Как да прецените дали е дошло време да смените обувките“

...
Как да прецените дали е дошло време да смените обувките“
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за смяната на гумите

Как да прецените дали е пристигнало време да промените „ обувките “ на колата, с цел да бъде готова за зимните условия? Дали да го извършите след 1 ноември или с първия сняг?

Най-доброто време за монтиране на зимни гуми се дефинира от външната температура. Ако междинната дневна температура е към 7 градуса по Целзий – време е за промяна, показват на уеб страницата си Съюза на българските автомобилисти /СБА/. Използвайте този ориентир, когато настъпи пролетта и следва да демонтирате зимните гуми, написа " Марица ".

Какво споделя законодателството за зимните гуми?

Според Закона за придвижване по пътищата (чл. 139, алинея 1, т. 4) „ движещите се по пътя пътни транспортни средства би трябвало да бъдат с гуми, предопределени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през интервала от 15 ноември до 1 март. “

Законът е еластичен, указвайки наложителното слагане на гуми с дълбочина на протектора от най-малко 4 мм за зимния интервал, без да задължава абсолютно за монтирането на специфични зимни гуми с други избрани характерности. Все отново при интензивно шофиране слагането на комплект зимни гуми би трябвало да се възприема за наложителна мярка, осигуряваща безвредно шофиране в студената част от годината.

Защо да караме със зимни гуми?

Основната причина е, че при ниски температури летните или всесезонните гуми стават твърди, а затова по-малко ефикасни при сцепление с повърхността. Това е основна характерност на зимните гуми. Те са направени от по-меки каучукови смеси, които резервират своята еластичност в студено време, което разрешава на гумата да се приспособи по-добре към повърхността на пътя.

Всъщност при температури под 7 градуса зимните гуми ще усилят стабилността на транспортното средство, без значение от пътните условия. В резултат на това зимните гуми поддържат по-добро сцепление върху заснежени и заледени повърхности по отношение на останалите типове. Съветваме ви да преминете към зимни гуми, в случай че шофирате рано заран или късно вечер, когато характерните метеорологични условия на есента като дъжд, слани, мъгли, леки заледявания и последователно понижаващите се температури понижават сцеплението сред пътя и гумите, употребявани през лятото.

Всички гуми ли би трябвало да се сменят със зимни?

Винаги е най-добре да замените и четирите гуми със зимни, защото разликите в размера на гумите, сцеплението и износването могат да повлияят отрицателно на ръководството на автомобила. Според Асоциацията на производителите на гуми в Съединени американски щати: „ с цел да се запазят продуктивността и стабилността, зимните гуми би трябвало да бъдат инсталирани на четирите позиции на колите с предно предаване. “

Какво се случва, в случай че поставите единствено две зимни гуми - начело или откъм гърба?

Никога не монтирайте единствено две зимни гуми на предната ос на автомобила. Това е изключително рисково и може да докара до цялостна загуба на надзор. Причината – усилва се сцеплението начело, което води до подправено възприятие на убеденост и понижаване на сцеплението откъм гърба, а крайният резултат е презавиване.

Монтирането на две зимни гуми единствено на задния мост ще усили сцеплението откъм гърба, само че може да изненада водача с понижено сцепление начело, причинявайки противоположния резултат на недозавиване.

Какво още би трябвало да знаем за зимните гуми?

Важно е да проверявате и поддържате по-често вярното налягане на гумите, защото с понижаването на температурите се губи и налягане. Препоръчително е при избора на зимни гуми да търсите специфичния знак с планина/снежинка. Това ще ви обезпечи най-хубавата предлагана зимна двигателна сила.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР