Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов

...
Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов
Коментари Харесай

ЕС изрази тревога от нарастващия натиск върху журналисти

„ Журналистите не престават да работят в тежки условия при възходящ финансов и политически напън, контрол, случайни ефикасни присъди и принуждение при осъществяване на отговорностите им “.

Това се споделя в изказване на Съвета на Европейски Съюз преди утрешния Световен ден на свободата на словото. Изявлението е подписано от генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич и германския министър на правораздаването Кристина Ламбрехт. Те изразиха загриженост заради атаките против публицисти и рестриктивните мерки върху свободата на пресата в доста елементи на Европа, наблягайки, че свободата на медиите е от решаващо значение по време на рецесия.

В изказването във връзка Световния ден на свободата на печата (3 май) се напомня, че правото на независимост на изложение е залегнало в чл.10 от Европейската спогодба за правата на индивида, към която всички 47 държави-членки на Съвета на Европа се ангажира, в това число 27-те членове на Европейския съюз.

„ В изискванията на народна власт публицистите играят жизненоважна роля в разкриването на истината и принуждаването на управляващите да бъдат виновни. Тяхната работа е да подсигуряват, че жителите получават навреме точна и надеждна информация, което е още по-важно в подтекста на пандемията от COVID-19 ", се споделя в изказването.

В него се прецизира, че по данни на ЮНЕСКО, от 2020 година са убити 76 публицисти, доста са задържани, преследвани и заплашвани.

„ Особена угриженост съставлява насилието, учредено на пола, ориентирано към дамите журналистки “, се прибавя в документа.

Медиите би трябвало да бъдат свободни да изследват в детайли и да подлагат на критика реакцията на управляващите на рецесията, само че както се удостоверява от последния отчет на гражданските организации, които си сътрудничат със Съвета на Европа, доста публицисти са изправени пред все по-големи спънки, до момента в който извършват тази значима роля по време на пандемията.

„ За страдание сме очевидци и на все по-голям брой набези и закани против публицисти, информиращи за митинги, което е неприемливо. Сега, повече от всеки път, е по-важно публицистите да могат да си правят работата свободно и безвредно ", се споделя в изказването.

Насърчаването на свободата на изложение в цяла Европа е основна цел на Съвета на Европа, който сега се ръководи от Германия, се прибавя в изказването, като се отбелязва, че редом с превъзмогването на пандемията, всички държавни управления би трябвало да работят дружно за подсилване на свободата на изложение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР