Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален

...
Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален
Коментари Харесай

ББА: Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален приоритет

Качеството и достъпността до здравни грижи би трябвало да бъде народен приоритет. Това съобщи адв. Свилена Димитрова, ръководител на Българска болнична асоциация.

По думите на адв. Димитрова от прегледите на възрастни хора в дребни обитаеми места ясно са доказани дефицитите в опазването на здравето у нас и се постанова изводът за незабавна потребност от повишение на здравната просвета в обществото и обезпечаване на добра финансова обезпеченост на опазването на здравето.

През предходната година бяха прегледани 1992 души или с 40% повече по отношение на миналата година.

Данните демонстрират, че 1202 от прегледаните хора са ходили на доктор експерт през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на болести по информация на пациентите и доказани с прегледите са 63%. В същото време откритите случаи на болести, неглижирани или нелекувани редовно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е доста повишаване спрямо миналата година, когато регистрираните сходни случаи от лекарите са били 8% от общия брой. Установени са 343 случая на болести, незнайни досега на пациентите.

„ Апелирам всички да отделят по един час веднъж в годината, с цел да посетят доктор профилактично “, приканва доктор Росен Разбойников, съдов хирург от МБАЛ „ Света София “. Той показа, че екипът на болничното заведение е бил доста добре признат в гоцеделчевския край и даже отвън програмата „ Забавно лято, грижовна есен “ неотдавна е направена доброволна организация за прегледи на нови 300 души от селата в района.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР