Кабинетът на френския президент Еманюел Макрон за пръв път ще

...
Кабинетът на френския президент Еманюел Макрон за пръв път ще
Коментари Харесай

Макрон се изправя пред първи протест заради трудовата си реформа, но синдикатите са разделени

Кабинетът на френския президент Еманюел Макрон за пръв път ще се сблъска с огромно улично неодобрение, откогато президентът беше определен напролет. След като екипът одобри противоречива промяна на трудовото законодателство, няколко от водещите синдиката оповестиха стачка и всеобщи демонстрации за 12 септември.

Други профсъюзи обаче не поддържаха концепцията за протестни дейности и споделиха, че има и други способи да изразят недоволството си.

Според радио RFI чиновници на над 4000 компании ще се включат в демонстрации в минимум 180 града, в това число най-големите (Париж, Марсилия, Лион и Тулуза), по данни на профсъюза CGT, който първи насрочи митинга.

Ще има разстройства в градския превоз, в енергийния бранш и образованието. Ще се включат и съюзи на студентите и учителите. Заедно с младежките крила на крайнолеви придвижвания на улицата ще излезе и водачът на " Непокорна Франция " Жан-Люк Меланшон, който получи третия най-хубав резултат на президентските избори. Отделно " Непокорна Франция " ще организира лична проява на 23 септември.

Втори опит

Само преди няколко години, когато Макрон беше стопански министър в кабинета на предшественика си Франсоа Оланд, всеобщи митинги отхвърлиха тогавашното социалистическо държавно управление от огромна промяна, която целеше да направи по-гъвкаво трудовото законодателство. Затова социалистите са разграничени за сегашните протестни дейности и някои ще се причислят, а други отхвърлят.

Според изследване, представено от радиото, 57% от французите поддържат митингите - болшинство, само че по-малък дял от 65-те %, които подкрепяха предходните демонстрации поради трудовата промяна.

 Макрон се изправя пред първи митинг поради трудовата си промяна, само че синдикатите са разграничени
© Associated Press

Сред плануваните ограничения са стъпки, които ще дадат на бизнеса еластичност в договарянията със синдикатите, изключително за компании с по-малко от 50 чиновници, и благоприятни условия за по-лесно наемане и уволнение на чиновници и договаряне на изискванията за работа. Според френски медии се чака и въвеждане на таван за компенсациите, които могат да получават съкратени чиновници, само че цената му ще е по-висока от в началото мечтаната от президента и екипа му. Удължава се описът от въпроси, които управлението на фирмите може да договаря непосредствено със чиновниците си без посредничеството на синдикатите - такива са към този момент работново време и таванът на компенсациите.

Профсъюзите са разграничени

В разговора със синдикатите Макрон и трудовият министър Мюриел Пенико на процедура съумяха да задълбочат раздялите сред тях и да попречат на по-мащабни митинги. Най-голямата работническа организация CFDT изрази отчаяние след представянето на промяната, само че както тя, по този начин и по-малката (и постоянно по-войнстваща в настояванията си) Force Ouvrière ( " Работническа мощ ", FO), споделиха, че няма да се причислят към митингите. Ръководителят на CFDT Льорон Берже съобщи, че " Да излезеш на улицата не е единствената опция за деяние ". FO даже оповестиха, че са удовлетворени от процеса на съвещания, който държавното управление стартира с профсъюзите през лятото. Някои от локалните клонове на организацията обаче няма да се съобразят с националната позицияи ще стачкуват.

Макрон, който посрещна и предходните митинги с гневна реакция, не сдържа отговора си и по време на посещаване в Гърция, когато сподели на публицистите, че няма да се поддаде на " лентяи, циници и екстремисти " и ще докара промяната си до дъно. Говорителят на държавното управление Кристоф Кастане обаче по-късно посочи, че става дума за всички политици, които са били на власт преди Маркон, а не са съумели да се оправят с промяната, " спънала " редица президенти за последните десетилетия. Въпреки това той си навлече рецензии, а някои опозиционни политици съзряха детайл на пренебрежение към " част от популацията ".

Макрон няма да е в Париж, нито другаде в Европа по време на митингите, защото ще е на посещаване на Карибските острови поради разрухата, която ураганът " Ирма " остави след себе си в отвъдморските територии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР