К онспиративните теории често са обект на присмех, но няма

...
К онспиративните теории често са обект на присмех, но няма
Коментари Харесай

Куха ли е Земята?

К онспиративните теории постоянно са обект на подбив, само че няма по какъв начин да отречем, че доста хора откровено имат вяра в тях. Някои считат, че Елвис Пресли към момента е жив, други отхвърлят кацането на Луната, а трети са уверени, че пандемията от COVID-19 е небивалица и сходна болест даже не съществува.

В големия лист от сходни теории се откроява една, която звучи изключително фантастично. Тя гласи, че Земята е куха и под повърхността ѝ се крие един изцяло чужд свят.

Conspiracy theorists spend thousands trying to find proof of 'Hollow Earth' (Pic:Hitandrun)
— Telegraph Breaking News (@TelegraphNews)
В основата на теорията стои догатката, че нашата планета съставлява нещо като черупка, дебела почти 1300 км. В полярните региони има две огромни дупки, всяка от които е с диаметър от към 3000 км.

Логичният въпрос, който евентуално си задавате сега, е по какъв начин по този начин сходни дупки съществуват, а никой даже и не подозира това?

Според поддръжниците на теорията, краищата на тези дупки са толкоз заоблени и големи, че човек може да премине през тях и да навлезе навътре в Земята, без въобще да разбере.

Пилотите на самолети пък не ги виждат, защото компасите, които следват, ги заблуждават. Оборудването на летателните апарати следва „ магнитната рамка “ на дупките, което значи, че те въобще не минават над полюсите, а водачите даже и не осъзнават това.

Корените на теорията за кухата Земя​

Да се проследят корените на теорията за кухата Земя е сложна задача. От дълбока античност хората са вярвали, че под краката ни съществуват непознати светове, населявани от чудати създания.

Предполага се, че огромно въздействие върху построяването на актуалния тип на теорията има работата на американския академик Джон Симс. В началото на XIX век той показал концепцията си, че планетата ни е формирана от концентрични пластове и огромна част от нея е куха. За популяризирането ѝ спомогнал и романът на Жул Верн „ Пътешествие до центъра на Земята “, публикуван през 1864 година

Scientists discover massive microbe ecosystem living beneath the Earth’s surface
— The Independent (@Independent)
Симс считал, че съществува изцяло чужд под земята свят с богата растителност, доста животни и водни басейни, изобилстващи от риби.

Всичко това може да звучи неуместно, само че някои повярвали в тази доктрина и решили да я потвърдят. През 1882 година в списанието Harper's New Monthly Magazine била оповестена публикация, съгласно която „ откривателят господин Хоугейт възнамерява да организира експедиция, с цел да открие вход към подземния свят, разказан от Симс “. Неговият проект бил да посети някои от най-северните региони на Земята, с цел да потърси животни, излизащи на повърхността от вътрешността на планетата. За страдание на последователите на теорията за кухата Земя, експедицията по този начин и не се провела.

Смята се, че през XX век Адолф Хитлер и нацистка Германия проявявали огромен интерес към изказванията за съществуването на чужд свят под земната повърхнина. Показателно е, че били проведени няколко задачи до Антарктика. Според някои последователи на тайните теории, задачата била откриването на вход към вътрешността на планетата ни. Те също по този начин считат, че в последна сметка нацистите съумели да открият подземния свят и даже построили свои бази там след края на Втората международна война, където отишъл самият Хитлер откакто фалшифицирал своята гибел.

Scientists discover astonishing new feature beneath Earth's crust
— The Independent (@Independent)
„ Центърът на огромното непознато “

През 1947 година полярният откривател адмирал Ричард Бърд се отправил на задача към Северния полюс. В персоналния си дневник той написа за съществуването на мистериозна земя под повърхността, която нарекъл „ Центърът на огромното непознато “.

Бърд оповестява, че се натъкнал на регион с богата растителност, реки, планини и диви животни. Три години по-късно той подхванал още една експедиция, този път към Южния полюс. Според някои там откривателят разкрил вход към вътрешността на Земята и даже видял необикновен летателен уред.

Всичко това звучи доста забавно, само че какво в действителност сочат научните данни, с които разполагаме?

В центъра на Земята се намира ядро, построено от желязо и скали. Съставено е от две елементи – вътрешно и външно ядро. Външното е течно, а температурата му е към 3360 градуса по Целзий. Вътрешното е още по-горещо (температурата му доближава до близо 5000 градуса по Целзий). Учените считат, че то също е течно, само че и доста компактно, което се дължи на голямото налягане – към пет милиона пъти по-силно от атмосферното.

Над ядрото се намира мантията, която е най-дебелият пласт и обгръща към две трети от земната маса. Тя също се дели на горна и долна част. Горната е построена от твърди скали, а долната – от разтопени, защото температурата там доближава до 1300 градуса по Целзий. Върху мантията е земната кора – най-външният скален пласт на планетата ни. Тя се дели на континентална, която е със междинна дебелина от 30 – 50 км. и океанска, която е към пет пъти по-тънка.

Watch fountains of lava spew from Mount Etna in Italy, one of the most active volcanoes in the world, in this breathtaking video
— CNN (@CNN)
Привържениците на теорията за кухата Земя обаче считат, че това са единствено догадки, за които няма никакви действителни доказателства. Те означават, че данните от проучванията на градежа на планетата ни засягат доста дребна част от нея, защото дълбочината на осъществяваните сондажи не надвишава 13 км.

Макар това в действителност да е по този начин, доказателствата за структурата на Земята в действителност са основани на наблюдения на сеизмичните талази. При изригванията на вулкани да вземем за пример се освобождават големи количества сила, което поражда талази, преминаващи през планетата. Те са с разнообразни амплитуди и скорост в другите пластове. Регистрирането им дава подробна информация за разположението на пластовете и на процедура потвърждава по неопровергаем метод съществуването на ядро, тога и земна кора.

Така че умерено можем да кажем, че колкото и завладяващо да звучи изказванието за чужд свят, намиращ се под краката ни, то няма нищо общо с истината и е единствено подобаващ сюжет за някой приказен разказ или филм.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Автор: Русалин Венев.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - А татко ти като какъв работи? - Консултант на свободна процедура по стопанска система, политика, социология и футурология. - Какво, таксиметров водач ли е? -… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниБолницата ще връща над 1 млн. лева.Те ще създадат прехвърлянето на детайли много по-лесноТова е втората сходна присъда в странатаКолата на 26-годишна шофьорка навлязла в насрещното поради несъобразена скоростРаботни групи инспектират обществено значими уреди и други сградиПървият Outback се появи през 1995 година, отваряйки нова ниша на пазара. Шестото потомство на модела е доста повече от нишов модел, само че продължава ревниво да пази обичайните си полезности, с които стои на върха в моделната гама на Subaru.Спасителите употребяват кранове, стълби, машини за рязане на метал и особено подготвени кучета, търсейки оцелелиОфициалните резултати би трябвало да бъдат оповестени до 15 юли /четвъртък/Компаниите стегнаха контрола поради големия брой обидиХиляди хора излязоха по улиците на Куба, изтощени и изнервени от икономическата кризаГори завод за матраци„ Това, което си мислехме, че е допустимо, на процедура се оказа невероятно ”, сподели министър председателят на Нидерландия Марк РютеЗа следващ път специфичните изборни студиа на NOVA преобладават в телевизионния ефирИнцидентът стана в неделяДнешното изказване на Слави Трифонов значи, че не желае да прави държавно управление ", счита водачът на ГЕРБ Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР