Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз

...
Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз
Коментари Харесай

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото



Как да стане Хартата на главните права на Европейския съюз разпознаваема измежду българските жители и експерти? Как да бъде работещ инструмент в отбрана на главните права на жителите? Как да се употребява като различна отбрана? Как да се употребява за възстановяване на националните правни средства за отбрана? Каква е ролята на юристите за господство на правото и използване на правото? Кои са акцентите в плана „ Адвокати за отбрана на главните права “ и каква е неговата цел?

 Темите разяснява адв. Елка Пороминска – ръководител на Асоциацията за дамите юристи и съветник на предаването “Законът и Темида “:

“Програмата “Правосъдие “ за Европейски Съюз, която работи в интервала 2014-2020, се докосна и до нас в качеството ни на български юристи. В нея взе участие консорциум, в който са включени както “Фондация български юристи за правата на индивида “ като водещ сътрудник, Италианската национална асоциация на юристите, Миланската адвокатска гилдия, Италианската федерация на свободни експерти, Висшият адвокатски съвет – Испания и Университетът в Бургос – Испания. Това са едни доста изявени експерти от три страни на Европейския съюз, които са се заели да разпространяват Хартата, от една страна, а въпреки това, да извлекат какви са съответните проблеми при използването ѝ в тези страни в Европа . “

 адв. Елка Пороминска

„ Адвокати за отбрана на главните права “

“Основната цел на плана е да изследваме положението на информираност, съответното приложение на тази Харта в съответните европейски страни. Позоваването на Хартата и образованието на юристите при използване на Хартата, както ненапълно и проучване на практиката на съда на Европейски Съюз в Люксембург, където България също има представители, и един от тях, високоуважаваната арбитър Марияна Кънчева, взе присъединяване в едната конференция, която се организира в България. Като даде доста забавна презентация, която считаме даже напълно да качим на уеб страницата на Софийската адвокатска гилдия. “

Разговора с адв. Пороминска можете да чуете от звуковия файл.

Какво е присъединяване на италианската страна в плана „ Адвокати за отбрана на главните права “, разяснява адв.  Джиджи Панцини – ръководител на Националната адвокатска асоциация в Милано, в изявление, обещано особено за „ Законът и Темида ":

“Ние сме сътрудник в този европейски план, това е първото събитие, първото образование по плана и вземат участие доста от нашите членове и освен – юристи, които се интересуват от материята на главните права. "

 адв. Джиджи Панцини Основни документи, подписани от Италия, за съблюдаване на правата на хората

“Хартата е главният документ, който оказва помощ даже и чисто на практика на съдиите, когато имат проблеми в региона на главните права и на правата на индивида. Но Италия ползва и всички останали европейски документи, наставления, Конвенцията за човешките права, в това число и всичко останало, което касае правото на фамилията да живее дружно, урежда миграцията и правата на мигрантите, на тези, които желаят леговище, и всички други проблеми, които са и тематика на нашия план . “

Ролята на юристите и адвокатурата за спазването на човешките права

“Ролята на юриста е доста значима освен поради отбраната, а и поради това да популяризира културата на съществуването на тези права. Защото постоянно се получава по този начин, че тъкмо тези, които идват от други страни, които имат права, в действителност идват със съзнанието, че нямат, тъкмо тъй като не са жители на тази страна, тъй като техният статут в нея не е контролиран. Всъщност значимото е да се разбере и да се знае, и да се осведоми, че права имат и че тези права би трябвало да се съблюдават, би трябвало да се знаят. Ролята на юриста не е единствено в отбраната, само че е и тази да осведоми и да помогне на клиента да знае правата си, с цел да може да ги осъществя. “

Статут на юриста в Италия

“Отговорът е – има две страни. Едната е, че в съответните случаи, чисто на практика, когато на територията на един съд в съответни каузи има съдействие сред юриста и съдията, нямаме проблеми в това отношение – имаме доверие, имаме връзка. Другата страна обаче е, когато приказваме за правила и за политика в активността на обособените юридически класи, тъй като доста постоянно дебатът сред съдии и юристи е тъкмо в промяна на гражданския и на наказателния развой, където, от една страна, съдиите желаят да се вкара по-бързо произвеждане, по-бързо привършване на делата, и не постоянно държат на това, без значение че производството е малко, да бъдат оптимално обезпечени отбраната на жителите. Позицията на юристите е – ние не желаеме качеството на отбраната и гаранцията за това, че ще бъдат предпазени правата и ползите на жителите да бъде за сметка на по-късите процеси. "

Ролята на Висшия адвокатски съвет

" Висшият адвокатски съвет има задачата на национално равнище да реализира връзките с институциите в Италия и да провежда и политически, само че и всички останали връзки, които касаят смяна нормативната база, закони, оферти, мнения. "

Преводът е на адв. Мария Ганчева, член на Адвокатската гилдия в Милано.
Разговора с адв. Джиджи Панцини можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР