Кадър: Телевизия 7/8Работим да има дебати за ситуацията в България

...
Кадър: Телевизия 7/8Работим да има дебати за ситуацията в България
Коментари Харесай

Елена Йончева: Следват тежки процедури срещу Бойко Борисов и неговото правителство

Кадър: Телевизия 7/8

Работим да има диспути за обстановката в България в пленарната зала на Европейския парламент още този месец. Оттам нататък следват тежки процедури, които ще бъдат ориентирани против Бойко Борисов и неговото държавно управление, неговото ръководство, не против българските жители, разгласи евродепутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева в изявление за предаването " Студио Хъ " на Телевизия 7/8.

През юни, още преди митингите в България, тя е получила увещание, че на дебатите ще участва зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, която дава отговор за върховенството на закона. „ Очаквам да има чуване в пленарната зала, а след него – пътят на господин Бойко Борисов ще бъде доста явен – отвън политиката “, допълни Йончева, написа

„ Очаквам Европейската комисия да не си затваря очите за това, което се случва в България и да употребява съответни механизми за България “, разяснява още евродепутатът от групата на социалистите и демократите.

Според Йончева това, което се случва в Европейския парламент, е извънредно значимо за България и за останалите държави-членки. „ За първи път, по наша самодейност, механизмът за инспекция на върховенството на закона, който към този момент ще обгръща всички държави-членки, ще се отнася и до положението в битката с корупцията и медийната независимост “, съобщи тя. „ Нещо повече – Европейският парламент, който би трябвало да утвърди Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, сподели, че няма да одобри това финансиране, за което 27-те водачи реализираха единодушие, в случай че няма съответен механизъм, който да обвързва отпущането на средствата с върховенството на закона “, добави Йончева. В момента се разисква кой да е тъкмо този механизъм. Евродепутатът предвижда, че „ занапред нататък, когато има нарушаване на закона, на медийната независимост, когато липсва разделяне на управляващите, това ще се отразява върху финансирането, в това число и за България. “

„ Дълго време се смяташе, че в случай че български евродепутат каже истината за страната в Брюксел, това е нещо неприятно, дискредитира България. А това не е по този начин. Това е все едно на един болен човек да не му кажеш каква е диагнозата и той да не знае по какъв начин да се лекува. В Европейския парламент депутатите показват „ болното място “ на тяхната страна и оферират по какъв начин да се лекува. Ако вие не кажете какъв е казусът, Европейски Съюз в никакъв случай няма да вземе каквито и да е ограничения “, заяви Йончева.

Тя напомни, че преди година в Европейския парламент непрестанно се говореше за тежките нарушавания на демокрацията в Унгария и в Полша. България не присъстваше. „ След първите ми изявления в Комисията по гражданските свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) и в пленарната зала, че в България има властническа страна и няма разделяне на управляващите, че в България се ръководи по един тираничен метод, сътрудниците бяха сюрпризирани. Те не бяха привикнали да чуват сходна реторика за България. Но с месеците, след натрупването на изявленията в комисиите, информациите до всеки народен представител, работата ми последователно даде резултат. Това ръководство на Борисов към този момент е пасажер. Надявам се в бъдеще да няма други „ борисовци “, тъй като не сме застраховани от това “, сподели тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР