Как да отглеждаме сливи? Сливата е чудесно овощно дърво както

...
Как да отглеждаме сливи? Сливата е чудесно овощно дърво както
Коментари Харесай

Как да отглеждаме сливи – насоки + видео

Как да отглеждаме сливи? Сливата е отлично овощно дърво както за начинаещите, по този начин и за опитните овощари. Те са студоустойчиви, изискват малко грижи и дават огромни реколти от вкусни плодове. Сливата се вкоренява съвършено на всички типове почви. Въпреки това е допустимо да се разчита на изобилна годишна продукция единствено на плодородни почви, които са задоволително наситени с влага.

Може да засадите фиданките напролет или през есента. Преди засаждане е належащо да се деоксидира почвата, с цел да се обезпечи добър напредък и рандеман. Подрязването на овошките е значимо мероприятие, което би трябвало да се прави постоянно и навременно. Трябва да знаете по какъв начин да подрязвате овошките вярно, с цел да не им навредите, а също и да удължите живота на растението. Вижте насоките!

Как да засадите сливи?

Изберете и подгответе мястото. Сливовите дървета се нуждаят от цялостно слънце, с цел да създават сладки плодове, тъй че изберете място за засаждане, което има най-малко шест часа слънцегреене дневно. Те избират добре дренирана почва, богата на органични субстанции. Дърветата със общоприети размери се нуждаят от най-малко 6 метра пространство, до момента в който сортовете джуджета се нуждаят от най-малко 1 метър.

Подгответе фиданката. Ако имате слива, която е засадена в резервоар или в чул, не е нужно да вършиме нищо, с цел да подготвите дървото. Ако обаче засаждате растение на гол корен, накиснете корените в кофа с вода до шест часа, с цел да се напоят добре.

Изкопайте и запълнете дупката. Дупката за засаждане би трябвало да е с към 20 см по-широка и по-дълбока от кореновата основа на вашата фиданка. Нито един от корените не би трябвало да бъде огънат, когато поставите дървото. За да насърчите корените, деликатно ги разпръснете и позиционирайте, без да ги огъвате доста.

Напълнете дупката с пръст и компост. Докато цялостните, леко разклатете ствола напред-назад, с цел да помогнете на почвата да влезе в кореновата система. След като дупката е запълнена, утъпкайте деликатно почвата с върха на обувката си, с цел да осигурите на дървото постоянна основа без въздушни джобове. Добавете горен пласт мулч към дървото, с цел да задържите влагата и да възпрете плевелите.

Поливайте фиданката. След като засадите овощни дървета от всевъзможен тип, поливайте щедро, с цел да им помогнете да свикнат на новото място по-лесно.

Как да се грижим за нашите насаждения от сливи – по какъв начин да отглеждаме сливи

Тъй като сливата е дърво с дребна поддръжка, не е нужно да вършиме доста неща, с цел да осигурите огромна годишна продукция. Но има неща, които са наложителни:

Поливане: През първите една или две години поливайте щедро фиданките един път седмично през вегетационния сезон. Това ще накара водата да навлезне надълбоко в земята и ще помогне на новите дървета да пуснат мощни и дълбоки корени. За по-големи фиданки, поливайте полуредовно през вегетационния сезон, до октомври, с цел да му осигурите задоволително вода в сезона на покой.

Подрязване: Сливите дават плодове върху филизи, които са на възраст сред 1 и 3 години. Подрязвайте сливите годишно в края на лятото след прибиране на реколтата под формата на ваза или ветрило.

Използвайте остри култивиран ножици, с цел да извършите чисти срезове под ъгъл, над пъпка или клон. Скъсете слабите странични издънки, отрежете задните странични елементи, които към този момент са дали плод, и изтънете мощните филизи с една трета. Също по този начин отстранете всевъзможни изсъхнали, заболели или пресичащи се клони.

Наторяване: Овошките порастват най-добре, когато се торят един път годишно. Това става рано напролет, преди плодовете да са почнали да порастват, с повсеместен тор или отлежал компост. Избягвайте да наторявате вашето сливово дърво, откакто е почнало да плододава. Всеки нов напредък би отклонил силата от производството на плодове и би бил уязвим към настъпващото студено време.

Опрашване: Ако вашите овошки не са самоплодни, то те ще се нуждаят отблизо дърво за опрашване, с цел да даде плодове. Ео за какво е изключително значимо да извършите градината си гостоприемна за опрашители като пчелите. Никога не пръскайте инсектициди, когато вашите сливи цъфтят.

Прибиране на реколтата от узрели сливи

Кога да берем реколтата от сливи? Сливите са подготвени за бране от края на лятото до есента, според от вашия регион. Европейските сортове сливи имат най-хубав усет, когато са оставени да узреят на дървото. Можете да разберете по кое време сливите са узрели, като приложите лек напън с пръсти. Ако кората на плода е мека, значи е време за бране. Сливите би трябвало елементарно да се отделят от дървото единствено с леко завъртане на плода.

Японските сливи се берат малко по-рано. Трябва да ги оставите да узреят на хладно място. Сливите няма да се подсладят доста след прибиране на реколтата, тъй че не забравяйте да ги берете, когато са към този момент узрели.

Как да съхраняваме сливи?

За страдание плодовете не се съхраняват дълго, тъй че би трябвало да се употребяват или консервират. Като опция можете да берете плодовете, когато са още леко твърди и да ги съхранявате на хладно място, с цел да узреят изцяло.

Най-доброто място за предпазване на сливи е в хладилника. Най-добрата температура за предпазване на сливи е към 0 C°, с относителна мокрота към 90–95%. Ако се съхраняват при тази температура, сливите могат да устоят от 2 до 4 седмици. С това приключваме нашата тематика за това по какъв начин да отглеждаме сливи сами. Насладете се на следното уместно видео:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР