Къдринка КЪДРИНОВАСанта Клара - центърът на кубинската провинция Виля Клара,

...
Къдринка КЪДРИНОВАСанта Клара - центърът на кубинската провинция Виля Клара,
Коментари Харесай

Новият президент на Куба тръгва от града на Че Гевара

Къдринка КЪДРИНОВА

Санта Клара - центърът на кубинската провинция Виля Клара, е комфортен град, със непокътната в историческия център колониална архитектура и сърдечна съседска атмосфера из скромните жилищни квартали. Две са основните му забележителности и те са свързани с именития Ернесто Че Гевара. Хронологически първи е музейният комплекс, наименуван "Операция против бронирания трен ". Той е възстановка на борбата в края на 1958-а, която е решаваща за успеха на Кубинската гражданска война. Ръководи я Че. Заедно с бойците си той пресреща и разрушава брониран трен с тежко въоръжение и с подкрепление от 350 бойци, които диктаторът Фулкенсио Батиста изпраща към Санта Клара. Така пътят на партизаните към Хавана е открит. 12 часа по-късно Батиста бяга от Куба.
Другият величествен мемориал в Санта Клара е паметникът на Че с костницата, в която през 1997 година са пренесени и заровени останките на революционера и на неговите съратници, убити в Боливия през 1967 година На ширналия се начело Площад на революцията на 14 юни беше основното кубинско честване на 90-годишнината от рождението на героя. Заради всичко това за кубинците Санта Клара е градът на Че.
Именно от този град потегля и пътят в политиката на новия кубински президент Мигел Диас-Канел, извел го до държавния връх. Диас-Канел бе определен за ръководител на Държавния и на Министерския съвет на Куба на съвещание на Националното заседание (парламента) на 19 април т.г. - ден преди да навърши 58 година В първата си тирада след вота той съобщи: "Наясно съм с опасенията и с упованията при миг като настоящия, само че знам каква е силата и мъдростта на народа, водачеството на партията, концепциите на Фидел, наличието на Раул и Мачадо (втория секретар на ККП - б.а.). Познавайки националните настройки, аз убеждавам това заседание, че другарят Раул ще е отпред на решенията за сегашното и за бъдещето на страната. " Всъщност Раул остава отпред на ККП най-малко до идващия й конгрес през 2021 година
Новият президент означи също, че външната политика на Куба ще се резервира неизменима и няма да приема никакви условия от външни сили. Необходимите промени ще се подхващат единствено от самия кубински народ, акцентира ораторът. Внимание привлякоха и други думи на Диас-Канел: "Тук няма място за преход, който да отхвърля или да унищожава делото на революцията. Ще продължим напред без боязън и без бавене, без да се отхвърляме от нашия суверенитет, от стратегиите за развиване, от независимостта. На тези, които от незнание или от преднамереност се съмняват в нашия ангажимент, сме длъжни да кажем, че революцията продължава и ще продължи. "
За последователност и поредност в курса приказваха множеството кубинци, с които се срещнах, когато на 30 април т.г. дойдох в Хавана за отразяване на 38-ия Международен панаир на туризма FITCuba 2018. Акцентът му т.г. бе представянето на туристическите перли на провинция Виля Клара с център Санта Клара - родната провинция на Мигел Диас-Канел.
Новият кубински президент е роден на 20 април 1960 година в 70-хилядния гр. Пласетас във Виля Клара, в фамилията на учителката Аида Бермудес и на служащия монтьор Мигел Диас-Канел (синът е кръстен на него). Паласетас е бил прочут център за произвеждане на захар, само че в последните години водещата му промишленост е изработването на дограми, порти и кухненско съоръжение от алуминий. Над 2000 поданици в годините са емигрирали в Маями, Съединени американски щати, и в този момент постоянно посещават роднините си. Главната комерсиална улица е номер 8 (в Куба улиците са с номера - б.а.), също като сходната в Маями.
Младият Мигел Диас-Канел приключва електронно инженерство през 1982 година в Санта Клара. Дипломата му е от Централния университет на Лас Вияс "Марта Абреу ". До 1985 година отбива военната си работа, същата година постъпва като учител в университета "Марта Абреу ". Там стартира да се изявява и като деен деятел в Съюза на младите комунисти на Куба (комсомола). През 1987-1989 година извършва интернационална задача в Никарагуа - управлява комсомолката организация на кубинските военнослужещи, които оказват помощ на Сандинистката гражданска война. След завръщането си в Куба става началник на Съюза на младите комунисти за провинция Виля Клара, определен е в Националния комитет на младежката организация, а през 1991 година става член и на Централен комитет на ККП. През 1993 година към този момент е втори секретар на Наказателен кодекс на Съюза на младите комунисти. Година по-късно застава отпред на партийната организация във Виля Клара и действително въплъщава висшата политическа власт в провинцията.
През оня интервал оставя топли мемоари у всички хора, с които е общувал и работил, в това число и у елементарните поданици на Санта Клара и на цялата провинция. Всички го помнят като непосреден и елементарен за другарство, откликващ и бързо решителен зараждащи проблеми, доста земен. Използва полагащия му се длъжностен автомобил единствено за далечни пътувания из провинцията, а в града и на близки дистанции се движи с велосипед. Ходи юношески облечен, по бермуди, носи дълга коса, обожава "Бийтълс ".
Диас-Канел остава отпред на партийната организация във Виля Клара от 1994 до 2003 година Заради триумфите си през 1997-а е определен за член на Политбюро на Централен комитет на ККП. От 2003 до 2009 година е изпратен да оглави ККП в друга провинция - Олгин. Това е съществено тестване, тъй като заръката е да се оправи с проблемите във водоснабдяването там, от които страда популацията и селското стопанство. Диас-Канел съумява и на този фронт.
През 2009 година поелият публично президентския пост Раул Кастро вика Диас-Канел в Хавана и го прави министър на висшето обучение. И до през днешния ден се описват митове по какъв начин в първия си работен ден отишъл в авторитетния и фамозен с изтъкнати преподаватели и интелектуалци Хавански университет, с цел да се срещне с тях и да ги помоли да го подкрепят и да го съветват в активността му на министър. Оттам-нататък всеки ден в 18 ч., след края на формалния му работен ден, като усърден студент отивал на постоянни срещи с разнообразни преподаватели, с цел да слуша техните упътвания. Министерстването му се помни като едно от най-успешните за висшето обучение в Куба. То завършва през 2012-а, когато Раул го прави зам.-председател на Министерския съвет. А на идната година Диас-Канел към този момент е одобрен и като първи вицепрезидент на страната. Това става, откакто един от ветераните на Кубинската гражданска война - Хосе Рамон Мачадо Вентура (в момента втори човек в управлението на ККП), взема решение да се откаже от поста на първи вицепрезидент, като афишира, че желае "да даде път на новото потомство ".
Сега пристигна моментът Диас-Канел да застане и на самия държавен връх. Връх, който има повече значение в представително отношение пред света. В политическата система на Куба по-решаваща роля продължава да има ККП, а нейното управление към момента е в ръцете на Раул. Затова и първата тирада на Диас-Канел като президент бе в дух на апология за тази управителна партийна роля. Закривайки онази историческа сесия на Националното заседание, Раул Кастро увери, че ръководената от него ККП "ще продължи да поддържа новия президент ".
Модернизирането на конституцията и привеждането й в синхрон с новите действителности в Куба - да вземем за пример с появяването на междинен и дребен частен бизнес, ще е от главните задания на Народното събрание, обърна внимание Раул в речта си. Той увери, че народът няма да допусне инспектиране на управителната роля на ККП, залегнала в главния закон на страната. В същото време на последния пленум на Политбюро е било доказано, че реформирането на конституцията в сходство с политическите и обществените потребности на страната ще продължи. Ще продължат и икономическите преобразования, само че без да се трансформира социалистическият курс. "Да отстояваме единството и да устояваме на провокациите - това е дългът на революционерите ", съобщи Кастро, дълго приветстван от депутатите.
Извън протокола и речите, доста международни медии се вторачиха и във внушителната осанка на новия кубински държавен началник. Той впечатлява със снажна външност, а също и с аналогия с холивудската звезда Ричард Гиър. По този мотив из интернет бродят фотоси, съпоставящи лицата на двамата, а и майтапчийски изявления, че те са близнаци, разграничени при раждането им, които в този момент са се намерили и ще спомогнат за ново доближаване сред Куба и Съединени американски щати. Никоя от сходните смешки не загатва, че Диас-Канел е роден през 1960 година, а Ричард Гиър - през 1949 година
Диас-Канел има два брака и две деца от първата му жена Марта. В момента живее с втората си брачна половинка Лис Куеста Пераса. Тя е академични учител, само че работи и в организацията за културен туризъм "Парадисо " ( "Рай "). Често го съпровожда на обществени прояви.


Мемориалът на Че Гевара в Санта Клара
Снимка Къдринка КЪДРИНОВА


Мигел Диас-Канел с втората си брачна половинка Лис Куеста Пераса


Приликата на Мигел Диас-Канел (вдясно) с Ричард Гиър (вляво) провокира доста смешки и разисквания в обществени мрежи

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР