Как обещаващото начало приключва с противопоставяне - германски документален филм,

...
Как обещаващото начало приключва с противопоставяне - германски документален филм,
Коментари Харесай

Путин и германците: история на взаимното разочарование


Как обещаващото начало завършва с опълчване - немски документален филм, излъчен по ЦДФ, проучва комплицираните връзки сред съветския президент Владимир Путин и Германия.

" Путин и германците. Всичко стартира многообещаващо ", звучи глас зад кадър и в първите фрагменти феновете виждат фрагменти от известната тирада на съветския президент пред Бундестага през 2001 година. Младият съветски водач държи речта си на немски език и твърди политическия хайлайф и немския народ, че Студената война е завършила и Русия стартира да гради демократично общество.

Гласът зад кадър пита: " Заблуди ли ни Путин? Или ние го разочаровахме? ". В продължение на 43 минути кинодокументалистите Йенс Афлербах и Матиас Шмид се пробват да отговорят на тези въпроси. Техният филм " Путин и германците " беше излъчен по Втора немска телевизия ЦДФ в най-гледаното време. 2, 7 милиона фенове гледаха лентата на 16 април вечерта. Този документален филм не е журналистическо следствие, какъвто беше показаният по същата телевизия филм " Путин и мафията ". Новата лента съставлява аналитична картина. Във кино лентата са употребявани архивни материали, само че не се изнасят нови обстоятелства. Интересното е осмислянето на тези обстоятелства от знакови фигури пред камерата, както и резултатите от анкета, извършена особено за кино лентата от социологическия институт Форшунгсгрупе Вален. В първата част на кино лентата създателите наблюдават хронологично биографията на Владимир Путин, поставяйки акцент върху неговите връзки с Германия, нейния език, нейните политици и предприемачи.

Приятел на канцлера Шрьодер и немския бизнес

Авторите на кино лентата се стопират в детайли на активността на младия помощник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Дрезден по времето на Германска демократична република, където го наричали " дребния Володя ". След това демонстрират фрагменти от неговата работа като " референт по интернационалните стопански връзки " в кметството на Санкт Петербург. Ксения Собчак споделя, че татко ѝ възприемал Путин като човек с европейско мислене, който знаел " по какъв начин живее Европа и по какъв начин живее Германия ". Задкадров глас разяснява, че в кметството на Санкт Петербург наричали Путин " германеца ". Богат видеоматериал илюстрира контактите на президента Путин с немски политици и натъртва на многото срещи и другарството му с тогавашния канцлер Герхард Шрьодер, както и на връзките му с немските бизнес среди. Един от тези предприемачи, Клаус Манголд споделя за крепкото здрависване с съветския президент и за това, по какъв начин в дома му пеели немски песни за Рождество Христово, а Путин обичал да споделя вицове на саксонски акцент. Дълго време се смяташе, че " тези солидни връзки " могат да послужат за основа на развиването на връзките сред Германия и Русия, се споделя във кино лентата. Един от водещите специалисти по въпросите на Русия - Щефан Майстер споделя следното: " Мисля, че можем да го считаме за другар на Германия и германците ". Но незабавно прибавя: " Въпреки това ние сме разочаровани едни от други ".

Берлин, септември 2001 година, Путин държи тирада в Бундестага

" Крахът на Германска демократична република научи Путин да крие слабостите и да показва мощ "

Авторите на кино лентата считат, че основното събитие във формиранато на бъдещия политик Путин е бил крахът на Германска демократична република, когато бъдещият съветски президент е стигнал до извода, че мирната гражданска война " прекомерно бързо е победила слабата страна ". На 5 декември 1989 година възмутените тълпи завземат основната квартира на ЩАЗИ, а част от стачкуващите се насочат към централата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Дрезден. Путин и неговите сътрудници са в малцинство. Москва мълчи и те не могат да чакат помощ отникъде. Тогава, споделя дикторският глас, " Путин импровизира. Излиза пред тълпата и блъфира. Неговата убеденост направи мощно усещане на стачкуващите и те се разотидоха, си спомня един от тях. Авторите на кино лентата смятат, че събитията в Дрезден стават схемата, която Путин следва през целия си политически живот. А тя е доста елементарна: слабостта би трябвало да се прикрива и би трябвало да се демонстира мощ.

Как обаче реагират германците на демонстрацията на мощ и най-много на военна мощ. 43 на 100 от 1348-те участници в представителната анкета, извършена особено за кино лентата, са разтревожени от политиката на Путин. Неговата политика не провокира опасения измежду 51 % от интервюираните. 18 % считат съветския президент за другар на германците, а 54 на 100 нямат мнение по въпроса. С най-голяма благосклонност към Путин се отнасят гласоподавателите на популистката партия " Алтернатива за Германия ". Почти половината от тях виждат в лицето на Путин другар на Германия. Авторите на кино лентата припомнят, че най-големите поддръжници на Путин в Германия са членовете на дяснорадикалното придвижване ПЕГИДА. Във кино лентата са показани фрагменти от демонстрации в Дрезен, където членовете на ПЕГИДА носят съветски флагове и плакати с надпис: " Путин, помогни ни! ".

За разлика от Герхард Шрьодер, канцлерката Меркел поддържа чисто настоятелен връзки с Путин и постоянно го подлага на критика остро обществено, допълват създателите на кино лентата. Особено по отношение на убийството на Ана Политковская, което тогава новата канцлерка на Германия счита за опасност за свободата на словото. " Меркел непрекъснато припомня на Путин, че той е заречен да развива демокрацията в Русия ", споделя дикторът. 76 % от гермаците считат, че Путин не е уверен демократ. Авторите на кино лентата споделят, че растящата с годините отдалеченост по отношение на Меркел и демократичните полезности, които тя изповядва, изцяло " подхождат на възгледите на ултраконсервативните идеолози в обкръжението на Путин ". Авторите на кино лентата водят изявление с съветския олигарх Константин Малофеев, който в кадър споделя, че Меркел и концепциите на либарализма са остарели и би трябвало да правят отстъпка място на обичайното християнско общество. Дикторът отбелязва, че " Путин се показва като владетел в монархическа Русия, която презира слабите западни общества ". Глеб Павловский, който е показан във кино лентата като " някогашен консултант на Путин ", допуска, че германците не схващат смисъла на тази игра и изяснява: " Смисълът е в това да скриеш, че ние сме едва общество и доста слаба страна. Ние обаче принуждаваме другите непрекъснато да приказват за нас и от самото начало да ни считат за по-силни, в сравнение с сме ".

Удостоверение на ЩАЗИ, издадено на името на Владимир Путин

А може би Западът се отнася прекомерно враждебно към Русия? 37 % от интервюираните в западните немски провинции дават отговор позитивно на този въпрос. В източните провинции на територията на някогашната Германска демократична република цели 52 на 100 хората считат, че Западът се отнася връждебно към Русия. Тази позиция е най-силно публикувана измежду поддръжниците на партията Алтернатива за Германия и измежду лявата партия. Повратна точка в отношението на Путин " към нас, германците " се явява анексията на Крим и войната в Източна Украйна, се споделя по-нататък във кино лентата. " Явно няма да станем по-добри другари ". Ангела Меркел окачествява анексията като " незаконна и противоречаща на интернационалното право ". Константин Малофеев пък заява пред камерата, че канцлерката на Германия е " още по-голям русофоб и от американците ".

" Русия може да бъде част от Европа "

В края на кино лентата монархистът Малофеев предизвестява, че в случай че натискът от страна на Запада се ускори, " нашият президент " ще се вслуша в мнението на тези, които оферират да се откажем от демокрацията като доста слаба форма на ръководство и обект на мощно външно въздействие. Ксения Собчак твърди, че политиката в ущърб на Русия, която се надява, че народът ще излезе на улицата и ще смъкна Путин, е неправилна. " Германия би трябвало да подхване разговор с хората в Русия и да не помни Путин ", предлага Ксения Собчак, която създателите на кино лентата показват като опозиционна политичка. " Аз считам, че Русия може да бъде част от Европа, споделя на собствен ред федералният прокурист за връзки с Русия - 35-годишният Дирк Визе. Моето потомство има за задача още веднъж да усъвършенства връзките с Русия в околните години и десетилетия. Русия не е единствено Владимир Путин. Тя е нещо доста по-многостранно. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР