафе машините не се включват най-малко до 8-9 часа, споделя Саймън Ратджен, създател на компанията MFT Energy A/S.

Германия, Франция и Италия, които съставляват над две трети от стопанската система на еврозоната, са въвели ограничения за заплатен отпуск, които разрешават на чиновниците да получават заплата, до момента в който краткотрайно са спрели работа. Англия също имат пакет от ограничения за поддръжка. Много от тези чиновници стават по-късно.

„ Сега имам доста по-спокойно начало на деня “, споделя Дейвид Фрийман, анализатор на финансовите услуги от Лондон. „ Не ставам до към половин час преди началото на работния ми ден в предишното “, добавя той.

Потреблението на електрическа сила следобяд внезапно понижава. Преди то е нараствало сред 14 и 17 ч. Сега спада, защото хората излизат на разходка, да подишат малко въздух или да се отдадат на следобеден сън.

Вечери вкъщи

От 18 ч. потреблението на ток стартира внезапно да пораства, защото хората завършват работа и стартират домакинските си отговорности. Ограничения като работа и учене от вкъщи, които не разрешават дълготрайно гледане на телевизия денем, отпадат в късния следобяд. Потреблението на ток е най-голямо точно вечерта, защото множеството хора са принудени да си останат вкъщи. Netflix разгласи рекордни 15,8 млн. платени клиенти, съвсем два пъти повече от прогнозите на анализаторите от Wall Street. Услуги за стрийминг на видео като Netflix и YouTube също са разкрили отдадени фенове. Новата услуга Disney+ надмина 50 млн. клиенти единствено за пет месеца, по-бърз ритъм от прогнозите.

Интернет трафикът пораства до небесата на фона на възхода на приложения като услугите за стрийминг и Zoom. Това може да значи месечно ползване на широколентов интернет от цели 600 гигабайта, към 35% повече отпреди, сочат калкулации на Bloomberg Intelligence.

Стоене до късно

Хората също по този начин си лягат по-късно. Търсенето стартира да понижава едвам сред 22 ч. и среднощ, минимум с един час по-късно отпреди.

„ Децата ми несъмнено си лягат по-късно. Всичките ни привички се изпариха “, споделя Лиз Стивънс, асистент-преподавател от Лондон.

Това основава усложнения на хората, които би трябвало да предвиждат държание – операторите на електропреносни мрежи и търговците на електрическа енергия. Прогнозите се основават на исторически данни, а в този момент нищо не се вписва в моделите, оценяващи потреблението.

Можем да се доближим само, в случай че погледнем огромни събития като Световното състезание по футбол, когато хората са пред тв приемника едновременно, споделя Ратджен от MFT.

„ Прогнозирането сега е доста мъчно. Глобалната пандемия е непозната територия “, разяснява Крис Климет, шеф на отдела за електропреносни мрежи в Reactive Technologies.

Как ще наподобява нормалността след отминаването на рецесията също е въпрос без отговор. Различните страни би трябвало да разгласят ограниченията си за излизане от блокадата, като Германия и Австрия първи разхлабиха рестриктивните мерки, а Италия остава под непоколебим надзор. Някои промени може да са за непрекъснато, защото и чиновниците и работодателите привикват от ден на ден с работата от у дома.

Различни браншове използват повече

В Китай, който е по-напред във възобновяване от пандемията от Европа или Съединени американски щати, внезапното стесняване на общото произвеждане на електрическа енергия скрива смяна в ежедневните привички.

Навиците за хранене се трансформират. Ресторантите уголемяват доставките и даже оферират услуги за изпращане на хранителни артикули, защото желанията към хранене вкъщи се резервират. Потреблението на електрическа енергия в от семействата в Китай евентуално се е нараснало поради действия като готвене и отопление, сочат данни на IHS Markit, съгласно която търсенето от семействата е повишено с 2,4% през първите два месеца на годината, защото хората са си останали у дома.

Увеличаването на използването на технологии също е тласнало към растеж с 27% търсенето на електрическа сила в Китай от секторите на телекомуникациите и уеб услугите, демонстрират данните на консултантската компания.

Като цяло потреблението на ток през първото тримесечие на годината е намаляло с 6,5% по отношение на същия интервал на 2019 година до 1,57 трлн. киловатчаса, сочат данни на китайската Национална енергийна администрация. Индустрията използва към 70 на 100 от електрическата енергия в страната, а секторът на търговията и семействата имат дял от по 14 на 100.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР