Кадър от катастрофата – Роскосмос На днешния ден се навършват

...
Кадър от катастрофата – Роскосмос На днешния ден се навършват
Коментари Харесай

Отбелязваме 10 години от зрелищната и най-глупава катастрофа в историята на космонавтиката

Кадър от злополуката – Роскосмос

На днешния ден се навършват 10 години от една от най-зрелищните и несъмнено най-глупава галактическа злополука в историята на човечеството. Руска ракета “Протон-М ” излетя, с цел да достави в космоса три навигационни спътника “ГЛОНАСС ”, само че секунди след старта се обърна наобратно, възпламени се и се разруши наоколо до площадката на космодрума Байконур.

Последващото следствие, за което по-късно описа галактическият публицист Анатолий Зак, разкри умопомрачителната причина за повредата. Ракетата има така наречен сензори за ъглова скорост, данните от които са извънредно значими, с цел да може да лети в права посока. Те могат да се инсталират по строго избран метод – другояче не влизат в цокъла. За да не стане никакво комплициране, на сензорите дори има стрелки, които оказват посоката на влизане.

Неправилното монтиране е доста мъчно, само че не и невероятно. Отговорният инженер се е опитал да ги вкара наопаки и откакто това не се получило, са, изтъквам бюрократичния език, “използвани принадлежности, които не са сертифицирани в документите или в инструкциите за апаратура ”. С други думи – набил ги е с чук!

Това, което не знаехме на 2-ри юли 2013 година бе, че това постави началото на серия от събития, които щяха да изхвърлят Русия от комерсиалния галактически пазар. Дотогава съветските ракети бяха най-често употребяваните за извеждането на комерсиални спътници, защото бяха най-евтини. Честите повреди на “Протон-М ” (средно един-два от всеки 10 полета се проваляха) обаче оскъпиха услугата, тъй като застрахователите изискваха все по-големи суми. В края на 2013 година стартира Евромайдан в Украйна, а през 2014 година Русия анексира Крим – това докара до решение в американския Конгрес към този момент да не се закупуват съветски ракетни мотори за национално значими задачи на Съединени американски щати. През 2015 година пък СпейсЕкс за пръв път сполучливо върна ракетна степен на “Фалкън 9 ” след орбитално изстрелване и по този начин стартира ерата на преработването на ракети – от този миг нататък най-евтините ракети в света бяха на Съединени американски щати, а не на Русия. Започнаха да се редят години, през които Интернешнъл Лонч Сървисиз – американската компания, виновна за комерсиалните стартове на съветските ракети “Протон ”, не можеше да откри нито един покупател и да подписа нито един контракт. Накрая пристигна 2022-ра и войната в Украйна, като това докара до окончателния завършек на потреблението на съветските ракети за всевъзможни западни цели.

А вие можете да изгледате видео от повредата тук:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР