К оронавирусната пандемия е променила радикално потребителското поведение и финансовото

...
К оронавирусната пандемия е променила радикално потребителското поведение и финансовото
Коментари Харесай

Българите харчат най-много за здраве, електроника и домовете си

К оронавирусната пандемия е трансформирала коренно потребителското държание и финансовото състояние на българите. Това са главните заключения от Финансовия отчет за Covid-19 на водещия интернационален снабдител на финансови услуги и вложител EOS, направен след анкета в България, Германия, Хърватия, Румъния и Испания.

Данните демонстрират, че по време на пандемията българите са харчили пари главно във връзка със здравето (35%), за техника (27%) и домашен уреди (25%). Мъжете над 30 години са най-активната група в закупуването на електроника.

"Това са разумни следствия от смяната на навиците ни за работа, учене и развлечение, които се придвижиха главно вкъщи ", изяснява Райна Миткова, шеф на ЕОС в България.

„ Заедно с това, заради паниките по отношение на пандемията и пренатовареността на здравната система, хората се обръщат към частното здравно обслужване, което доста покачва разноските за лекуване и проучвания.”

Кризата постанова българите да се лимитират

Преобладаващата част от хората (89%) са лимитирали редица нужни или планувани разноски в хода на пандемията. Потребителите най-често са се въздържали от разноски за отмора (65%) или поправки (36%), само че от листата им са отпаднали също и разноски, свързани със здравето (17%) или образованието (11%).

В същото време един от трима интервюирани българи е взел пари назаем в резултат на рецесията, като сумите са най-вече до 5000 лева Най-голямо предизвикателство се явяват настоящите битови разноски, посочвани като водеща причина от 68% от взелите пари назаем консуматори. На второ място се подрежда нуждата да се посрещнат разноски за здравето (33%).

Всеки пети от интервюираните се притеснява, че няма да може да покрива отговорностите си към банкови институции (20%), следвани от заеми към родственици (14%) и другари (13%). Най-ниска е задлъжнялостта заради пандемията във възрастовата група 50-65 години (69% от тях не са натрупали дългове), а най-висока при 30-39-годишните (34% от които са взели пари назаем). Младите хора (18-29 години) търсят най-често финансова помощ от близки и родственици (21%), а 40-49-годишните избират да се извърнат към банка (23%).

Как ще се оправяме в „ новата нормалност”
 EOS
Тъкмо сферите, от които се е спестявало най-вече, са тези, за които се възнамеряват разноски след края на пандемията. Близо двама от трима българи считат първо да отидат на отмора (60%), а една трета (32%) ще похарчат средства за реновации и поправки. „ Естествено е желанието да се върнем към естествения темп на живот, само че тъкмо в този момент е моментът да преценим по какъв начин управляваме персоналните си финанси и да създадем проект за бъдещето”, е съветът на Райна Миткова.

Кампанията „ За по-добро финансово бъдеще ” е отговорът на ЕОС по какъв начин да се оправим с провокациите и следствията от пандемията. Тя предлага настоящи и гъвкави благоприятни условия за погасяване на насъбрани във времето отговорности за всички техни клиенти, които към момента нямат самостоятелно съглашение. Кампанията включва и съвещания със експерти по отношение на персоналните финанси на клиенти в усложнение. Инициативата ще е дейна до края на месец май 2021 година, като повече детайлности за нея ще откриете тук:

Компанията за онлайн изследвания Dynata, е интервюирала по поръчка на EOS Group
7 000 консуматори на възраст от 18 до 65 години в България, Германия, Хърватия, Румъния и Испания, от които 1001 лица в България. Проучването е извършено през януари 2021 година и е представително за (онлайн) популацията на възраст над 18 година в проучваните страни.

Пълните резултати от изследването може да видите
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> --> Между възпитаници: - Не ми извиниха отсъствията... - Защо? - Платих на ветеринарния да ми напише здравна записка, а той писал, че съм преситен с… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниПри идващите 10 задачи ще бъдат изстреляни още два модула на бъдещата станцияБлизо 300 000 души са намерили нова работа по време на пандемиятаПодобни дейности са незаконни и съставляват вероятен опит за изнудване на гражданитеТова е станало със заповед на кмета на София Йорданка ФандъковаНедоволството им е против закриването на спецпрокуратурата и спецсъдаКомпанията обаче чака проблеми поради новите правила на AppleСлед гласуването в пленарна зала избухнаха бурни ръкопляскания и крясъци „ Браво ”Днес ще издадем заповеди, свързани с изключителната епидемиологична конюнктура и нейното продължение, съобщи проф. Костадин АнгеловПремиерът в оставка и външният министър в оставка разясниха шпионските кавги с РусияToва е препарат, който не е медикамент и се употребява за профилактика, означи здравният министър в оставкаПациент споделя за плесен, влага и падаща мазилкаТемата разясниха Александър Сиди и Стефан МановПосещението в тях ще се реализира при строги меркиВ него би трябвало да се създават лекотоварни стандартни ванове и техни електрически версии от 2023-2024 г.Устройствата слагат акцент над мобилносттаЦърквата ни напомня Тайната вечеря на Божия наследник с апостолитеОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР