Как алтернативната търговия с лекарства помага за дефицита имПандемията от

...
Как алтернативната търговия с лекарства помага за дефицита имПандемията от
Коментари Харесай

Вече има нискомолекулярен хепарин и лекарство за недоносени бебета в аптеките

Как различната търговия с медикаменти оказва помощ за недостига им

Пандемията от COVID-19 задълбочи дефицита на медикаменти у нас. Постоянно сме очевидци на сигнали от пациенти за липса на нискомолекулни хепарини, на медикаменти за недоносени и други На този декор у нас стартира да действа профилирана електронна система за следене на медикаментите като наличия и да генерира забранителни описи на медикаменти за експорт. Към момента те към този момент са 14. Боряна Маринкова – изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти, показа в ефира на, че паралелната търговия е регламентирана.

"Тя е извънредно значима, тъй като по този метод страните членки си оказват помощ, обменяйки си медикаменти, според от спецификите. Увеличава се и конкуренцията, а пазарът е еластичен. Този вид търговия е скъп източник на дефицитни медикаменти. От 3 години действа и системата за верификация, тя подсигурява достоверността на медикаментите ", изясни тя. И добави, че има 1565 сигнала от пациенти за дефицитни медикаменти.

"Стремим се да даваме бърз отговор - до 32 часа. От тези сигнали 70% пациентите подават сами. Останалите 30% идват от лекуващи лекари и пациентски организации и медии. Дефицитът се получава главно заради следните аргументи - краткотрайно прекратен импорт, поради нарушение на индустриалния цикъл - 20% от случаите; евакуиране на медикаменти заради стопански аргументи - някое лекарство се оказва прекомерно на ниска цена, тъй че не може да се устоя - 21,19%.



Според нея пациентите не трябва да вземат участие в цикли на продан на медикаменти и нерегламентиран импорт. "Пациент може да употребява неразрешено у нас лекарство единствено в случай че е в болница, ние предлагаме да бъде отпускано и в аптечната мрежа. Едно от медикаментите с нискомолекулярните хепарини, както и такова за недоносени бебета, към този момент е в аптечната мрежа ", заяви Маринкова.

СЕСПА (Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените продукти) управлява дефицита на медикаменти, като ги не разрешава за експорт. "Нейният логаритъм не извършва записаното в Закона за медикаментите. Има голям брой лекарства, които въобще не го напущат. Въпреки това те не са дефицитни. Вероятно някъде има пропуск, неправилност или отклоняване в логаритъма на СЕСПА. Има големи пропуски в изчисленията и те не откриват наличностите в страната ", уточни тя.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР