Журналистите носеха бронежилетки, ясно обозначени като преса“, когато израелските сили

...
Журналистите носеха бронежилетки, ясно обозначени като преса“, когато израелските сили
Коментари Харесай

Убитите журналисти, докато Израел стреля по Ливан, бяха ясно маркирани като преса, показва анализ на CNN

Журналистите носеха бронежилетки, ясно обозначени като „ преса “, когато израелските сили удариха Ливан в петък; неочакваният гърмеж умъртви един публицист от Ройтерс и рани минимум шестима други, съгласно публични изказвания и видеозаписи, оценени от CNN.

Журналисти от интернационалните новинарски организации Al Jazeera, Agence France Presse и Reuters са измежду жертвите, съгласно изказвания от техните издания.

Приблизително по същото време - към 17:00 часа локално време - израелските военни споделиха, че са стреляли с артилерия по ливанска територия, откакто гранична ограда експлодира покрай израелския кибуц Ханита. Израелската войска не е дала отговор на настояването на CNN за коментар.

Ханита е тъкмо от другата страна на границата с ливанския град Алма Чааб, където групата публицисти отразяваше размяната на огън, демонстрира видео анализът на CNN.

Пряко предаване на Ройтерс сподели пушек, издигащ се от региона, съгласно геолокациите на CNN, преди да се чуе тътен.

 ДАЙРА, ЛИВАН – 12 ОКТОМВРИ: Пост на Организация на обединените нации, оцветен в синьо, има предизвестие да не стои сред него и граничната стена сред Ливан и Израел на 12 октомври 2023 година в Дайра, Ливан. В резултат на широкомащабната офанзива на Хамас против Израел, която насърчи оповестяване на война от израелския министър-председател, израелската войска и бойците на подкрепяната от Иран Хизбула се включиха в смъртоносни конфликти по израелско-ливанската граница. (Снимка от Daniel Carde/Getty Images) ДАЙРА, ЛИВАН – 12 ОКТОМВРИ: Пост на Организация на обединените нации, оцветен в синьо, има предизвестие да не стои сред него и граничната стена сред Ливан и Израел на 12 октомври 2023 година в Дайра, Ливан. В резултат на широкомащабната офанзива на Хамас против Израел, която насърчи оповестяване на война от израелския министър-председател, израелската войска и бойците на подкрепяната от Иран Хизбула се включиха в смъртоносни конфликти по израелско-ливанската граница. (Снимка от Daniel Carde/Getty Images) Даниел Кард/Гети изображения

В идващия момент обективът на камерата ненадейно се покрива с прахуляк, а на назад във времето се чува жена, която крещи.

" О, Боже. О, Боже. Какво се случва? … Не чувствам краката си “, плаче тя.

Кристина Аси, публицист от Agence France Presse, по-късно беше забелязана на видеозапис от следствията да лежи на земята с рани по краката.

Видеооператорът на Ройтерс Исам Абдула беше открит мъртъв след офанзивата. Той е управлявал сигнала онлайн, който е запечатал съдбовния миг, сподели Ройтерс.

Публикации в обществените медии демонстрират, че жертвите са били ясно разпознати като медии. В час преди нападението Аси разгласява видео в историите си в Instagram, показващо цялата група, носеща каски и защитни жилетки, ясно обозначени като „ Преса “.

 Екранна фотография от видео в Instagram, оповестено от журналистката на AFP Кристина Аси към час преди офанзивата, демонстрира групата публицисти, ясно разпозната като преса. class= Екранна фотография от видео в Instagram, оповестено от журналистката на AFP Кристина Аси към час преди офанзивата, демонстрира групата публицисти, ясно разпозната като преса. От Кристина Аси/Instagram

Абдула беше разгласил в Instagram тъкмо преди гибелта си – фотография, на която носи шлем и жилетка за публицисти, пушек, който се издига в далечината зад него, с местоположението му, посочено като Алма Чааб. По-късно видео, показващо овъгленото му тяло, демонстрира същото място в Алма Чааб, съгласно разбора на геолокацията от екипа с отворен код на CNN. На метри се вижда автомобил в пламъци.

Сайтът за първи път беше геолокиран от специалиста по отворен код Бенджамин Питет от Geoconfirmed.

Във видеоклипове, тествани от CNN след офанзивата, се виждат минимум двама други публицисти окървавени. В едно видео американският публицист Дилън Колинс от Агенция Франс Прес се вижда с глава и китка в окървавена превръзка, ризата му е изцапана с кръв и покрита с прахуляк. Медиците им се притичват на помощ.

Може да се чуе някой да споделя: „ Оставете този, спасявайте който можете. “

Израел и екстремистите в Ливан са въвлечени в замяна на огън по границата сред двете страни от предишния уикенд, когато изненадващата офанзива на Хамас против Израел на 7 октомври и последвалата офанзива на Израел против Газа доведоха до повишаване на районното напрежение.

Хизбула, ливанска въоръжена формация, подкрепяна от Иран, сподели, че е стреляла по четири разнообразни израелски места в петък. Никоя страна не е поела отговорност за детонацията на границата покрай Ханита, само че е известно, че палестински екстремисти в Ливан неведнъж са подхванали офанзиви против Израел през последната седмица.

Израелската полиция държи под прицела публицисти на BBC Израелската полиция държи на прицел публицисти от BBC Би Би Си

Минути след изказването на израелските военни, в което се признава, че са стреляли към ливанска територия, държавната осведомителна организация на Ливан разгласява две изказвания, в които се споделя, че Израел е изстрелял няколко артилерийски изстрела по Алма Чааб и близките региони.

Източник от ливански служби за сигурност сподели на CNN, че хеликоптер Apache също е бил забелязан над мястото, където са били нападнати публицистите, и че танк, който може да е изстрелял артилерията, е бил от израелската страна на граничната зона.

По-рано в петък екип на CNN се срещна с Абдула на пропалестински протест, отразяван от публицисти в граничния град Марун ел-Рас. Опитен публицист, отразяващ спора в Близкия изток от доста години, той изглеждаше в положително въодушевление.

Абдула имаше емисия онлайн в Instagram, която продължаваше да работи часове откакто бе обявено, че е мъртъв. Последната му обява в Instagram беше фотография на починалата палестинска журналистка Ширин Абу Акле, за която CNN откри, че евентуално е била убита от израелските сили, до момента в който отразява израелска офанзива в окупирания Западен бряг предходната година.

Бен Ведеман и Шарбел Мало от CNN способстваха за този репортаж от Южен Ливан.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР