Кадър: NOVAШуменка иска да осинови изоставено 2-годишно дете, за което

...
Кадър: NOVAШуменка иска да осинови изоставено 2-годишно дете, за което
Коментари Харесай

Шуменка иска да осинови дете, чака вече 4 години

Кадър: NOVA

Шуменка желае да осинови изоставено 2-годишно дете, за което няма други претенденти.

То е крепко, само че майката има заболяване, което детето може да отключи вероятно в бъдеще, заяви NOVA.

Гюлхан Мехмедова e в листата на чакащите от 2015 година и четири години не е получавала предложение за дете, което може да вземе за развъждане. Категорична е, че има условия за развъждане на героя от репортажа на малкия екран. „ Видях репортажа, хареса ми детето. Ще му дам обучение, дом ”, разяснява тя.

Проблемът обаче е, че тя не получава предложение да осинови дете, каквото е желанието й.

Темата разяснява и шефът на дирекция „ Закрила на детето ” към администрацията на омбудсмана Ева Жечева в „ Здравей, България. „ Препоръчваме да се търси баланс да се търси баланс сред правата на детето, на хората, които го осиновяват и на биологичните му родители ”, изясни тя и добави, че има извънредно доста критерии за осиновяването. За това има и Съвет по осиновяване. „ Тази мярка за протекция е единственият е единствената, която обезпечава родителска грижа. Именно за това тя би трябвало да бъде устойчива и в дълготраен проект. Българското законодателство към момента разрешава разсиновяването ”, разяснява тя.

Категорична е, че преди Съвета за осиновяване да дефинира детето, което претендентите за осиновители могат да вземат за развъждане не е допустимо да се организира среща сред тях. Това е било допустимо в годините до 2003 година. „ Точно Това провокира отрицателната настройка на хората. Дългата бюрократична процедура, неналичието на връзка със обществените чиновници в някои случаи. Липсата на внимание към тези хора, които са на един доста комплициран стадий в своя живот – решението да осиновят дете ”, заключи Жечева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР