Кадри Нова ТВОбичам вторничните интервюта, защото са излезли данните за

...
Кадри Нова ТВОбичам вторничните интервюта, защото са излезли данните за
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Температура, болки в гърлото, суха кашлица, значи е грип

Кадри Нова ТВ

Обичам вторничните изявленията, тъй като са излезли данните за епидемиологичната конюнктура предната седмица, сподели проф. Кантарджиев в изявление пред БНР.

През първата седмица на януари имаме 119 случая на заболели от грип на 10 хиляди население, т.е. на 100 души сега боледува 1, уточни той. Когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12.

Проф. Кантарджиев чака гладко увеличение на случаите. Тази година преобладаващият е грип вид А, който доста по-лесно се лекува с потвърдените антивирусни медикаменти, уточни той.

Пикът ще бъде края на януари и началото на февруари. Симптомите на грипа ги има във всяка реклама, но не са правилни. Най-важното за грипа е, че от цялостно здраве те смъква за 2 часа и то по този начин, че нямаш сили да се вдигнеш, изключително мъжете от дивана. Повишената температура е доста значим признак, болки в гърлото, суха, мъчителна и непродуктивна кашлица. Това, което е течене на нос, ринит е доста рядко при грип.

За два часа безусловно атакува, билка в мускулите, ставите и те оставя без сили, само че пък отшумява много бързо спрямо останалите.

По думите му сега са доста и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които предизвикват кашлица, хрема, болки в гърлото. Всички те се популяризират с мръсни ръце и би трябвало хигиената да е на равнище.

В момента Ковид доста рядко протича тежко, разяснява проф. Кантарджиев. Най-вече възрастните и хората с имунодефицити и хронични болести би трябвало да се пазят.

Специалистът предвижда, че през март – април още веднъж ще има повишение на случаите. Препоръча да употребяваме маски с цел да се предпазим от заразяване.

Тази изолираност и предотвратяване поради Ковид две години направи това, че хората всеобщо не се срещаха с останалите вируси през този интервал. Сега всички тези вируси нападат дружно и по тази причина продължителността на боледувате е по-голяма. Добре е да си има филтър при приемането на децата в градините и учебните заведения. Преди 50 години и нас по този начин ни преглеждаха, но майките ни не пищяха, че ни пипат коремите, да видят дали не сме напъпчени и гърлото дали има ангина.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР