Кафенета, фризьорски салони и други . Те обаче ще плащат

...
Кафенета, фризьорски салони и други . Те обаче ще плащат
Коментари Харесай

Ще пазят малките фирми от скъп ток до 30 юни 2021 г., реши парламентът

Кафенета, фризьорски салони и други.
Те обаче ще заплащат за електрическата енергия по цените на свободния пазар, а не както до момента по контролирани цени. Това записаха депутатите, откакто одобриха поправките в Закона за енергетиката на второ четене в пленарна зала.
Предложението за временен интервал беше импортирано от ръководителя на енергийната комисия Валентин Николов и група народни представители сред двете четения на закона. Отстъпката обаче ще важи до 30 юни 2021 година, в случай че и до тогава дребните компании не са си намерили търговец, то ще би трябвало да купуват от снабдител последна инстанция.
Така близо 300 000 небитови консуматори, който се чака да излязат на свободния пазар на електрическа енергия ще бъдат предпазени от прекомерно високите цени, който биха платили, в случай че не си намерят търговец и се наложи да купуват ток от снабдител от последна инстанция. Те могат да останат служебно при досегашния си търговец на ток до края на преходния интервал.
До края на август КЕВР би трябвало да утвърди пределната цена на доставката на електрическа енергия, както и пример на стандартизиран контракт с права и отговорности на сдруженията и купувачите на ток.
Регулаторът ще поддържа и платформа за търговия и сравняване на офертите на доставчиците на електрическа енергия. Тя ще е безвъзмездна за компаниите с годишно ползване над 100 000 киловатчаса. Чрез нея дребните компании ще могат да си избират най-изгодната за тях цена. Платформата ще бъде основана до началото на 2021 година
15 дни след влизането в действие на закона, ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " ще изпратят уведомления до дребните компании, че приключват снабдяването с ток от 1 октомври. А в период до един месец електроснабдителните сдружения би трябвало да разгласят и лист с небитовите консуматори, който излизат на свободния пазар на уеб страниците си.
След 1 октомври 2021 година търговците на газ ще могат да подписват покупко-продажби единствено в случай че са лицензирани, гласи друга корекция в енергийния закон. Към момента някои от тях не желали да връщат пари на клиентите си след поевтиняването на съветския газ, а не могат да бъдат задължени, тъй като не са лицензирани.
Законът влиза в действие от деня на обнародването му в " Държавен вестник ".
Обсъждания
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов (ГЕРБ) изясни, че от тази платформа се нуждае всеки един консуматор - битов или небитов, който излиза на свободния пазар, с цел да има информация за лицензираните търговци. Той уточни, че търговците ще бъдат задължени да подават настояща информация и ще има наказания за тези, които спекулират със своите предложения или подават погрешна информация.
Николов означи, че такива платформи към този момент има в Англия, в Германия, във всички развити и либерализирали своите пазари на електрическа сила страни. Има даже и в Северна Македония, а ние още нямаме такава платформа, разяснява той.
Валентин Николов уточни, че промените плануват и лицензиране на всички участници на газовия пазар. Това е наклонност в целия Европейски Съюз - в Гърция, в Румъния тези компании са лицензирани от техните регулатори, означи той.
От Българска социалистическа партия поддържаха основаването на платформата и желаеха да се направи осведомителна акция по отношение на либерализацията на пазара. От ГЕРБ също желаеха Министерството на енергетиката да разпространява платформата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР