Как да постигнем не само дълъг, но и пълноценен живот

...
Как да постигнем не само дълъг, но и пълноценен живот
Коментари Харесай

15 “тайни” на дълголетието

Как да реализираме освен дълъг, само че и пълностоен живот до самия му край? Поредният отговор на този въпрос се пробват да дадат създателите от изданието Prevention, които са обобщили колкото предстоящи, толкоз и необикновени секрети на дългия живот.

1. Отказ от нездравословните привички

Надписът за вредата на цигарите върху здравето напълно не е волност на някой бюрократ. Отказът от цигарите и злоупотребата с алкохол може доста да удължи живота – това е потвърдено. А за сметка на икономисаните пари, на остарели години ще можете да се порадвате на нещо надалеч по-интересно от кутия “Марлборо ”!

2. Червено вино

Специалистите от дълго време настояват, че рационалната приложимост на алено вино (100-200 мл на ден) е потребна за работата на сърдечно-съдовата система. Главното е напитката да бъде качествена, а и да нямате проблем със прекъсването след първата чаша.

3. Борба с наднорменото тегло

Дори и дребното килограми над нормата усилват риска от хронични болести в преклонна възраст. Те са свързани освен с подвижността, само че и с общото здравословно положение. Мастните наслоения въздействат негативно на съдовете и покачват риск от диабет.

4. Спорт

Не забравяйте за спортните занимания. Физическата интензивността (пък било и единствено постоянни разходки) е един от основните залози за здраве и дългоденствие. Тя спомага за поддържането и на здравото тяло и на високия дух. Не е толкоз значимо с какво се занимава човек на напреднала възраст – със утринно тичане, гимнастика върху килима или билярд. Нали в последна сметка животът е придвижване...

5. Умствена интензивност

Тя е не по-малко значима за здравето, в сравнение с физическата. Изследвания потвърждават, че хората, които се занимават с умствена активност, по-дълго резервират бистратаси мисъл, положителната си памет и интереса към външния свят. Много по-бързо изпадат в положение на старческо малоумие тези, които през живота си не са правили нещо по-сериозно от гледането на телевизионни стратегии.

6. Творческа активност

Тя е потребна за здравето, защото подтиква мозъка, освен това без да го затормозява с автоматизирани реакции, а всякога му слага нови задания. В зрелост творчеството е даже по-необходимо за здравето, в сравнение с физкултурата, считат експертите.

7. Чувството за комизъм

Не на вятъра споделят, че смехът удължава живота. Това мнение може да се одобри и безусловно, защото неотдавна резултатите от проучване демонстрираха, че смехът оказва помощ в битката с наднорменото тегло, лекува сърдечните болести и усъвършенства кръвообращението.

8. Редовният секс

Според учени от Тайван, той работи подмладяващо на организма и забавя процеса на стареенето. В това можете да се убедите и сами, разглеждайки фотосите на известни хора, славещи се с репутацията на женкар.

9. Ранният брак

Спорно, само че и много забавно е мнението на средновековни арабски лекари, че ранните бракове спомагат за дълголетието. На Изток и през днешния ден е признато хората рано да основават семейство, а не са редки случаите, в които и мъже на 80-90 година вършат здрави деца. Арабските лекари са обяснявали този факт с мнението, че бракът прави човек виновен и му оказва помощ почтено да извърви житейския си път.

10. Свободното изложение на страстите

Съвременната логика на психиката твърдо стои зад мнението, че човек би трябвало свободно да показва своите страсти. Според любопитните резултати от едно скорошно проучване, дамите, които показват страстите си на всеослушание по-лесно и бързо преодоляват напрежението, до момента в който за мъжете то е противопоказно, защото покачва риска от сърдечно-съдови болести. Т.е. лекарските рекомендации удостоверяват матриархална картина - дамата вика на мъжа си, а той мълчи.

11. Антиоксидантите

Доста скоро те навлязоха в здравната терминология, като характерни субстанции, които предотвратяват окисляването на органичните съединения и по този метод укрепват клетките. Чрез този механизъм може да се каже, че те имат значително значение за закъснение процеса на стареене на целия организъм. Антиоксиданти се съдържат в огромни количества в доста плодове и зеленчуци: моркови, зеле, праскови, кайсии, ягоди, а също по този начин в рибата, нара, зеления чай.

12. Орехите

Употребата на орехи удължава живота приблизително със 7 години, демонстрират резултатите от проучване, извършено в Университета на Калифорния. В орехите се съдържат субстанции, които защищават сърцето и съдовете от нездравословното влияние на холестерола. За постигането на този резултат, съгласно учените е задоволително всяка седмица да се изяждат по 5 ореха.

13. Ябълките

Резултатите от редица огромни проучвания демонстрират, че наедно с вярното хранене и физическите натоварвания използването на една ябълка на ден разрешава да се удължи живота на индивида приблизително 3 години.

14. Плачът

Тази “тайна ” на дълголетието е непредвидена може би за мнозина. Но съгласно Уилям Фрей, експерт по лакримология (науката за сълзите) хората, които от детство сдържат сълзите си, в по-нататъшния си живот боледуват по-често и умират по-рано. Това, съгласно учения, е изключително годно за момчетата, които старателно и от рано се учат да “бъдат мъже ”. Разбира се, мнозина оспорват сходна взаимозависимост, само че и те не привеждат доказателства, че плачът е нездравословен за здравето, т.е. струва си да се опита.

15. Почесването

Това е несъмнено най-необичайният метод за удължение на живота. Екип учени от Университета “Кембридж ” са открили, че навикът за чесане при маймуните води до увеличено обособяване на ендорфин - хормона на насладата. Според английските експерти, почесването е успокоителен и хармонизиращ жест.

Източник: Мениджър Нюз/здраве.бг


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР