Кабала има редица определения, но по същество е учение с

...
Кабала има редица определения, но по същество е учение с
Коментари Харесай

Основни принципи и същност на Кабала

Кабала има редица избрания, само че всъщност е обучение с широчината и дълбочината на морето, с мъдрост, която може да стане налична за всяка душа и да разреши на съзнанието да слезе до корените, разкриващи божествената мощ на Твореца и неговите творения в света. Опознаването на тази религиозно-мистична традиция демонстрира, че това е обучение за всичко в живота.

Същност и основа на Кабала

Кабала се появява като окултно и езотерично течение на юдаизма през 12-ти век. Основното разпространяване на учението е през 16-ти век.

Появата на учението може да се преглежда като метод за характерно пояснение на текстовете на Тора, както се назовават петте книги на Мойсей, известни като Закона на Стария завет. При тълкуването на текстовете Кабала се стопира на мистичния смисъл, който се крие зад дословния прочит на думите. Това удостоверява изводите на откривателите, че в началото Кабала се е зародила като изкуство за гадаене, което се е развивало и най-после е прераснало в религиозно-философска окултна система.

Прието от всички определение на Кабала не може да се даде. За едни тя не е религиозно обучение, а единствено ключ към вярно схващане и разчитане на религиозните текстове. Затова може да се одобри като определение безспорният факт, че Кабала е основна част от духовното завещание на човечеството.

Ранна история на Кабала

Като идеологическа система Кабала води началото си от разбирането, че с изключение на дословното значение на текста на Свещеното писание съществува и скрито познание, което е налично единствено за определени.

В Третата книга на Ездра се споделя за това, че Бог е поръчал на този собствен оракул да напише книги, като част от тях да бъдат налични за всички хора, а определени текстове да резервира единствено за мъдрите, които могат да прозрат истините в тях. Вярата в това скрито поверие се среща освен при кабалистите, само че и в каноническите книги на Стария завет, което значи, че е необятно публикувано. И защото е битувало схващане, че тайната е закодирана в самия каноничен текст, то Кабала се явява опитът за разчитането на този скришен смисъл.

Мирогледна система на Кабала

 Същност на Кабала

В началото цялата същина на Кабала се е състояла в пояснение на античните текстове. През ранното Средновековие обособените групи кабалисти, които се занимават с разтълкуване на текстовете, се сплотяват. От 5-ти - 6-ти век нататък Кабала към този момент става независимо обучение и има своя космогония, нравственос и други детайли.

Последователите на Кабала развиват голямо по мащаб обучение, което има няколко съществени опорни точки. Всички те са обединени от общото виждане, че Бог твори света със Слово и разбирайки това слово, индивидът ще стигне до всички секрети на Мирозданието.

Космогенезисът на Кабала

Според Кабала няма подозрение, че светът е създание на Бог. Спорен е повече методът, по който това става и до каква степен Бог се намесва след сътворението в развиването на света. Класическото схващане на Кабала залага на това, че Бог е основал всички сфери на живота, залагайки в тях възвишен принцип - този на Съзиданието.

Тези сфери са свързани със сефирите, както се назовават чистите цифри, и дружно с тях 22 букви от писмеността на иврит. Тези детайли са в основата на тълкуването.

Антропогенезисът в Кабала

За Кабала индивидът е еднакъв като творение с първия човек - Адам. Адам е божие създание, носещо хармонията на главните сфери, само че след грехопадението тази естетика се унищожава. На индивида се гледа като на микрокосмос, отразяващ макрокосмоса. Ако микро- и макрокосмосът се хармонизират, ще се възвърне изгубената естетика.

Етични правила на Кабала

Кабала счита, че ориста на индивида е заложена свише. Човешката персона може да трансформира тази орис с персоналната си воля като размества местата на сферите, буквите и чистите цифри. Освен по тайнствен метод, това може да стане и посредством житейски дейности.

Основни знаци на Кабала

 Кабала

Най-стар и най-съществен от всички кабалистки знаци е Дървото на живота в Кабала. То се явява нравствен ориентир, в който е заложено разбирането за необятния Космос. Използва се за разнообразни духовни нужди- медитации, разсъждения, предсказания, отнасящи се до превратностите на човешкия живот.

Дървото на живота е живият модел на силите, които ръководят Вселената. Структурата му е построена от 10 сфери с 22 връзки сред тях. Те дават отговор на 22 букви от еврейската писменост.

Отделно сферите дават отговор на 10 архетипа - Воля, Мъдрост, Разбиране, Съчувствие, Любов, Общуване, Смърт и Практичност.

Всички 10 сефирот вземат участие в основаването на света, проявявайки се в мислите, дейностите и речта.

Как работи Кабала

Учението се занимава с проучване на численото значение на думите. Понякога прави и противоположното - изследва някое число, с цел да дефинира коя дума води до него.

Кабала проучва персоналните човешки имена, търсейки тайнствен смисъл в тях. Анализът на имената на Бог е най-съществен в тази работа. Освен това съотнася данните от другите методики. Така може да се вършат догатки, т.е. да се гадае.

Пътят, начертан от Кабала, за постигане на Бога

За постигане до Твореца, кабала сочи два пътя, които са идентични и нямат разлики между тях.

Първият води от горната страна надолу до този свят.

Вторият стартира от този свят и се издига нагоре.

Човек е длъжен да върви по тези стъпки последователно, стигайки от ходило до ходило, следвайки законите, по които се е движила светлината, слизайки надолу към този свят.

За да се стигне до откриване на Твореца, е нужно доста време, което се дефинира от степента на филтриране на всеки, преминаващ по стъпалата, като всяко последващо е по-високо от предходното. Така се получава нещо като придвижване по стълба, поради което идва и терминът стъпала.

Речникът на кабалистите

 Основни правила и същина на Кабала

Тъй като употребява свои показа, най-важната от които е Дървото на живота в Кабала, то учението се нуждае от собствен речников фонд, който да се употребява в разговорния език. За обособените почитатели на учението смисълът на думите клон и корен се схващат в нравствен, освен в дословен смисъл, което разрешава на обособените членове да се схващат, без това да ги лишава от разбирането, което се влага в думите в ежедневната им приложимост.

За езика на Кабала може да се каже, че той е това, което може да бъде чуто единствено от този, който знае и схваща отношението сред клоните и корените в техния нравствен смисъл.

Нисшият се уши от висшият и последният може да съобщи своята мъдрост във всичките нейни нюанси и да бъде свестен, тъй като те имат един общ език.

Цялата тази мъдрост на Кабала е ориентирана към една цел - откриване на божествената същина на Твореца и неговите творения на този свят.

Вижте още:

- Кабала на рождената дата;

- Червен конец на китката се предлага от Кабала.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР