Как да се грижим за ябълките през лятото? Ще получите

...
Как да се грижим за ябълките през лятото? Ще получите
Коментари Харесай

Как да се грижим за ябълките през лятото – полезни съвети

Как да се грижим за ябълките през лятото? Ще получите богатa реколтa от ябълки, в случай че подхранвате овошките през лятото, поливате при потребност, третирате срещу вредители, премахвате плевелите и окопавате почвата. В тази публикация ще намерите отговори на въпроси по отношение на лятното поддържане на ябълковите овошки. Също по този начин ще забележим какво да вършиме против вредители, какво поливане и окопаване на почвата да приложите.

Грижа за ябълките през юни

През Май и Юни филизите порастват изключително интензивно и се образуват завръзите. Следователно ябълките би трябвало да се подхранват и поливат. Правете кореново поддържане при:

  • Интензивно формиране на плодове;
  • Видима липса на избран хранителен детайл, защото кората и листата могат бързо да всмукват детайли, които подкрепят растежа и развиването на дървото.

Това торене прави вегетативния развой по-интензивен, защото ябълковото дърво е снабдено с всички нужни микроелементи. Не забравяйте, че при изсъхнало време концентрацията на разтворите се понижава, с цел да не се изгорят листата. Веднага след цъфтежа през Май подхранете ябълковите дървета с разтвор на карбамид (добавете 40-50 г на кофа вода) и поливайте към ствола по 1/3 кофа на всяка овошка. Колкото по-възрастно е дървото, толкоз по-висока би трябвало да бъде концентрацията на карбамид.

ВАЖНО! Не забравяйте да напръскате ствола с разтвор на карбамид. Това ще унищожи вредителите. Също по този начин, такава грижа за овошките по време на интервала на плододаване е доста значима.

Ако непрекъснато вали, тогава можете просто да разпръснете карбамид в зоната към ствола. По това време дърветата се подхранват освен с азот, само че и с калий и фосфор. Минималното време сред подхранванията е 10-14 дни. Ако дърветата порастват върху торф или пясък, прибавете 9-12 г амониев нитрат и 8-10 г калиев хлорид на 1 м2 към ствола.

Против заболявания и вредители

Ако засадите настурция (латинка) покрай ябълковото дърво, тя ще отблъсне листните въшки . Пелинът и доматите , ситуирани сред редовете, както и чесъна, плашат молците. Кориандърът отблъсква гризачите . Против вредители, поставете купчини навлажнена плява сред овошките през 10 метра. Изсипете 2 кг тютюнев прахуляк на всяка купчина със плява и запалете, опушвайки овошките за 2 часа.

Поливане – по какъв начин да се грижим за ябълките през лятото

Най-добре е да поливате по-рядко, само че по-обилно, тъй че влагата да проникне в дълбочината на корените. Използвайте за напояване вода с температура + 18-25 ° C. Според нормите за едно ябълково дърво, което е на 1-2 години, се изразходват 4-5 кофи за поливане. А едно възрастно ябълково дърво се нуждае от 7-10 кофи вода. Но младите дървета се поливат повече пъти, 4-5 пъти на сезон. Поливайте младите ябълкови дървета на възраст 1-3 години, като вършиме дупки към периметъра на кръга към ствола.

Поливайте огромните овошки в канали. Изкопайте канали с дълбочина 50-60 см. Ако времето е горещо, тогава ябълковото дърво се напоява посредством напръскване вечер, защото при ярка слънчева светлина капките вода могат да причинят изгаряния. За да може кислородът да доближи кореновата система, направете дупки в земята на дълбочина 30-40 см към дървото в земята на разстояние 60 см от стъблото.

Окопаване (разрохкване) и мулчиране

След щедро поливане, след 2-3 дни, разрохкайте почвата плитко и поставете мулч върху нея със пласт от 5 см от торф или хумус. Ако мулчирате с дървени стърготини, тогава те понижават количеството азот в почвата. Ето за какво прибавете 20-30 г / м2 амониев нитрат дружно с дървените стърготини. Най-добре да употребявате окосена трева за мулч.

Земята би трябвало да е рохка. Окосете плевелите, защото те вземат влага и хранителни субстанции от почвата, а вредителите ги употребяват за леговище. Окосените бурени може да поставите в компоста.

През юни овошките имат доста деен напредък на коренови издънки. Ако не се отрежат в точния момент, след избран интервал от време те ще завладяват самото дърво. Ако има доста издънки, изкопайте земята до основата и отрежете издънките с ножовка или ножица.

Резитба

Резитбата нормално се прави напролет и зимата, само че може да се подрязва и през лятото. По това време формата на короната се поправя, защото ябълковото дърво е изцяло покрито с листа и заради това повода за засенчването на дървото е добре забележима, до момента в който клоните се подрязват. Освен това се образуват нови филизи на ябълковото дърво, а те би трябвало да бъдат прищипани. Намажете раните след подкастряне с овощарска замазка.

Някои овощарски замазки включват:

  • Меден сулфат , който дезинфекцира раните;
  • Хума , която задейства растежа на нови растителни клетки;
  • Органично лепило , което обезпечава отбрана.

Грижа за ябълките през юли

  • Ако редовете сред овошките са свободни , то през Юни или при започване на Юли можете да засеете зелен тор (синап, грах, фацелия , фий), с цел да обогатите почвата с органична материя. Това е доста уместно за преовлажнени почви, защото те всмукват непотребната влага и стопират растежа на ябълковите дървета, тъй че овошките ще са по-добре готови за зимата.
  • Ако пораства трева, окосете я и я заорете в земята. Това ще усъвършенства структурата на почвата, ще я направи по-плодородна, до момента в който активността на потребните микроорганизми става по-активна.
  • През юли разрохкайте почвата към стволовете на дърветата, премахнете плевелите и поливайте с вода. Премахнете всички паднали листа, защото те могат да съдържат вредители.
  • През Юли (ако не е направено през Юни) се прави наторяване с азот, фосфор и калий . За задачата се пръска короната. Първо се напръсква с азот, като се разреждат 30 г карбамид в кофа с вода. След това се изчаква 2 седмици и се подхранва с фосфор и калий, като дозата е 2 супени лъжици суперфосфат и 1 супена лъжица калий в кофа с вода.
  • През юли вземете 200-литров бидон , изсипете в него кофа с лопен и долейте с вода. Вместо лопен можете да употребявате птичи точ, само че прибавете единствено половин кофа. Изчакайте 5 дни, с цел да ферментира торът. Нормата на поддържане – 4 кофи от извлека на възрастно дърво.

Грижа за ябълките през август – по какъв начин да се грижим за ябълките през лятото

На млади фиданки, които са потърпевши от мощни студове през зимата, по това време има признаци на “млечен искра ”: листата са матови, имат сребристо-бял нюанс. Ако лезията е тежка, тогава листата стават нежни и по-късно изсъхват. Отрежете тези клони и ги изгорете. Поливайте щедро и по-късно плитко разрохкайте почвата.

През август можете да варосвате ябълките. За задачата смесете 4 елементи глина, 1 част свеж лопен, 1 част дървесна пепел. Изсипете вода, тъй че разтворът да е с консистенция на течна заквасена сметана. Добавете половин чаша карбамид и 2-3 таблетки микроелементи. Този състав трае дълго време, ябълковото дърво диша свободно. Когато съставът се намокри в дъжда, той ще стартира да дава нужните хранителни субстанции на кората и няма да разреши на вредителите и гъбичните болести да обхванат в кората.

Почистете мъховете и лишеите! Кората на ябълковите дървета би трябвало да е гладка и чиста от самото начало. Лишеите не вредят на кората, само че я запушват. Направете разтвор за битка с лишеите: 2,5 кг пепел, 1 кг сол, 2 части сапун за пране и 1 кофа вода. Сварете този разтвор, измийте кората и лишеите ще паднат.

Ябълковото дърво през август:

  • Когато видите, че плодовете са повече или по-малко завършени, откъснете централния плод от всеки грозд.
  • Откъснете всички ябълки с недостатъци или неправилна форма.
  • Берете ябълките, когато са узрели, т.е. имат присъщия за този вид цвят и усет, както и когато здравите ябълки стартират да падат.
  • Направете опори под клоните, на които има доста плодове.
  • Разрохкайте почвата към ствола.

За край ще кажем, че ябълката се нуждае изключително от задоволително поливане през лятото, защото по това време може да има засушаване и високи температури. Ако реколтата е изобилна, тогава не забравяйте да подпрете клоните, с цел да не се счупят. Не забравяйте, че като засадите чесън, домати, кориандър, настурция или пелин наоколо до ябълките, ще прогоните доста вредители и гризачи от тях.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР