Кадър bTV Парламентът бламира проекта на правителството по отношение на

...
Кадър bTV Парламентът бламира проекта на правителството по отношение на
Коментари Харесай

Цачева: Депутатите бламираха правителството за антикорупционния закон


Кадър bTV

Парламентът неодобрява плана на държавното управление във връзка с подписаните сигнали до новия антикорупционен орган. Това призна в студиото на „ Тази сутрин” по bTV правосъдният министър Цецка Цачева. Депутатите взеха решение всеки, подал информация за подкупни публични лица да може да носи правосъдна отговорност, в случай че инспекцията завърши без умозаключение за закононарушение.

Според доста наблюдаващи тази прокарана от „ Обединени патриоти” мярка ще откаже множеството жители от сезиране на антикорупционния орган. Цачева уточни, че продължава да поддържа разновидността на държавното управление, в който наказателна отговорност за подателите на сигнали няма: „ Това, което се случи в пленарната зала аз не го поддържам, трябваше да остане разновидността, препоръчан от правителството”.

По думите й след първичните претенции за напълно анонимни сигнали, в този момент се стига „ в една друга крайност”. Тя означи и че всеки, който има данни за закононарушение може да подаде сигнал в прокуратурата.

Въпреки това тя съобщи, че президентът Румен Радев избързва със поръчките за налагане на несъгласие.

„ Не може в границите на една систематика на един закон една норма да се преглежда като най-важна”, съобщи Цачева и акцентира, че не се основава „ различна прокуратура” или „ различен съд”, защото новият орган няма да има проверяваща функционалност. По думите й антикорупционното бюро ще е скъпо с друго – обединяването на данни от голям брой осведомителни системи.

По отношение на т.нар „ царски имоти”, Цачева поддържа решението на ръководещите в последна сметка да се откажат от извънсъдебно съглашение със Симеон Сакскобургготски, който води каузи против България в Страсбург. „ През 1998 година Конституционният съд афишира за противоконституционен закона, по който е иззето имуществото (…) Тогава, когато един закон е разгласен за противоконституционен от Конституционен съд, органът, чийто акт е разгласен за подобен, това е Нардоното заседание, би трябвало да се произнесе”, акцентира Цачева.

По думите й е извънредно време статутът на „ царските имоти” да бъде решен с нов закон.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР