Как да отключим телефона си, ако сме забравили паролата, ПИН

...
Как да отключим телефона си, ако сме забравили паролата, ПИН
Коментари Харесай

Как да отключим телефона си, ако сме забравили паролата, ПИН кода или шаблона

Как да отключим телефона си, в случай че сме не запомнили паролата, ПИН кода или шаблона? Понякога се случва по този начин, че да не можем да отключим нашия смарт телефон по една или друга причина.

Не изпадайте в суматоха. Тези стъпки ще ви оказват помощ да получите достъп до вашето Android и iOS устройство.

Как да отключим нашия iPhone?

  1. Въведете остарялата си ключова дума.

Ако вашият смарт телефон е блокиран, тъй като сте не запомнили неотдавна заложения ПИН код, тогава този способ ще ви помогне. Трябва обаче да бъдат изпълнени две условия: iOS 17 или по-нова версия на фърмуера е заредена на iPhone и не са минали повече от три дни от задаването на новата ключова дума. В други случаи използвайте различен способ.

Въведете всевъзможни комбинации няколко пъти поред, до момента в който на екрана се появи известие, което демонстрира, че устройството е блокирано. Кликнете върху „ Забравена ключова дума ? “ и по-късно изберете „ Въведете предходна ключова дума “.

След това въведете остарелия код и по-късно задайте нов, който ще бъде елементарен за запомняне. По подразбиране се предлага шестцифрена цифрова композиция, само че в случай че щракнете върху „ Опции за ключова дума “, можете да изберете четирицифрена.

2. Нулирайте вашия iPhone до фабричните настройки!

Ако имате iOS 17 или по-нов фърмуер и ПИН кодът е изменен преди повече от 72 часа или въобще не е изменен, този способ е подобаващ за вас. Позволява ви да нулирате изцяло устройството до фабричните настройки, в това число да премахнете паролата.

Но тук има два значими нюанса. Първо, фотоси, бележки, контакти и безусловно цялото наличие ще изчезнат (можете елементарно да го възстановите, в случай че имате аварийно копие в iCloud или на вашия компютър ). Второ, ще би трябвало да въведете вашата ключова дума за Apple ID.

Въведете своя ПИН погрешно няколко пъти, до момента в който се появи известието „ iPhone е недосегаем “. Щракнете върху „ Забравена ключова дума “ и „ Започнете да нулирате iPhone “, след което въведете вашата ключова дума за Apple ID. Ще стартира процедурата по заличаване, след което смарт телефонът ще се върне в положение на ново устройство – можете да зададете друга композиция за отключване.

3. Възстановете вашия iPhone посредством компютър – по какъв начин да отключим телефона си

Ако сте не запомнили паролата си и имате конфигуриран фърмуер на iOS 16 или по-стар на вашия смарт телефон, тогава същото възобновяване на фабричните настройки ще ви помогне, само че благодарение на компютър.

За да нулирате, ще ви е нужен USB кабел, компютър с Windows или macOS и iTunes. Ако не е конфигуриран, изтеглете го от формалния уеб страница на Apple. В macOS Catalina или по-нова версия би трябвало да употребявате приложението Finder вместо iTunes.

Първо, изключете вашия смарт телефон посредством общоприетото меню, като задържите единия или двата странични или горни бутона. След това се уверете, че притурката не е обвързвана към компютъра, и продължете според от модела:

  • На iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone SE (2-ро поколение), iPhone X и по-нови модели: Докато държите страничния бутон, свържете устройството към компютъра с USB кабел и не го пускайте, до момента в който не се появи дисплеят за възобновяване.
  • На iPhone 7 и iPhone 7 Plus: Докато държите натиснат клавиша за понижаване на силата на звука, свържете вашия смарт телефон към вашия компютър посредством USB кабел и не го пускайте, до момента в който не видите екрана за възобновяване.
  • На iPhone SE (първо поколение), iPhone 6s и по-стари модели: Задръжте бутона Home, свържете устройството към компютъра с USB кабел и не го пускайте, до момента в който не се появи дисплеят за възобновяване.

Когато диалоговият прозорец се появи на екрана на вашия компютър, щракнете върху „ Възстановяване “ и следвайте подканите от iTunes или Finder. Първо системата ще върне фабричните настройки и по-късно ще предложи възобновяване на непокътнатите данни. В резултат на това паролата ще бъде отстранена и устройството ще бъде отключено.

Ако времето за изчакване надвиши 15 минути, iPhone ще излезе от режима на възобновяване. В този случай свържете още веднъж вашия смарт телефон към компютъра, като натиснете още веднъж съответния бутон, до момента в който се появи мечтаният прозорец. След това още веднъж щракнете върху „ Възстановяване “.

Как да отключим смарт телефон на Android?

  1. Използвайте функционалността Smart Lock

Функцията Smart Lock автоматизирано отключва екрана, когато е изпълнено несъмнено изискване. Например, в случай че устройството се намира в дома ви или друго ваше устройство е обвързвано с него посредством Bluetooth.

Можете да употребявате функционалността единствено в случай че сте я задействали авансово и сте избрали изискване за отключване. В подобен случай просто го направете. Например, в случай че сте показали автоматизирано отключване при свързване на доверено Bluetooth устройство, активирайте безжичния модул и на двете джаджи. След като се свържете, ще имате достъп до телефона си, без да въвеждате ПИН, ключова дума или ключ.

Ако Smart Lock не е конфигуриран авансово или не можете да извършите избраното изискване, тогава този способ не е подобаващ.

2. Заобиколете отбраната благодарение на Гугъл акаунт

Някои устройства, работещи с Android 4.4 и по-стари версии на операционната система, ви разрешават да отключите екрана благодарение на вашия акаунт в Гугъл. При изискване, че устройството е обвързвано към интернет.

За да ревизирате дали вашият смарт телефон поддържа този способ, въведете случайна ключова дума, ПИН или образец пет пъти. След пет неправилни опита за отключване на екрана би трябвало да се появи известието „ Забравена ключова дума “ или сходен намек. Кликнете върху него и въведете данните за вход и паролата за акаунта в Гугъл, с който е синхронизирано вашето устройство.

След сполучливо влизане дисплеят ще се отключи. Ако сте не запомнили и паролата за акаунта си в Гугъл, пробвайте да възстановите достъпа до него, като употребявате специфичната услуга на компанията.

3. Използвайте услугата от производителя на смарт телефона – по какъв начин да отключим телефона си

Някои марки оферират на притежателите на своите устройства спомагателни принадлежности за отключване. Например, Samsung има услуга Find My Mobile, с която можете да премахнете образец, ПИН код, ключова дума и даже пръстов отпечатък. За да извършите това, вашето устройство би трябвало да е обвързвано към интернет и Samsung акаунт и да поддържа услугата.

За да разберете дали тази функционалност е налична за вашия модел, потърсете тази информация в инструкциите или на формалния уеб страница на производителя.

4. Премахнете паролата през вашия акаунт в Гугъл на вашия компютър

Има функционалност за отдалечено нулиране и унищожаване на наличие, която ще изтрие всички данни, в това число паролата за заключване. По-късно можете да зададете нова композиция за достъп и да синхронизирате данните си посредством вашия акаунт в Гугъл.

Това ще работи единствено в случай че смарт телефонът е включен и в него са конфигурирани акаунт в Гугъл и магазин за приложения на Гугъл Play. Освен това самата прибавка би трябвало да е обвързвана с интернет и функционалностите „ Местоположение “ и „ Намиране на устройство “ би трябвало да са дейни.

Ако тези условия са изпълнени, процедирайте както следва:

  • Следвайте тази връзка и влезте в акаунта си в Гугъл.
  • Кликнете върху детайла „ Почистване на устройството “ и по-късно още веднъж върху бутона със същото име.
  • За да продължите да употребявате вашия смарт телефон след нулиране на кода за заключване, ще би трябвало да въведете паролата за акаунта си в Гугъл.

5. Нулирайте устройството до фабричните настройки – по какъв начин да отключим телефона си

Ако другите варианти не работят, остава единствено да върнете фабричните настройки. Това ще докара до загуба на всички данни, чиито копия не са непокътнати във вашия акаунт в Гугъл и други облачни услуги. Но можете да премахнете отбраната от екрана.

Изключете смарт телефона си и извадете картата с памет, в случай че е била вътре. След това пробвайте следните клавишни комбинации на собствен ред, до момента в който една от тях работи (трябва да задържите бутоните за 10-15 секунди):

  • Бутон за понижаване на звука + бутон за захранване;
  • Бутон за увеличение на звука + бутон за захранване;
  • Клавиш за понижаване на силата на звука + бутон за зареждане + клавиш за начало;
  • Клавиш за понижаване на звука + Клавиш за увеличение на звука + Бутон за зареждане.

Когато сервизното меню се появи на екрана, изберете Recovery с бутона за увеличение на звука и потвърдете действието с бутона за понижаване на звука.

След това използвайте клавишите за мощ на звука, с цел да изберете командата Wipe data / Factory reset и я потвърдете, като натиснете бутона за зареждане.

Ако нито една от горните комбинации не работи или не виждате нужните команди в менюто, потърсете указания за нулиране за вашия модел устройство на уеб страницата на производителя.

След това смарт телефонът би трябвало да се върне към фабричните настройки в границите на няколко минути. Устройството може да изиска вход и ключова дума от предходно обвързван акаунт в Гугъл, само че към този момент няма да е належащо да отключвате екрана. След като влезете в остарелия си акаунт, системата ще възвърне настройките и данните, синхронизирани с него.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР