Кабинетът Денков-Габриел подготвя законово въвеждане на еврото в България от

...
Кабинетът Денков-Габриел подготвя законово въвеждане на еврото в България от
Коментари Харесай

Русинова: С приемането на еврото българите няма да обеднеят, лихвите ще паднат

Кабинетът " Денков-Габриел " приготвя законово въвеждане на еврото в България от началото на 2025 година Предишната публично записана такава дата беше 1 януари 2024 година, само че тя към този момент е невъзможна, откакто служебното държавно управление не подаде отчет за осъществяването на критериите за участие в Еврозоната през февруари. 

Експерти са безапелационни, че приемането на еврото ще донесе единствено позитиви на българския жител, само че съществува и аргументът за опазване на лв..

" Всяко едно отсрочване на процеса носи негативи на стопанската система, само че въпреки това ще ни даде опция да довършим нещата от законодателна позиция. Министерството на финансите предлага една вътрешна метаморфоза. Важното е първо да се приключи законодателната самодейност, имаме положителна оценка от европейските сътрудници. Очаква се в края на тази година да влезе в Народното събрание. Банковият бранш е изцяло подготвен ", сподели ръководителят на Икономическия и обществен съвет Зорница Русинова  Зорница Русинова Зорница Русинова е магистър по интернационалните стопански отношения  от Университета за в студиото на " България заран ".

Тя разясни, че инфлацията и повишението на цените не се потвърждава в страните, които са част от Еврозоната и дефинира еврото като икономическа вероятност за България. Гостът обърна внимание и на значимите въпроси от жителите - за спестяванията и пенсиите. От тук нататък следва оценката за готовността на страната, упованията са този курс, който държавното управление е поело още първоначално, да продължи, тъй като " най-сигурният метод за съблюдаване на периодите е един постоянен кабинет ".

Министърът на финансите съобщи, че отлагането на влизането в Еврозоната е обвързвано с по-високи лихвени проценти и с по-малко вложения. Русинова удостовери за този резултат.

" Виждаме, че страните в Еврозоната имат механизъм, който дава сигурност на преодоляване на инфлацията и лихвите. Възможността ние да влезем в тази част на европейската валута ще усили вложенията, тъй като се дава сигурен пазар за доста браншове ", разяснява ръководителят на ИСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министър Василев също предвижда загубите на бизнеса от превалутирането - сред 500 млн. и 1 милиарда лева. Зорница Русинова  Зорница Русинова Зорница Русинова е магистър по интернационалните стопански отношения  от Университета за удостовери и този факт и разясни, че това е експертна оценка. Тя въпреки всичко увери, че те като стопански и обществен съвет, не престават работата по тематиката и натъртват на разяснението пред хората, защото е значимо те да бъдат осведомени.

" България бързо ще премине през този развой, тъй като сме привикнали с еврото около цените на колите и недвижимите парцели. Аргументът със загубата на българската еднаквост незабавно може да бъде оспорен - върху монетата ще бъде комплициран българския знак, който ще обикаля цяла Европа ", добави гостът.

В края на диалога тя засегна една от най-важните тематики свързани с евентуалното ни прекосяване в Еврозоната, а точно приходите на жителите и по какъв начин те ще се трансформират.

" Трябва да се каже, че приходите на хората няма да намалеят. Това в действителност ще спомогне за лихвените проценти на банките, те ще бъдат по-ниски. Няма да се стигне до спомагателна инфлация. Даваме опция на компаниите в България да вземат участие в европейския пазар ", безапелационна е Русинова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР