Как да се отървете от отоците, посочват експерти. Отокът е

...
Как да се отървете от отоците, посочват експерти. Отокът е
Коментари Харесай

Как да се отървете от отоците?

Как да се отървете от отоците, показват специалисти. Отокът е струпване на непотребна течност в тялото: тъкани и органи. За да ги разпознаете, натиснете подбедрицата за няколко секунди. Ако, когато махнете ръката си, видите дупка в кожата, значи сте натрупали течност в тялото си. Не е нужно да вършиме нищо с дупката – тя ще изчезне сама, само че би трябвало да се справите с отока.

Причини за отоците

Сред главните аргументи за отоците са дефицитът на микроелементи, като, калий, натрий и, както и нарушавания на лимфния и венозния отток. Какво друго може да аргументи подуването:

Заболявания. Нарушенията в работата на някои органи, катоб и бъбреците, ендокринната система, наложително водят до застоялост на течности в тялото. Провокира се и от висока кръвна захар, алергени и недостиг на мастни киселини (например Омега-3). Понякога човек може да има няколко болести едновременно, които предизвикат оток.

Солта е най-известната причина за подпухналостта. Всеки знае, че в случай че ядете пушена риба през нощта, тогава на сутринта тежестта ще бъде с 1-2 кг повече от нормално. Работата е там, че 1 г сол задържа колкото 100 мл вода. Например: 100 г пушен салам съдържа към 1300-1800 мг сол, твърдите сирена съдържат към 1200 мг сол, а чипсът съдържа към 1100 мг. Но ядем доста повече от 100 година Победител в листата с най-солените храни е соевият сос: той съдържа 5 г сол на 100 мл.

Бързите въглехидрати, в това число захарта, също водят до задържане на вода. Веднъж попаднали в тялото, те се трансформират в гликоген, който се складира в нашите мускули под формата на сила. Ястие с високо наличие на захар води до неотложно повишение на равнищата на кръвната захар и инсулина, чиито високи стойности предизвикват остатък на натриеви соли в клетките. А те от своя страна, са повода за задържането на течности.

Можете да предизвикате инсулинов скок освен със сладкарски произведения, само че и с всяка храна, която има гликемичен показател (GI) над 70. Те включват разнообразни бързи храни и бира (GI 103), пържени картофи (GI 95) и зърнени храни (GI към 100).

Но освен нездравословната храна предизвиква отичане. Протеиновите храни (месо, риба) в огромни количества водят до остатък на креатинин, който задържа вода.

10 г чист алкохол задържат към 100 мл вода. Алкохолните питиета нарушават киселинно-алкалния баланс в организма, дехидратират го. Тялото, пробвайки се да се възвърне, в противен случай, задържа течност, което предизвика отичане.

Сладкишите, алкохолните питиета и солените храни не предизвикат очевидно отичане, а отичане на подкожната мастна тъкан. Следователно, то не може да се види, само че е отмерено разпределено сред мастните кафези.

Здравословните зеленчуци, като варени патладжани и домати, в огромни количества също способстват за задържането на вода.

Какво да извършите?

За да спре тялото да задържа течности, отстранете първопричината: попълнете недостига на витамини, излекувайте заболяването и коригирайте диетата.

Добавете към диетата си повече диуретични артикули, горски плодове и зеленчуци. От плодовете това са: дини, калина, лимон, боровинки, ягоди, ябълки. От зеленчуците: тиквички, краставици, цвекло, чушки, зеле, целина, аспержи, копър.

Яжте повече храни, съдържащи калий. Той противодейства на задържането на натрий посредством увеличение на производството на урина. Идеалното съответствие на калий към натрий е 2:1. Но при обикновено хранене е тъкмо противоположното. Затова обогатете диетата си със следните храни с калий: водорасли, спанак, тиквички, броколи, тиква, праз, печени картофи, целина, ряпа, сини сливи, авокадо, банани, ядки.

Ако отокът е обвързван с магнезиев недостиг, тогава менюто би трябвало да се обогати със следните артикули: многообразие от ядки, овесени ядки, водорасли, ленено семе, авокадо, кафяв ориз, всички типове бобови растения, зеленчуци, зеле.

Витамин B6 управлява водния баланс в тялото, премахвайки непотребната течност. Яжте повече храни с 6: орехи, картофи с корите, банани, шамфъстък, слънчогледови семки.

Доброто храносмилане също оказва помощ при отичане. За да подобрите храносмилането, яжте повече зеленчуци и плодове, включете в менюто пълнозърнести храни и трици – те съдържат диетични фибри.

 

Друга причина за подуването е стресът. кортизол задържа натриевите йони в тялото, които предотвратяват отстраняването на непотребната течност. Затова се пробвайте да бъдете по-малко нервни и да ядете повече здравословни храни и ще забравите за подуването.

 infomax-logo-50-15-HW

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР