Как и защо едно и също онколекарство стига до болниците

...
Как и защо едно и също онколекарство стига до болниците
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Лекарство на всяка цена

Как и за какво едно и също онколекарство стига до лечебните заведения на фрапантно разнообразни цени. Сметката заплащат здравноосигурените.

„ На процедура касата заплаща цени с до 7 пъти разлика “, сподели в средата на януари Дечо Дечев.

Снимка: bTV

" Хората са получавали безусловно едно и също лекуване на доста, доста разнообразни цени “, счита доктор Стефан Константинов, шеф на УСБАЛО – София

„ Тази информация, меко казано, си е напряко смущаваща за елементарния българин “, разяснява пациент.

Управителят на касата уточни казуса в края на мандата си. Предизвика турбуленция. И излезе в отпуск. Сега всички търсят отговора на загадката – лекарството непременно.

Цените на медикаментите, които попадат в така наречен „ положителен лекарствен лист “ и се заплащат с обществени средства, се контролират от страната.

Снимка: bTV

Цената на производителя се дефинира като се вземат поради цените на същото лекарство в други 10 страни от Европейски Съюз. Най-ниската измежду тях – става цена за България. Това „ рефериране “ към другите страни се прави от време на време и по този начин цените се актуализират.

„ Ние ревизираме в лекарствените листи, ценовите листи на тези страни, каква е цената на производител, ревизираме и в база данни „ юрипид “, и съпоставяме и там цената “, сподели Венислава Марик, Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули.

Снимка: bTV

„ Ценообразуването е един доста комплициран развой, той е с доста механизми привързан, регулации, съпоставяме цени с 10 цени извън, след това има вътрешно рефериране сред продуктите “, изясни проф. Татяна Бенишева, предс. на Българска асоциация за лекарствена информация.

Надбавките, които по веригата търговците могат да поставят върху цената на производителя, също са строго избрани. Когато цената е над 30 лв., търговецът на едро поставя 4% от горната страна, само че не повече от 10 лв., с цел да продаде лекарството на болничното заведение.

Снимка: bTV

И тук стартира загадката – по какъв начин онколекарство, което търговец е купил от производител за 159 лв. с отстъпката, го продава на болница за 1063 лв., в случай че има право единствено на 10 лв. надбавка. Това уравнение в математиката не е правилно, само че в продажбата на медикаменти се оказва правилно, а може би и законно.

У нас няколко производители оферират онколекарството. Имат задължението при преразход на обществени средства за продуктите им, да връщат пари на касата. Николай Ингилизов съставлява един от производителите. Сумата, която би трябвало да върне, се оказва много по-голяма от предстоящата, поради огромно оскъпяване на лекарството по веригата.

Снимка: bTV

„ Аз съм индивидът, който е виновен в последна сметка за финансите на компанията и за комерсиалните интервенции. Аз видях, че има голямо разминаване. И това беше повода аз да отида и да попитам за какво се е получило това разминаване в средствата “, изясни Николай Ингилизов, представител на компания „ Алвоген “ за България.

Цените на всички производители, избрани по разпоредбите на реферирането, са към 1000 лв.. От тази сума те вършат отстъпки за търговците на едро. Ингилизов дава 85% отстъпка, т.е. търговецът действително купува лекарството от него за 159 лв.. И има право да постави 10 лв. надбавка, след което да го продаде на болничното заведение. Надбавката обаче се начислява върху цената на производителя, т.е. високата, а не върху ниската, реализирана след отстъпката.

„ Тук не приказваме за нищо нелегално. Напротив, законът по този начин е дефинирал, че търговецът на едро има право на тъкмо избрана надценка над цената на производителя “, споделя Ингилизов.

И това е безусловно законен път едно лекарство да бъде толкоз оскъпено?

Категорично!

На уеб страницата си здравната каса разгласява ранглиста на лечебните заведения, купили лекарството на най-висока и на най-ниска цена. Самите лечебни заведения нямат право да поставят надбавки върху цената, на която купуват - касата им заплаща толкоз, на колкото са взели лекарството от търговеца.

Снимка: bTV

Най-скъпо са купували частни лечебни заведения, а на най-евтино – държавни и общински, демонстрира справката. Според шефа на касата повода е в корекция в Закона за публичните поръчки от 2016-та, с която на частните лечебни заведения се разрешава да не вършат търгове. Така търговците не се конкурират пред тях и дават оптимално допустимите цени, по които по-късно касата заплаща на болничното заведение.

„ Какво е нарушаването – морално. Как измерваме морала. Нека да забележим – има ли измерители, кой е направил големигаф. За мен са тези, които са имали информацията, които е трябвало да уведомят лечебните заведения. Тази информация е трябвало да я сведат до знанието на тези, които са купували медикаменти, те не са го създали “, изясни Александър Марков, зам.-председател на Българска болнична асоциация.

„ Хората са получавали безусловно едно и също лекуване на доста, доста разнообразни цени. Обяснението първо е, че е позволено от закона, било е законно и второ – някой е направил положителни облаги “, съобщи доктор Стефан Константинов, шеф на УСБАЛО – София.

Снимка: bTV

„ Тази опция, която е дал закона е била употребена в съответния случай, напълно законно, отново дублирам – напълно законно търговецът на едро е осъществил една сериозна облага “, споделя Ингилизов.

От към две години жена, която не желае да демонстрира лицето си, се лекува от онкологично заболяване. Тя е доктор, само че поради борбата с заболяването, краткотрайно е спряла срещите с пациентите. Посветила е времето - на себе си.

Снимка: bTV

„ Човек почва да търси почва под краката си, което е в действителност едно доста забавно положение, да намериш почвата, да стъпиш, да се опреше, да почнеш да се усмихваш още веднъж, да започнеш да вярваш на лечителите си “, изясни дамата.

Тя има вяра на лечителите си в България и споделя, че не би ги сменила. Определя проблема с другите цени на онколекарството като неприемлив.

Снимка: bTV

„ Подобна информация, меко казано, си е напряко смущаваща за елементарния българин. Не бих приела, че едно и също лекарство може да има толкоз фрапантна разлика в цената. Пациентите са едни – те минават и през частни лечебни заведения, и през държавни и не трябва да има такава разлика в цената на лекарството. Просто виновните органи би трябвало да се замислят и надлежно да си създадат корекцията в това държание. Просто не трябва да продължава. Недопустимо, неприемливо “, споделя лекуващата се жена.
Вече е реалност централизираният електронен указател за медикаментите у нас Това се случва на фона на абсурда с артикул, продаван на лечебните заведения на фрапантно разнообразни цени
Поправката в закона, с която на частните лечебни заведения се разрешава да не вършат търгове, е препоръчана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и негови сътрудници от разнообразни партии. През 2015-та в Народното събрание влиза за гласоподаване законопроект за публичните поръчки, написан поради нова евродиректива. През декември, на второ четене, водещата комисия – правната, отхвърля предлагането на Иванов и сътрудниците му, демонстрира стенограмата. А през януари - когато продължава разглеждането на законопроекта, предлагането още веднъж е подложено на гласоподаване - този път минава.

Когато законопроектът влиза в пленарната зала за дефинитивно гласоподаване – от 92-ма дали своят вот депутати, 91 са подкрепили поправката, 1 е бил „ срещу “, въздържали се няма.

Тогава имаше обвинявания в лобизъм.

„ Един народен представител и група депутати, 91 депутати значи би трябвало да бъдат оповестени в лобизъм. Една синхронизация с европейска инструкция, не може да се назова по никакъв метод “, съобщи Лъчезар Иванов, народен представител от ГЕРБ и един от вносителите на поправката в Закон за обществените поръчки.
Европейска комисия желае от България частните лечебни заведения да вършат търгове Комисията е почнала процедура против страната ни за нарушение на законодателството на Европейски Съюз
Вносителите на поправката се аргументират с евродирективата, в която се дава формулировка на „ публичноправна организация “. И тя, съгласно тях, изключва частните лечебни заведения от възложителите на търгове. Адвокати обаче поясняват текста назад.

„ Не може лечебните заведения да бъдат третирани по друг метод, съгласно това кой е техният притежател. Това е безусловно неприемливо, даже освен поради директивата, а поради конституционно уредения принцип за равнопоставеност “, сподели Грета Ганева, юрист в областта на публичните поръчки.

През 2019-та България получава две писма от Европейската комисия, които съставляват начален стадий на процедура против страната ни за нарушение на Договора за действие на Европейския съюз. Причината - изключването на частните лечебни заведения от възложителите на публични поръчки. Комисията изследва дали вярно сме приложили директивата и на какво съображение сме изключили тези лечебни заведения. След всяко от писмата България е имала двумесечен период да отговори.
НЗОК ще заплаща онколекарствата по настоящия ред, до момента в който Народното събрание не промени разпоредбите Касата ще заплаща здравната храна на 20-годишната Кристина Петрова от Добрич
Последният - изтече преди дни. Властите ни са изпратили публично мнение за подхванатите дейности за смяна закона – а точно – и частните лечебни заведения да вършат поръчки. От комисията оповестиха за bTV, че отговорите на страната ни са в развой на оценка.

„ Това, че Европейска комисия е стартирала процедура не опровергава ли вашите думи? Аз споделям – документ не се разяснява, по тази причина в случай че има някакъв различен документ, аз би трябвало да го видя, в случай че има нещо да бъде променено, то ще бъде направена смяна “, изясни Иванов.
НЗОК е плащала лекарство на частна болница на цена 7 пъти по-висока от тази на държавна и общинска? Твърдението е на шефа на институцията доктор Дечо Дечев в радиоинтервю
„ Нещо, за което сме могли да платим 7 пъти по-малко, сме платили 7 пъти повече и се надяваме законодателят да направи такива разпоредбите, че това повече да не се случва. Не е въпрос на надзор. Като дойдат контрольорите, отварят закона или наредбата и споделят - създали ли сте всичко това, създали ли сте го, нямате никакъв проблем, до идната инспекция, сбогом “, сподели Константинов.

„ Обществените поръчки, всички знаем, че не извършват на 100% предназначението си. Обличат в законова форма неверни решения, неправилни. Да, имат смисъл, само че по-голям смисъл има електронен търг, доста по-трудно биха се получили тези деформации “, изясни Марков.

Всъщност, дългочаканият електронен търг на Министерството на здравеопазването проработи през тази седмица. Чрез него централизирано се договарят цените на медикаментите. Два дни, в действително време, търговците на онкомедикаменти намаляваха в началото препоръчаните цени. Така най-ниската реализирана цена за лекарството, за което ви описваме в предаване, е 100 лв. с Данък добавена стойност. Или 10 пъти под оптималната, плащана до момента от касата. Класирани са 6 търговеца, които ще се конкурират и пред самите лечебните заведения, с цел да завоюват доставката на медикамента там. Предстоят и законодателни ремонти, с цел да има съображение касата да заплаща на лечебните заведения на най-ниските цени, реализирани вследствие на електронния търг. По тези цени ще се заплаща на всички лечебни заведения, без значение на формата им на благосъстоятелност.
Цените на онколекарствата: Пред bTV приказва индивидът, подал сигнал за фрапантната разлика в цената Скандалът с фрапиращата разлика в цената на онкомедикамент за държавни и частни лечебни заведения - не е единствен, през днешния ден Министерството на здравеопазването откри още три сходни случая
А в това време няколко институции започнаха инспекция по проблема с медикамента, купуван от лечебните заведения на фрапантно разнообразни цени. Националният съвет по цени и реимбурсиране на медикаментите се чака да е подготвен със заключенията си след два месеца.

„ Аз до момента в който не видя документи от инспекция, не мога да обясня какво се случва, тъй като нямам визия какво написа във фактурата на придобиване на този лекарствен артикул “, изясни Марик.

„ Има ли нещо, което ви тормози? - Мен ли, не. Вижте, в случай че мен нещо ме притесняваше в самото начало, аз надали бих сезирал НЗОК, знам че сходен случай не е постоянно срещано събитие “, споделя Ингиливо.

„ Трябва от време на време да се проучват избрани артикули, които виждаме, че генерират огромен напредък в цените и да се вижда има ли аномалии и може ли сега да се решат тези аномалии, има ли ограничения, в случай че няма по какъв начин да подходим “, сподели ръководителят на Българска асоциация за лекарствена информация Бенишева.

„ Много ми се желае да се върна към специалността си, да ви кажа, че ще се върна. Чувствам се добре и се надявам един ден да се върна. Лекарите работят до доста късна възраст, знаете. Особено в последните години, когато изтичат фрагменти в чужбина, оферират им се по-добри условия. Ще ми се да мога да се върна, а дали ще се случи – Стискаме ви палци. - Благодаря ви от сърце “, изясни пацинетка.

Участие в предаването отхвърлиха от Българска генерична фармацевтична асоциация. Както и от Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти, която изчаква резултатите от инспекциите. От здравното министерство също не пожелаха да застанат пред камера, дадоха отговор на наши въпроси документално – отговорите са включени в предаването. Управителят на здравната каса излезе в отпуск и отхвърли медийни изяви. По закона за достъп до публичната информация bTV изиска от институциите детайлна информация за случая с лекарството, за всички играчи по веригата на продажба, и за други сходни случаи, в случай че такива са открити. Отговорите предстоят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР