Кабинетът одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи

...
Кабинетът одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи
Коментари Харесай

Зарков: Създаваме разследващ орган за корупцията по висшите етажи на властта

Кабинетът утвърди законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности. С това се основава проверяващ орган, който съсредоточено да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта. Това разгласи на брифинг в Министерския съвет правосъдният министър Крум Зарков.
Прочетете още
„ Предвиждаме гаранции този орган да не бъде използван нито като „ бухалка ”, нито като „ чадър ”. За да се случи това - предлагаме той да бъде конституиран като се намесят разнообразни органи, които да излъчват членове в тази комисия. Това са Народното събрание, президентът и висшите съдилища ”, добави той.

Зарков посочи, че се планува самостоятелност и на проверяващите. „ Искаме да излезем от порочния кръг на кавги към тези органи, свързани с техните ръководители. Затова предлагаме той да се ръководи на ротационен принцип от петте му члена - всеки един по една година ”, изясни правосъдният министър.

Според него този закон най-сетне би трябвало да отговори на дълго задавания от българите и интернационалните наблюдаващи въпрос - „ Защо няма наказани за корупция по високите етажи на властта? ”. Част от отговора се намирал в прокуратурата, друга - в следствието. „ С този закон частта, обвързвана с ефикасното и без значение следствие, ще бъде решена ”, безапелационен е Зарков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР