Къде изтичат парите на данъкоплатците? На този социалнозначим въпрос за

...
Къде изтичат парите на данъкоплатците? На този социалнозначим въпрос за
Коментари Харесай

Къде изтичат парите на данъкоплатците?

Къде изтичат парите на данъкоплатците? На този социалнозначим въпрос за девети път дава отговор, чието следващо издание за следващ път е резултат от взаимната работа на Фондация за свободата " Фридрих Науман " и проверяващи публицисти.

През миналите години е имало следствия и разработки в разнообразни области - спорт, опазване на здравето, гори и земеделие, БДЖ, институции , описа пред БНР-Радио София политологът Мила Мошелова , един от съставителите на Книгата:

" За страдание всяка година има задоволително доста материали. Имало е реакции, само че постоянно е имало продължение и следене на случаите. Книгата се занимава с все по-сложни проблеми, свързани със схеми и корупция. Въпросът с самостоятелното правораздаване продължава да стои. "

Анина Сантова е измежду създателите в " Черната книга ". Тя е писала за 10-годишна скица в Столичната община, за кръг от компании, които дълго време са печелили поръчки за поддръжка. Била е обект на напън и закани.

Сантова разяснява, че сега София няма работещ Общински съвет, само че за доста от нещата " топката е в ръцете на кмета ", изключително когато става за заварени контракти, за които просто би трябвало да се управлява осъществяването им.

Деветата Книга събира 15 журналистически разработки, които разказват злоупотреби с публичен запас . А част от изводите ѝ обрисуват и удостоверяват трайни трендове в България.

" Освен директни загуби, постоянно има пропуснати изгоди и понижаване качеството на живот на хората, само че е мъчно всичко това да бъде остойностено. Част от парите отиват по предопределение, само че има проблем с прозрачността и целесъобразността на разходване. Загубите се усилват и от нашето гражданско безучастие ", акцентира Мила Мошелова.

Колкото до рецесията в Столичния общински съвет, който още няма определен ръководител, Мошелова насочи апел за диалогичност, тъй като още едни избори ще значи още разноски и на средства, и на доверие .

Още за медийната независимост, оказваните закани и напън, по какъв начин (доколко) проверяващата публицистика държи юздите на държавни разхищения чуйте в звуковия файл.
Официалното показване на " Черна книга на държавното разхищаване в България " ще бъде на 15 февруари т.г. в Литературен клуб " Перото ".
 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР