Качеството на въздуха в България е сред най-лошите в света.

...
Качеството на въздуха в България е сред най-лошите в света.
Коментари Харесай

Изследване на Световния икономически форум нареди България на 89-о място по качество на въздуха

Качеството на въздуха в България е измежду най-лошите в света. Това демонстрира проучване на Йейлския и Колумбийския университет в съдействие със Световния стопански конгрес. България е на 89-о място от общо 135 страни, които попадат в класацията. Докладът се издава на всеки две години и прави оценка 180 страни по 24 знака, като тъкмо по този индикатор са изследвани по-малко страни.

По замърсяване на въздуха България се подрежда на 74-ата позиция, като за две години е съумяла да се изкачи с три места. На чело по тези индикатори са главно страни от Западна Европа и Латинска Америка. Сред страните членки на Европейския съюз само Кипър е след България по замърсяването на въздуха.

За две години страната е паднала до 99-о място по съществуване на серен диоксид във въздуха. Преди това България е заемала 67-ма позиция.

Страната записва положителни индикатори в общия Индекс за екологична успеваемост за 2018 година, като доближава 30-о място. В предходната ранглиста през 2016 година България заемаше 33-а позиция.

България се показва доста добре и в категория " Биоразнообразие и хабитат ", изкачвайки се с 41 позиции от 64-о до 23-о място. Значително усъвършенстване е маркирано и в категория " Гори " където за две години страната доближава 34-о място, което е усъвършенстване с 16 позиции.

Показателите на България в проучването на Йейлския и Колумбийския университет в съдействие със Световния стопански конгрес може да видите тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (126)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР