Как се справят най-богатите американци, когато става въпрос за даряване

...
Как се справят най-богатите американци, когато става въпрос за даряване
Коментари Харесай

Това са най-стиснатите милиардери СНИМКИ

Как се оправят най-богатите американци, когато става въпрос за даряване на средства за щедрост? Според Forbes, на този въпрос може да се отговори по следния метод: не всеки милиардер е подготвен да споделя положението си.

Много от най-богатите хора в Съединени американски щати са извънредно великодушни, като по калкулации на Forbes, 36 членове от класацията Forbes 400 са дарили най-малко по 1 милиарда $ през живота си. В същото време има и забележителен брой милиардери скъперници, които, съгласно изданието, не са дарили съвсем нищо.

За първи път тази година от Forbes са ревизирали какъв брой великодушен (или пък не) е бил всеки от членовете на Forbes 400. Вероятно изненадващо, огромен брой милиардери са свидливи, макар финансовото си положение, написа profit.

Общо 76 милиардери (или близо една пета от включените в тазгодишната класация) получават най-ниския вероятен резултат за филантропия – 1, което значи, че са дарили по по-малко от 30 млн. $, или под 1% от тяхното положение, през живота си.



Снимка: Twitter

При някои от тях това е напълно целеустремено. Един от тях е много неприкрит съперник на филантропията. Кен Фишер, който основава Fisher Investments с 250 $ през 1979 година, а в този момент ръководи активи на стойност 96 милиарда $, споделя, че не е " обожател на филантропията. "

Той не е изключително заинтригуван от това да отделя непринудено от времето си и е заявявал, че да е част от борда на шефовете на организация с нестопанска цел би му " работило разсейващо. " (Въпреки всичко, съгласно Forbes, Фишер е дарил минимум 11.5 млн. $ през годините.)



Снимка: spi-ind.com

Арчи Алдис Емерсън, който натрупва положение от дърводобив и е третият максимален земевладелец в Съединени американски щати, също е правил сходни мнения през годините.

Когато неговите деца подаряват 6 млн. $ на Университета на Орегон за създаване на лаборатория по горите, която носи неговото име, той споделя: " Така се обеднява. По-добре е такива неща да не се вършат доста постоянно. "

Има доста други милиардери, за които филантропията наподобява просто не е приоритет. Много от тях нямат фондация, а други са основали лична фондация, само че пък не са създали съвсем нищо с нея. Някои са си правили реклама с подарък тук или там през годините, само че като цяло даренията им изобщо не са огромни.



Такъв образец е имотният и състезателен магнат Стан Кронке. Той е 58-ият най-богат човек в Съединени американски щати, само че от Forbes са разкрили единствено едно-единствено негово подаяние. През 2017 година, той и брачната половинка му Ан Уолтън Кронке (племенница на създателя на Walmart Сам Уолтън) подаряват 1 млн. $ на Червения кръст след урагана Харви.

Един от неговите спортни тимове Сейнт Луис Рамс има фондация и поддържа юношески организации, само че разчита на дарения от други. Възможно е Кронке да избира да подарява анонимно. Неговият представител не е дал отговор на запитването на Forbes за коментар.

Андрю Бийл - тексаски банкер, чието положение се прави оценка на 9.9 милиарда $, също не наподобява да е дарил доста. На уеб страницата си той изяснява, че е дарил 1 млн. $ на музей в Далас и " милиони " на колежи и благотворителни организации, както и за награди за достижения в науката и математиката.

Това е релативно нищо за човек, който е спечелил над 650 млн. $ дял от своите банки единствено през 2017 година



Снимка: Twitter

Понякога неналичието на дарения е обвързвана с възрастта на милиардера или с това какъв брой неотдавна е натрупал положението си. Някои от тях в този момент стартират и се чака в идните години да усилят дарителската си активност. Съоснователят на Dropbox Дрю Хюстън, да вземем за пример, листна компанията си на борсата през март, а скоро по-късно подари 5 млн. $ за нова фондация.

Съоснователят на Snap Еван Спигел завърши IPO-то на компанията през 2017 година и е заречен да подари 13 млн. акции от клас А на нова фондация в идните две десетилетия. Досега е дарил малко под 1 млн. акции на стойност близо 10 млн. $. (В същото време различен съосновател на Snap Боби Мърфи е дарил 3.3 млн. акции на стойност 54 млн. $, за което получава по-висок резултат в класацията на Forbes.)

От изданието признават, че някои резултати може да са прекомерно ниски, защото не разполагат с цялостната картина на дарителската активност на даден милиардер. Много хора от дълго време афишират обществено филантропската си активност или споделят с Forbes за своите дарения, има обаче и други, които остават анонимни или пък отхвърлят да дават информация на изданието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР