Журналисти и дейци на науката, културата и спорта призоваха Съвета

...
Журналисти и дейци на науката, културата и спорта призоваха Съвета
Коментари Харесай

Интелектуалци призоваха СЕМ да спре Емил Кошлуков по пътя му към нов мандат в БНТ

Журналисти и дейци на науката, културата и спорта приканиха Съвета за електронни медии (СЕМ) да не позволява Емил Кошлуков до идващия стадий в състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия. Те направиха това в сигнал до Съвет за електронни медии.

Новината идва по време на процедурата по на публичната медия. Емил Кошлуков, който сега е началник на Българска национална телевизия, кандидатства за втори мандат.

В четвъртък регулаторът би трябвало да реши кои претенденти ще могат да вземат участие в събеседването, планувано за 27 и 28 юни.

Двайсет културни дейци настояват, че Кошлуков не дава отговор на условието "да има публичен престиж и професионално самопризнание ". Сред хората, подписали сигнала до Съвет за електронни медии, са музикантът Иван Лечев, политологът проф. Евгений Дайнов, журналистката Искра Ангелова, тенисистката Мануела Малеева, оперната певица Александрина Пендачанска, философът Калин Янакиев, пулмологът проф. Коста Костов и други.

Те показват съответни образци, с които стимулират тезата си. Сред тях е партийната обязаност на Емил Кошлуков в предишното, работата му в националистическата телевизия "Алфа " на партия "Атака ", доказателства за погрешни данни, посочени от него по време на първото му кандидатстване за поста общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Според създателите на сигнала Кошлуков е правил компрометиращи дейности и е имал неприемливи прояви, измежду които интервенция в предаването "Денят стартира с просвета ", стартирането на подправена вест по време на митингите на "Изправи се.БГ Мутри - вън! ", свалянето на сполучливи или обичайни излъчвания като "Сънчо " и "Нощни птици ", уволняването на публицисти, размахването на междинен пръст в ефир.

Засега в конкуренцията за общоприет шеф на Българска национална телевизия са позволени 8 претенденти - Сашо Диков, доцент Светлана Божилова, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Сашо Йовков, Ирина Величкова, Василена Матакева, Емил Кошлуков.

Гласуването е планувано за 29 юни. Решението може да бъде взето с нормално болшинство, т.е. от трима души всред общо петимата членове на Съвет за електронни медии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР