Къде са частните болници, те не могат да стоят встрани

...
Къде са частните болници, те не могат да стоят встрани
Коментари Харесай

Нинова: Частните болници, къде сте?

Къде са частните лечебни заведения, те не могат да стоят настрана при тази тежка обстановка с ковид. Това попита от трибуната на Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите за въвеждане на изключително състояние. Тя настоя частните лечебни заведения да се включат и апела държавното управление да предприеме ограничения, с цел да накара частните лечебни заведения също да дават база и експерти за справяне с епидемията.

Българска социалистическа партия ще поддържа въвеждането на изключително полежение, сподели Нинова. Тя заяви, че точно по предложение на Българска социалистическа партия е признато ограничаването изключителното състояние да бъде единствено за 1 месец. Ниновасъщо благодари на лекарите, които са на първа линия и всеки ден се борят със болестта.

" България е изправена пред рецесия и обстановката изисква разсъдък, самообладание и отговорност. Най-важно през днешния ден е здравето на българските жители ", сподели Нинова.

Второто, което ние предложихме - пълномощията, които се гласоподават на Министерски съвет категорично да бъде записано, че са на съображение на член 57, алинея 3 от Конституцията. С това ние подсигуряваме, че Министерски съвет няма да злоупотреби с пълномощията.

Член 57 от Конституцията гласи:

 (1) Основните права на жителите са неотменими.

(2) Не се позволява корист с права, както и тяхното практикуване, в случай че то накърнява права или законни ползи на други.

(3) При оповестяване на война, на военно или друго изключително състояние със закон може да бъде краткотрайно лимитирано упражняването на обособени права на жителите като се изключи правата, планувани в член 28, 29, 31, алинея 1, 2 и 3, член 32, алинея 1 и член 37.

Нинова съобщи, че чака от Министерски съвет законодателни начинания. " Ние сме законодателен орган и би трябвало да променим тези закони, които да подсигуряват спокойна работа на всички институции за преодоляване на обстановката. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни начинания ", добави още Нинова.

" Очакваме държавното управление да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя, че в тази обстановка раздаването на пари на парче посредством разпореждане на Министерски съвет и заобикаляне на Народното събрание е безусловно недопустимо ", разяснява Нинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР