Кафявият ориз, който мнозина наричат диамантът сред зърнените храни и

...
Кафявият ориз, който мнозина наричат диамантът сред зърнените храни и
Коментари Харесай

Кафяв Ориз

Кафявият ориз, който мнозина назовават диамантът измежду зърнените храни и самун за всеки, е извънредно потребен артикул, чиито хранителни и вкусови качества събират редица фенове из целия свят. Интересен факт е, че всички типове ориз стартират точно като кафяв ориз.

Преминаването през мелница обаче отстранява триците /външния слой/ на зърното. Бялата вътрешност е съвсем напълно формирана от въглехидрати, до момента в който обелените трици са това, в което се съдържа всичко скъпо от хранителната позиция. Затова кафявият ориз превъзхожда неведнъж белия. При кафявият ориз единственото, което се отстранява е неядливата люспа към зърното. Той е най-богатият на нутриенти измежду всички форми на ориза.

Кафявият ориз има кафяв цвят, в някои случаи може да се забележи напълно лек зеленикав нюанс. Има естествен мощен мирис, който в някои случаи може да се обърка с мухъл.

Състав на кафявия ориз

Кафявият ориз надалеч надминава белия като хранителна стойност. Една чаша кафяв ориз съдържа 3.5 г фибри, до момента в който същото количество бял ориз съдържа по-малко от един грам. Освен че е с високо наличие на фибри, кафявия ориз е богат на въглехидрати, минерали, мазнини, витамини от В-групата, калий и селен.

100 г кафяв ориз съдържат 12.4% вода, 362 ккал, 3.5 г фибри, 76 г въглехидрати, 2.7 г мазнини, 7.5 г белтъчини, 0 г холестерол и 0 г захари.

 Бял и кафяв ориз

Избор и предпазване на кафяв ориз

Когато купувате кафяв ориз, деликатно оглеждайте опаковката за следи от плесен и други нередности. На етикета би трябвало да има упомената информация за производител и период на валидност.

Съхранявайте кафявия ориз на мрачно и ветровито място, до което няма директен достъп на слънчева светлина. Температурата на предпазване не трябва да е по-висока от 20 градуса, а относителната мокрота на въздуха не би трябвало да надвишава 75%. Както стана ясно кафявият ориз е доста сензитивен във връзка с високи температури, тъй че с цел да го запазите за по-дълго време го дръжте на хладно място.

Кафяв ориз в кулинарията

Кафявият ориз е извънредно апетитен, само че подготовката му е по-дълга спрямо белия ориз. На първо място изплакнете усърдно ориза, най-малко три пъти в студена вода. След това го оставете да кисне във вода минимум половин час.

Отцедете го и загрейте котлона на междинна температура. Изсипете ориза в тенджера и го разбърквайте, като леко го запичате в това време. Това трае няколко минути, до момента в който оризът стане благоуханен и зрънцата са съвсем сухи.

Добавете ч.л. сол и лой, а откакто заври го похлупете. Оставете да ври минимум 40 минути на муден огън, спрете котлона и махнете капака след 15 минути. Така оризът става извънредно апетитен и благоуханен, може да го съчетаете с месо или зеленчуци по желание.

 Пилаф с кафяв ориз

Друг доста апетитен вид за подготвяне на кафявия ориз е като се свари в зеленчуков или гъбен бульон, като естествено под бульон се има поради водата от варени на пара зеленчуци с желаните подправки. Овкусете с куркума, с цел да получите благоуханен ориз със страховит жълт цвят.

Ако желаете да експериментирате може да добавяте към ориза кашу, парченца ябълки, стафиди, червени боровинки, кубчета манго, чесън и лук. Свареният в гъбен бульон кафяв ориз и гарниран с гъби е вкусно ядене, на което малко на брой устояват.

С кафяв ориз можете да си приготвите не малко вкусни предписания с ориз като пиле с ориз, свинско с ориз, телешко с ориз, постен ориз, обичайната паеля, пилаф, тиквички с ориз, а за какво не и обичаните ни сармички с ориз.

Ползи от кафявия ориз

Кафявият ориз не съдържа глутен, който участва в състава на съвсем всички зърнени култури и предизвиква тежки алергии. Съдържащото се в него нишесте не води до струпване на мазнини, което е извънредно значим факт. Освен че кафявият ориз не води до струпване на мазнини, той подкрепя метаболизма, тъй като е извънредно богат на фибри.

 Видове ориз и елда

Високото наличие на калий в този ориз доста улеснява дните, в които сме решили да си създадем разтоварване. Той извежда натрия от организма, който е основен провинен за чувството за издутост.

Кафявият ориз понижава равнищата на холестерола, съдържа манган, който оказва помощ на тялото да се бори против стрес, а също така разкрасява кожата. Високото наличие на витамини то В-комплекса и въглехидратите подтикват серотонина и работи като мощен антидепресант.

Оризът подкрепя за намаляването на равнищата на кръвната захар, а с научни опити е потвърдено, че хората, които употребяват най-малко два пъти седмично ориз, страдат по-малко от диабет. Поради тази причина кафяв ориз влиза в менюто на диабетиците.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР