Как се прави къща от дървени трупи – дървената къща

...
Как се прави къща от дървени трупи – дървената къща
Коментари Харесай

Как се прави къща от дървени трупи – етапи на строителството

Как се прави къща от дървени трупи – дървената къща или вила е красива, здрава и налична. Дървената къщурка към момента е превъзходен избор, в случай че желаете да построите собствен личен дом.

Предпочитанията на човечеството да живее в структури от натурален дървен материал са от дълго време и добре документирани. Една история от богатия фолклор на строителството с дървени трупи споделя за един Велик занаятчия на тевтонските рицари. Около 1500-та година, той е желал да се построи дървена структура върху каменния му палат, с цел да се обезпечи по-добро място за живеене. Много дървени структури, издигнати през същия интервал, към момента стоят на своето място в Скандинавия, Централна Европа и Балканите.

Всяка област създала свои лични разнообразни способи – от квадратните дялани дървени домове на Франция до дървените вили и хижи на Германия със сглобки вид лястовича опашка. Но когато всички тези въздействия били трансферирани в Новия свят, преобладавал скандинавският жанр от кръгли трупи с изрязани ъглови прорези. Примери за този способ могат да бъдат забелязани нявсякъде в Съединени американски щати.

Изграждането на къща или вила от дървени трупи постоянно е изисквало доста търпелива, физически взискателна работа. А също по този начин се изисква асимилиране на някои нови умения.

Как се прави къща от дървени трупи – условия

Мненията по отношение на избора на трупи и верния сезон на рязане варират според от обособения занаятчия и мястото на бъдещата дървена сграда. По принцип може да се употребява съвсем всеки вид дървесина, стига да е релативно право дървото, да е с диаметър към 20 до 25 см и да има единствено нищожно притеснение – не повече от 5 см за 5 метрово дърво. Иглолистни дървета като бор, ела, смърч и лиственица са желани, тъй като тези иглолистни дървета са подобаващи за обработка, трайни и релативно леки. Може да се употребява и твърда дървесина, като дъб да вземем за пример, макар че тяхната дървесина е мощно податлива на гъбично заразяване.

Дърветата би трябвало да бъдат отсечени при започване на зимата. По-ниските температури вършат по-бавно времето за сушене, което понижава напукването и нацепването на дървените трупи. Също по този начин е по-лесно да извадите дървените трупи от гората по твърдата позамръзнала почва.

Най-добрият способ за изсушаване на трупите е да ги оставите за една до две години – колкото по-дълго, толкоз по-добре. Дървените трупи би трябвало да се подреждат над земята, като оставяте лек интервал сред обособените трупи. Това разрешава оптимален въздушен поток към трупите и предизвиква по-равномерното изсушаване.

Също по този начин би трябвало отчасти да отлепите кората благодарение на нож, преди трупите да бъдат подредени. Това ще усили скоростта на изсъхване и ще докара до минимално напукване и сцепване. Преди да започнете построяването обаче, би трябвало да премахнете изцяло останалата кора. Това е естествено местообитание за доста разнообразни типове вредители .

Започваме с основата (фундамента)

Много от първите дървени постройки са били издигнати без основи, тъй като са били издигнати небрежно или са били предопределени за краткотраен заслон. Но несъмнено се изисква подобаваща основа. Каменните основи са обичайни, само че блоковите и бетонните плочи са също толкоз положителни или дори по-добри и изискват по-малко работа.

Ако не желаете мазе , би трябвало да изкопаете земята най-малко под линията на заледяване, да поставите основи и да изградите стена или плоча най-малко 30 см над земята. Трябва също по този начин да поставите няколко колони в средата, в границите на фундаментните стени, с цел да поддържат тежестта на пода.

Също по този начин, монтирайте анкерни болтове по горната част на стените, с цел да прикрепите носещите греди, които ще оформят скелета на пода. Започнете построяването на пода посредством изрязване и напасване на дървените трупи. След това пробийте дупки в трупите, с цел да вмъкнете анкерните болтове. Ъгловите сглобки са направени посредством изрязване на трупите, както е показано по-надолу на фотографията.

Как се прави къща от дървени трупи – подовото покритие

Трябва да изрежете част отгоре на трупите, с цел да може по-лесно да се напасне идващият ред дървени трупи. Оформете първия ред от дървени трупи, тъй че да се получи здрава решетка. Заковете подовото покритие (дъските) крепко за гредите. Сега сте подготвени да започнете да изграждате стените.

Много разнообразни типове прорези могат да се употребяват за захващане на обособените трупи. Сглобките нормално се вършат с трион, бормашина и свредла, длето и чук. Добър избор за начинаещия занаятчия е техниката “методът на писалката ”. Работи се с полукръгли прорези, изсечени в горната част на трупите, които да влезнат в прилежащите трупи. Също по този начин се изрязва V-образен жлеб по дължината на всяко дъно на дървените трупи, тъй че цялата дължина да може да стои на равнището на дънера изпод.

Ето едно примерно видео за сходна дървена сглобка:

Въпреки че този способ е по-бавен от другите способи, ъгловите фуги са водонепроницаеми за вода, стичаща се по външната страна на къщата. V-образните жлебове също по този начин отстраняват въздушните течения сред трупите. Фугите сред обособените дървени трупи не се нуждаят от заряд, тъй че можете да избегнете един от най-хроничните проблеми с поддръжката на домовете от дървени трупи: коригиране на напукания заряд.

Как се прави къща от дървени трупи – стадии на строителството

Изрязването на ъгловите прорези е петстепенна процедура.

  1. Първо завъртете натрупа на място и преценете по какъв начин ще го поставите. След самото напасване, захванете новите дървени трупи със скоби.
  2. Очертайте формата на долната част на дървената натрупа с пергел и молив, с цел да знаете какво би трябвало да изрежете от новата горна натрупа. Изрежете жестоко прореза с верижен трион, след което го оформете по-прецизно с длето или шлайф.
  3. Направете разрез и от другата страна на дървения мъртвец. Сега би трябвало да извършите V-образната вадичка от единия до другия разрез по дължината на гредата.
  4. Изрежете V-образния канал с верижен трион на дълбочина от 1 до 1.5 см. Отстранете отпадъците, по-късно завъртете натрупа назад на мястото му и напаснете тъкмо горните трупи върху долните.
  5. След като напаснете, в случай че въпреки всичко някъде не е компактно, може да употребявате фибростъкло, с цел да уплътните по-добре. Защото сигурно ще ви се получат разминавания.

Докато се придвижвате нагоре по стените, редувайте всяка последваща дървена натрупа, тъй че по-малките им, заострени краища да не са всички в единия завършек на стената. След като трупите доближат към 2 метра височина, изрежете отвора на вратата. Подпрете трупите от двете страни с дървени греди.

Разбира се, в случай че вашата дървена вила или къща е по-голяма от показаната тук, ще имате няколко вътрешни загради. Те могат да бъдат направени с дървени трупи, врязани във външните стени. Може и със стени от дървени греди, които могат да се изградят по-късно. Предпочита се врязването на дървените трупи, тъй като то дава еднообразно вътрешно покритие на всички стени и укрепва структурата.

Когато трупите доближат върха на плануваните отвори за прозорци и порти, подпрете стените и изрежете едновременно всички бъдещи отвори. След това изрежете жлеб, както е показано, в краищата на трупите от двете страни. Там ще сложите дървена шпонка и по-късно прибавете най-малко още две трупи над отворите.

Покрива е значим

За да изградите добре покрива, би трябвало да извършите отново няколко сглобки на носещите греди. За вярното ампутиране с моторния трион, може да употребявате права летва, по която да отрежете тъкмо ъгъла на покрива.

След като се инсталират гредите, заковете дъските на подпокривното пространство. Може да сложите непосредствено ламарина. А може да да употребявате и битумна керемида. Независимо от това какво ще изберете, би трябвало да извършите покрива постоянен и водонепропусклив.

И най-после, авансово сглобете всички прозорци и порти и ги монтирайте в отворите. Оставете малко празен ход на отвора над колоните, с цел да се слегнат добре трупите.

Измийте трупите с препарат, с цел да премахнете всевъзможни замърсявания. А по-късно с разтвор от две елементи домашен белина в една част вода отстранете всички петна. Изплакнете щедро трупите с вода и ги оставете да изсъхнат за една седмица. След това нанесете примес от една част ленено масло върху пет елементи терпентин от външната страна на трупите. Това нещо би трябвало да се повтаря на всеки пет години.

Ето едно клипче за създаване на дървена къща: