Как новите мерки и изискването за зелен сертификат повлияха на

...
Как новите мерки и изискването за зелен сертификат повлияха на
Коментари Харесай

Бизнесът и зелените сертификати: какво мислят собствениците на Уолтопия и Хиполенд |

Как новите ограничения и условието за зелен документ повлияха на бизнеса, неговия личен състав и клиенти? Темата разясниха в утринния блок на Нова тв  предприемачите Мариан Колев, който е притежател на " Хиполенд " и Ивайло Пенчев, притежател на " Уолтопия ".

Кой да заплаща за тестванията?

Според Мариан Колев трудовото право не дава отговор на въпроса кой би трябвало да заплаща за тестванията на чиновниците – те самите или работодателите.

„ Мисля, че това е решение на всеки един шеф. Специално за нашата компания това, което ние сметнахме за заслужено, е първите няколко теста да са за сметка на работодателя, а оттова нататък да взема решение служителят. Ситуацията сега е доста по-различна от тази при предходните три локдауна. Тогава чиновниците желаеха да дойдат на работа, само че не можеха, тъй като магазинът беше затворен. В момента могат, само че не желаят, тъй като се тормозят от имунизациите. Мисля, че ненапълно е уравновесено да им дадем повече време, в сравнение с ни остави страната ”, заяви Колев.

Той не планира да уволнява чиновници след новите ограничения. Но тези, които откажат да си създадат тест или ваксина, евентуално ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск.

Служителите на Ивайло Пенчев също са получили пролонгация, с цел да могат да се имунизират. Според него има различен проблем, който е фундаментален:

„ Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо гратис, той не го цени. Още повече – те си мислят, че щом ги натискаш да получат нещо гратис, то най-вероятно е доста нездравословно. Безплатното тестване и ваксини единствено разглезват човечеството . Не е работа на никого да заплаща за непознатото здраве. Хората би трябвало сами да се грижат за здравето си. И това, че една група хора оказва помощ на друга група хора, е добре, само че би трябвало да усещаме най-малко някаква признателност. "

Помощи за бизнеса

Пенчев счита, че бизнесмените и работодателите не трябва да „ мрънкат ”: " Ако някой не би трябвало да мрънка в тоя живот, това са бизнесмените ", безапелационен бе той. Според него, в случай че страната ще оказва помощ, не би трябвало да е на тях.

„ Когато кажат, че страната е помогнала на бизнеса, това значи, че тя е задължила някой да помогне на различен. Кротките и работливите оказват помощ на буйните тарикати. Когато някой стартира да желае пари от страната, изключително работодателите, това значи, че желаят някой да работи гратис за тях. Това е извънредно незаслужено. Работодателите не са най-слабите в обществото ", съобщи Пенчев.

Около 12% са били имунизираните чиновници във компанията на Колев преди въвеждането на зеления документ. Процентът се е нараснал тройно след въвеждането на новата мярка и тази наклонност продължава.

„ Моето мнение е, че мярката работи макар многото рецензии, че е закъсняла. Може и да е по този начин. Но в този момент има опашки за ваксини. Тази мярка е доста по-работеща от общоприетата обосновка ”, коментира предприемачът.

Пенчев добави, че съгласно него въвеждането на зелените документи е обяснено неверно. Той уточни, че хората одобряват мярката като възбрана, а тя е тъкмо противоположното.

" Аз съм живял в тирания на пролетариата. Сега сме в тирания на тъпариата, заключи той. - Тъпанарите диктуват дневния ред на обществото. Хората, които не са образовани и не имат вяра в науката и имунизациите, и такива, които са незрели бунтари. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР