Как преживяха 12-ия ден от войната хора, принудени да бягат

...
Как преживяха 12-ия ден от войната хора, принудени да бягат
Коментари Харесай

Херсон, Киев и Харков: Разказ от първо лице за живота сред бомби и престрелки


Как претърпяха 12-ия ден от войната хора, принудени да бягат или да се крият от бомби и престрелки в Херсон, Киев и Харков?

След завземането на Херсон от съветските сили, престрелките са утихнали, само че не напълно, а храната и медикаментите са на изчерпване, споделя Татяна Дергачева. Повечето поданици не излизат от домовете си или са в бомбоубежища.

„ При нас вследствие на обстрела пострадаха 6 учебни заведения. Един от гърмежите беше толкоз мощен, не мога да си показва какво е предизвикал. Тук сме единствено ние, хората без оръжие, вървим по улиците на града и сме под опасност от автоматите на съветските окупатори. Днес в Чеплинка, това е на границата на окупирания Крим, те стреляха по хората и раниха двама мъже “, описа Татяна Дергачева.


Според журналистката в града не е проведен благонадежден зелен кулоар за бежанци и към този момент фамилията й няма желание да го напуща.

Преподавателят и професор в Харковския университет Михаил Станков обаче към този момент е надалеч от бомбардирания втори по величина град в Украйна. След проведено гратис пътешестване с трен той стига до село на река Днепър в централната част на страната.

„ Аз не мога да допускам, че няма изстрели, няма бомбардировки, няма авиация, която да лети от горната страна на главата ти “, сподели професорът.

И тук обаче има боен час, както и спорове измежду популацията.

„ Даже в този момент сега отиваме при една жена, която се скара с щерка си. Дъщерята е проукраински настроена, майката – проруски. И дъщерята я изгони от у дома. И тя в този момент стои в кметството и плаче. Отиваме при нея най-малко психически да й помогнем с нещо “, добави Михаил Станков.


Евакуацията е сполучлива и за различен българин - пътуващият от Киев Петър Манолов. В момента той е в по-спокойния град Лвов.

В Киев имах пари, само че нямаше по какъв начин да ги употребявам. Не можеш да изтеглиш, можеш да пазаруваш, само че всичко е на бързи обороти, влизаш в магазина, вземаш, все едно грабиш – грабиш и бягаш бързо да се скриеш в подземието, качваш се горе, пиеш вода и след 10 минути си долу, след това отново горе “, описа Петър Манолов.

Местни доброволци ще оказват помощ на Петър и доста други да стигнат до Полша.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР