Как изглежда сметището на Земята? Ето така - това е

...
Как изглежда сметището на Земята? Ето така - това е
Коментари Харесай

Зелена светлина: боклученият остров

Как наподобява сметището на Земята? Ето по този начин - това е Боклученият остров. Разбира се, че не е дело на природата. Но е станал част от нея. Следвайки горчивата подигравка на ориста, плаващото бунище се е образувало в един от най-живописните региони на нашата планета - край карибския остров Роатан.

Място, което до неотдавна беше сравнявано със земен парадайс. Сега в региона повърхността на водата е осеяна с плаващи бутилки, вилици, лъжици, найлонови пликове... Тонове боклуци, които завземат все по-големи пространства от океана.

Шокиращите фрагменти са снимани от Каролина Пауър - фотограф от остров Роатан. Решила да направи филм, с цел да покаже на хората, какво се случва с отпадъците, които изхвърлят безсистемно.

Много от боклуците „ пътуват " до Роатан стотици километри, носени от теченията. Според учените там има боклуци даже от Централна Гватемала. Озовали се в океана, носени от вътрешни реки. После се разпадат - трудно постепенно. Времето и водата ги раздробяват на дребни частици, които се трансформират в храна за рибите.

Според изчисленията на учените, океаните към този момент са цялостни с към 51 трилиона пластмасови частици. 500 пъти повече, в сравнение с са звездите в галактиката.

Не, Боклученият остров не е единствено проблем на хората от Роатан. Това е проблем на всички, изяснява Каролина. Надява се, хората да осъзнаят, че в случай че не трансформират някои от навиците, след няколко години в океана ще има повече боклуци, в сравнение с риба. И тогава пластмасата ще се трансформира в пагубна част от хранителната верига.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР