Кадри, заснети от сондата Паркър на НАСА, разкриха нажежено червено

...
Кадри, заснети от сондата Паркър на НАСА, разкриха нажежено червено
Коментари Харесай

Сондата Паркър засне нажежената Венера

Кадри, снимани от сондата " Паркър " на НАСА, разкриха нажежено алено лъчение на повърхността на Венера, което минава през токсичните облаци, заяви Сайънс алърт.

С новите данни експертите могат да надникнат под гъстата атмосфера до геоложки черти като хълмове, плата, равнини. Това ще помогне за проучване на минералите, които построяват планетата.

Макар и относително покрай Земята, е сложна за проучване. Тя има подобен размер, маса, конструкция и състав с нашата планета, само че е извънредно враждебна за живот. Суха е, с повърхностни температури приблизително 471 градуса Целзий. Облаците са плътни и токсични и от тях вали киселинен дъжд.

" Венера е третата най-ярка точка на небето, само че до наскоро нямахме доста информация по какъв начин наподобява повърхността й поради плътната атмосфера - сподели астрофизикът Брайън Уд от американската Изследователска лаборатория на флота. - Сега най-сетне виждаме повърхността за първи път във забележими дължини на вълната от космоса. "

До са изпращани спускаеми апарати, само че те се стопяват. А поради плътните облаци наблюденията са доста комплицирани.

Затова инструментът WISPR на " Паркър " изненада експертите. Той е снимал предходната година фрагменти на нощната страна, на които като че ли се вижда лекомислен релеф през облаците. Засякъл е и температурни вариации.

" Толкова е горещо, че скалистата повърхнина очевидно свети, като желязо, извадено от пещ ", изяснява Уд.

Задачата на сондата " Паркър " е да изследва Слънцето. Наблюденията на са съвсем инцидентни. " Паркър " употребява планетата, с цел да се отблъсква от нея и да прави маневри. Досега е направила пет от общо седем в графика й, като единствено две от тях са били подобаващи за наблюдения на нощната страна.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР