Как е възможно осъждан престъпник да смени своя единен граждански

...
Как е възможно осъждан престъпник да смени своя единен граждански
Коментари Харесай

Нотариуса не е единственият брокер със сменен ЕГН: Спомнете си за делото на Петьо Еврото

Как е допустимо осъждан нарушител да смени своя обединен цивилен номер и името си и да продължи напред с " чисто " досие?

Убитият Мартин Божанов-Нотариуса се оказа образец за това, че в България няма невъзможни неща.

Но това не е единственият обществено прочут случай на човек, който може да е прикривал престъпно минало от 90-те с " лек тунинг " като промяна на числа от ЕГН или букви от фамилното име.

Доста подобен беше и странният проблем към подозренията за операции на персоналните данни на Петьо Петров - Еврото от 2010 година, който стана публично притежание в хода на делото против Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Колев.

Също като Нотариуса - и Петьо Петров бе осветлен от Антикорупционния фонд като началник на незаконна мрежа за търговия с въздействие в съда и прокуратурата (т.нар. " Осемте джуджета " ).

Божанов или Ангелов? 21 или 22 март?

Справкa на BIRD в осведомителната система на Министерство на вътрешните работи за открити причинители на закононарушения е посочила, че Мартин Божанов е употребявал два разнообразни единни цивилен номера - преди и след 1999 година

Нещо повече - съгласно " 24 часа ", Нотариуса е сменил и името си. Източници на медията настояват, че той е роден с името " Мартин Ангелов Ангелов ", само че след това е придобил семейството " Божанов ".

С първия си ЕГН Божанов е регистриран в полицията за кражба и машинация, надлежно през 1990 и 1996 година

Този номер отразява датата му на раждане 22 март 1973 година и приключва с 4-цифрен идентификатор за пол и месторождение, както изискват законът.

Но през 1999 година - т.е. на 26-годишна възраст - Божанов ненадейно се е " сетил ", че рождената му дата не дава отговор на записаното в неговия ЕГН, и се снабдява с изцяло нов неповторим номер по правосъден път. Датата към този момент е изменена от 22 на 21 март, изменени са и последните 4 числа. С новия си обединен цивилен номер той още веднъж попада в престъпния указател на Столична дирекция на вътрешните работи през 2006 година за " машинация в значителен случай ".

Това се е случило месеци откакто в края на 2005 година комисията за лишаване на нелегално добито имущество на проф. Стоян Кушлев към този момент е задействала процедура против Божанов поради влезнала в действие присъда за машинация.

" За мен това е необяснимо, това е голям пропуск и корупция в системата ", сподели Кушлев пред Българска национална телевизия във връзка промяната на ЕГН. Той се възмути и от обстоятелството, че Божанов се е сдобил със удостоверение за чисто правосъдно минало, макар че е осъждан за тежко закононарушение от Върховния касационен съд.

" Аномалията " към Мартин Божанов обаче не е казус. Същият абсурден проблем породи още преди към 14 години към личността на Петьо Петров-Еврото.

Петров, Петков или Тодоров?

През 2010 година Петров към момента беше следовател към Софийската градска прокуратура, а по едно и също време с това беше очевидец и основно настоящо лице в следствието по показното дело против някогашния министър Николай Цонев (арестуван унизително и разгласен за " безспорен нарушител " от прокурора Роман Василев). Обвинения бяха повдигнати и на съдията Петър Сантиров и служителя на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Тримата бяха съдени в продължение на шест години поради изказванията на Еврото, че опитвали да го подкупят като длъжностно лице, с цел да " смачка " настоящо следствие.

По време на процеса се оказа, че върху плика с хипотетичния подкуп са открити пръстови отпечатъци от двама души. Първият е на главния следовател по делото, на който Петьо Петров предал материалното доказателство.

Но вторият отпечатък съответствува с този на престъпно проявен жител с име " Петьо Петков ", чието ЕГН се разграничава от това на магистрата единствено по последните си 3 числа.

Абсурдният резултат е излязъл след инспекция в регистрите на Института по криминалистика по време на следствието.

Адвокатът Константин Симеонов, който съставлява един от обвинените, упорства Петьо Еврото да изясни пред съда дали и за какво е сменял самоличността си, каква е повода да участва в системата на Министерство на вътрешните работи - и по какъв начин човек с престъпна регистрация може да стане магистрат.

Симеонов твърди пред в. " Сега ", че разполагал и с още едно разпореждане за преустановяване на дело за кражба след 1990 година, по което " лице с името Петьо Велков Тодоров (Петров) е бил обвинен ". Личното, бащиното и фамилното име в скобите съответстват с тези на следователя Петьо Петров, което хвърля в допълнение подозрение за възможна умишлена замяна на самоличността му.

Тогава Петров публично отхвърля да е променял името и своя ЕГН. В публикация на уеб страницата БЛИЦ той е представен да дава необичайно пояснение за съществуването на отпечатъците му в системата за престъпна регистрация.

" Преди 20 година след дискотека ми взеха отпечатъци, тъй като наоколо беше разрушена будка и на всички присъстващи взеха отпечатъци. В последна сметка се откри, че аз нямам нищо общо със случая и всичко завърши. В края на 90-те години ми разрушиха жилището и отново ми взеха отпечатъци. Те се пазят с години. А този на плика най-вероятно е мой ", споделя той през 2010 година

И казусът завършва без повече звук, без съответно следствие на съвпаденията.

Цонев, Сантиров и Тенчо Попов бяха оправдани от всички правосъдни инстанции - освен това се потвърди, че са станали обект на интензивно мероприятие, задействано от следователя.

През февруари 2015 година Върховен касационен съд директноуличи тогавашния магистрат Петров в закононарушение - очевидна провокация към рушвет.

Вместо да бъде дисциплинарно отхвърлен, разследван и съден, през март 2015 година Петьо Еврото изиска да бъде освободен от правосъдната система. Висш съдебен съвет го пусна, отказвайки да ревизира данните против него за тежки нарушавания.

По това време Еврото към този момент беше шеф на Столичното разследване, нараснал от тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. Напускането му даде право да получи до 20 заплати в допълнение заплащане, по една за всяка година на работа в правосъдната система.

Върховен административен съд анулира скандалното решение и подреди на Висшия правосъден съвет да организира дисциплинарна инспекция на Петров. През септември 2017 година тя е с аргумента, че той към този момент " няма качеството на следовател ", заради което няма и правно съображение да бъе разследван за нарушаване на служебни отговорности.

През 2018 година Николай Цонев осъди прокуратурата да му заплати 100 000 лева поради претърпени вреди по делото, в което Петьо Петров го вкара.

Обезщетението за съдията Петър Сантиров беше още по-високо - над 280 000 лева

С приетите вреди и на Тенчо Попов - цената, която страната трябваше да заплати поради дейностите на Еврото и сътрудниците му по едно-единствено дело, надвишава 400 000 лева
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР