Как се надстроява с допълнителен етаж офиси централна сграда в

...
Коментари Харесай

Надстрояването на сградата на ул. "Шипка" 6 зависи от две "културни" институции

Как се надстроява с спомагателен етаж офиси централна постройка в София, която носи белези на модернистичната архитектура? Този въпрос е настоящ около самодейността на Съюза на българските художници, който е притежател на галерията на ул. " Шипка " 6, да задейства процедура за изменение на проекта на парцела. откакто в регион " Средец " беше оповестена заповедта на основния проектант, с която той утвърждава изработването на нов проект. Новината беше изненадваща, защото от СБХ не бяха представяли сходна концепция в общественото пространство и не бяха казвали, че имат планове за смяна във визията от архитектурния конкурс през 2014 година, от който не последва нищо.

Мълчанието на сдружението продължи и откакто медиите оповестиха за готвения план. Това, разумно, роди страхове, че се прави спокоен опит да се наруши достоверния тип на постройката, която допреди 10 години е била държавна и е дарена на художниците с концепцията да е единствено изложба. Опасението си гласно изрази и районният кмет на " Средец " Трайчо Трайков, съгласно който е нужна оценка на постройките от модернизма, с която вложителите да се преценяват.

Но пред надстрояването има още крачки, в които да се прегледа и вероятно спре планът:

Сегашната процедура за изменение на проекта изисква и мнение от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), който да реши какви намеси са вероятни съгласно статута на постройката. Такова е изпратено от страна на СБХ. В случай, че Министерството на културата реши, че концепцията е несъответствуваща, тя няма да се реализира. Проектант на плана за надстрояване на галерията е арх. Светла Тихолова, която е създател на, съгласно който всеки вложител, който има интерес към зоната от " Орлов мост " до " Ларгото ", би трябвало да се отнася към постройките като монументи на културата и да желае мнение от културния институт. Заради това най-вероятно СБХ са решили да работят точно с нея. За да може постройката да бъде избрана като монумент, би трябвало да са минали 50 години от построяването ѝ. След като галерията е открита публично през 1972 година, това значи, че идната година НИНКН по този начин или другояче би трябвало да задвижи процедура за оценката ѝ. Все отново, в случай че проектът бъде утвърден, СБХ може да получи позволение за градеж преди този момент. В този случай всичко ще зависи от настоящето мнение на института. Сградата попада в лист на общинското сдружение " Софияплан " по план " Ново архитектурно завещание ", който има за цел да започва процедура за отбраната на 150 здания на разнообразни архитектурни стилове. (Повече за самодейността вижте по-надолу.)
Проектът: офисен блок, далечен от фасадата
Проектът на СБХ планува на покрива на постройката да се обособи терасовиден етаж, на който да бъдат ситуирани офиси. Техен наемател желае да бъде коуъркингът betahaus, който и в този момент употребява част от третия етаж от галерията. От СБХ изясняват, че са спрели на компанията, защото тя има интерес и дава отговор на поставените условия за договаряне. Причината в тази ситуация да не се организира конкурс е, че Съюзът е частен притежател от 2011 година, когато държавното управление ѝ е трансферирало безвъзмедно това право при изискване, че постройката се употребява единствено за изложба. Все отново взимането на етаж на топ локация без никакво съревнование надали реализира най-хубавото допустимо финансово решение.
Предвидената височина на новия етаж е 3 м., само че той ще е оттеглен с 6.5 м от фасадата, като поради това няма да се вижда. Фотограф: Цветелина Белутова
Предвижда се новият етаж да бъде " нов функционален размер от олекотена структура с подобаващи модерни материали ", написа в изпратената до медиите през вчерашния ден позиция на СБХ. От графичния проект, възложен на Направление " Архитектура и градоустройство ", се вижда, че плануванаъа му височина е 3 м, само че той ще е оттеглен с 6.5 м от фасадата, като поради това няма да се вижда. Новата площ, която ще се построи, е 774 кв. м.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР