Как да наречем това, което се случва в момента в

...
Как да наречем това, което се случва в момента в
Коментари Харесай

Идват ли последните дни на Меркел като канцлер

Как да назовем това, което се случва сега в Берлин? Сблъсък? Война? Цареубийство? Това са може би последните дни на Меркел като канцлер, счита коментаторът на " Дойче веле " Йенс Турау.

Нека първо да напомним какво се случи в четвъртък в политически Берлин. Цяла нощ немският канцлер и нейният вътрешен министър водят диалог в канцлерството. Но не съумяват да се обединят към обща миграционна политика. След това двете партии посестрими - ХДС и ХСС - се събират настрана на незабавни заседания, а настоящото съвещание на Бундестага е небрежно прекратено. Никога до момента двете партии не са подхождали по този начин една към друга.

Това обаче не е всичко. По време на съвещанието на ХСС вътрешният министър Хорст Зеехофер афишира, че в краен случай ще работи без да пита. Но какво тъкмо желае да направи? Казано напълно в резюме: желае да затвори границите на Германия със прилежащите ѝ страни за да се спре притокът на претенденти за леговище. ХСС го поддържа единомислещо - партията не желае да позволява в Германия бежанци и мигранти, които се стъпили за първи път на територията на Европейски Съюз в някоя друга страна. А това са съвсем всички бежанци. Никой не знае по какъв начин тъкмо ХСС има намерение да реализира задачата си. Но и в действителност въобще не става дума за това, а за Ангела Меркел и за бъдещето ѝ като канцлер. И дали тя може да си разреши да преглътне този афронт.

Какво следва

Позицията на Меркел е ясна - канцлерът не желае Германия да подхваща солови акции и се застъпва за решение, с което да са съгласни всички европейски сътрудници. Меркел желае и това - по-добра отбрана на външните граници на Европейски Съюз, с цел да може да се подсигурява и отсега нататък, че вътрешните граници ще си останат отворени. Лошото е, че на европейско ниво не се обрисува сходно решение. А ХСС не желае да чака повече.

Какви са следователно опциите оттук насетне? В пълномощията на канцлера е да дефинира посоката на държавната политика. Тя би могла да уволни вътрешния министър Хорст Зеехофер, задето не следва нейната линия по един толкоз централен въпрос. Това обаче би означавало завършек на настоящето държавно управление. Канцлерът разполага и с тази опция: би могла да изиска избор на доверие в Народното събрание. Едно обаче е несъмнено още занапред - Меркел не може да разреши на Зеехофер да работи без да пита, тъй като следователно това към този момент няма да бъде нейното държавно управление.

Разплата със системата " Меркел "

В политиката постоянно се стига до сходна развръзка: когато тлее прекомерно дълго, недоволството от ден на ден пораства и най-после може да изригне в границите на броени мигове. От самото начало ХСС беше срещу миграционната политика на Меркел - още когато през 2015 година тя отвори границите и пусна бежанците от Унгария.

Но не е единствено ХСС - също в партията на Меркел ХДС има значително политици, при които чашата на търпението към този момент прелива. В своите изборни региони те виждат с очите си по какъв начин се топи поддръжката за демократичната миграционна политика на Меркел.

А и опълчването към този момент надвишава рамките на бежанската политика. Духът на времето е националконсервативен. Поне такова е чувството на от ден на ден хора. Подгонени от изборните триумфи на " Алтернатива за Германия ", ХСС и елементи от ХДС се разплащат с канцлера. И то освен с нейната миграционна политика, а с цялата система " Меркел ".

През септември в Бавария се организират избори. На този декор основната цел на баварския ХСС е да държи в шах " Алтернатива за Германия ". В краен случай против Меркел и против държавното управление. Ще успее ли канцлерът и този път да овладее кормилото? Трудно е да си го представим след този ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР