Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под

...
Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под
Коментари Харесай

През последните месеци наблюдавахме безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика

Журналисти и общественици написаха отворено писмо и провеждат митинг под надпис " Да върнем Българска национална телевизия на обществото! ". Исканията им са за оставка на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии.

Зад отвореното писмо, стоят добре познати лица от Българска национална телевизия, които по една или друга причина бяха уволнени след встъпването в служба на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

Отвореното писмото, което беше пуснато на 9 юни, е рестартиране на подписката , която се появи преди година. Разликата обаче е, че в този момент се желаят и оставките на членовете на медийния регулатор. 

 Боряна Пунчева “Всяка една такава самодейност, която задвижваме няколко души, само че по-късно към нея се включва “един голям кошер ”, това са хората, които най-вече ценим в България като водещи имена в изкуството, културата, както и елементарни жители. Усещаш една голяма поддръжка ”, сподели за Радио София  Боряна Пунчева - актриса, режисьор и продуцент, едно от емблематичните лица на Българска национална телевизия, и един от създателите на отвореното писмо.

Близо 3000 души към този момент са дали своя автограф .

Относно рецензиите, че това може да е реакция на реваншизъм от страна на освободените фрагменти на Българска национална телевизия, Боряна Пунчева съобщи, че никой от тези хора не е без работа.

Тя уточни също, че за миналата една година от момента, когато писмото-подписка е пуснато, нищо не се е трансформирало. Това писмо е било импортирано и в Комисията по просвета, и в Съвет за електронни медии, само че без реакция.

“Ако за Българска национална телевизия това е разбираемо, то за регулатора Съвет за електронни медии това е скандално , защото той е представител на Народното събрание и той е регулатор точно, с цел да следи и да прави мониторинг на медиите. Те не пожелаха даже да реагират, което е не оскърбително, а скандално.

В лицето на министър Минеков видяхме представител на висшата власт на страната, на който ориста на Българска национална телевизия като социална медия, не му е безразлична . Видяхме един човек, който отбелязва и дава публичност на това, което вижда. За първи път имаме подобен преден конфликт , което ни подейства вдъхновяващо.

Още повече, че през последните месеци наблюдавахме едно безпардонно нарушение на стандартите на свободната публицистика и на свободната медия, каквато би трябвало да бъде публичната телевизия и видяхме още веднъж тоталното безмълвие на Съвет за електронни медии ”, съобщи тя.

Тази вечер ще има и митинг на " Сан Стефано " № 29 с искане за оставката на генералния шеф на публичната телевизия Емил Кошлуков. 

Чуйте целия диалог на Антония Каменичка с Боряна Пунчева в звуковия файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР