Как да се изплащат и отчитат транспортните разходи на педагогическия

...
Как да се изплащат и отчитат транспортните разходи на педагогическия
Коментари Харесай

Депутатът Донка Симеонова: Как да се отчитат транспортните разходи на педагогическия персонал?


Как да се изплащат и регистрират транспортните разноски на педагогическия личен състав, би трябвало ли да бъдат облагани с налог и дължат ли се за тях осигурителни вноски, това попита депутатът Донка Симеонова министърът на образованието. Симеонова сложи този въпрос, защото през последните месеци основава терзание и напрежение измежду шефове, учители, счетоводители, представители на синдикати, освен от област Стара Загора, а и в страната. Според педагозите в някои учебни заведения транспортните разноски са включени в заплатите и се удържат налог и обществени осигуровки, в други одобряват, че се дължат единствено осигурителни вноски. Има учебни заведения, които транспортните разноски не са изплащани към този момент трети месец, тъй като се чака решение дали ще се удържат.

" Педагогическите експерти заплащат транспортните си разходи, като отделят персонални средства от работната си заплата, върху която към този момент са начислени и импортирани съответни налози и осигурителни вноски, както от служителя, по този начин и от неговия работодател”, акцентира Симеонова.

Министерството на образованието към този момент е направило питане към Национален осигурителен институт, търсейки законова опция да не се заплащат осигурителни вноски върху изплатените средства за транспортни разноски, по този начин отговори министър Красимир Вълчев на депутатския въпрос. Публикуваният неотдавна план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 е целял гарантиране качеството на образователния развой посредством разширение на опциите за асортимент на личен състав с нужната подготовка., т.е възнаграждение на транспортните разноски на всички пътуващи учители.

Днес на парламентарен надзор в Народно събрание стана ясно, че заетите в образованието упорстват " да не се слагат сътрудниците им - пътуващите педагогичен фрагменти, в неравностойно състояние по отношение на останалите, а в случай че сумите за възобновяване на транспортните разноски се таксуват в допълнение, това ще докара до безпричинно понижаване на действителните заплати на педагогическите експерти и доста ощетяване на бюджетите на просветителните институции в цялата страна, както и на общинските бюджети”, сподели националният представител Донка Симеонова, член на Комисията по образованието и науката в 44-ия Парламент. Симеонова приключи, като акцентира, че учителите чакат от министъра да отбрани интереса им.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР