Журналистът Джонатан Калахан призова в своя статия за Форбс, че

...
Журналистът Джонатан Калахан призова в своя статия за Форбс, че
Коментари Харесай

Време е да спрем да говорим за лунната конспирация

Журналистът Джонатан Калахан прикани в своя публикация за Форбс, че е време да престанем да приказваме за лунната интрига. 

КОСМОС БГ се причислява към апела на Калахан. Считано от 13 юни до 31 юли, когато алегорично ще ознаменуваме края на празнуването на 50-годишнината от първото стъпване на човек на Луната, модерацията в каналите на уеб страницата, намиращи се в обществените мрежи (т.е. Facebook, Туитър, Вконтакте и т.н.) ще бъде затегната. Коментарите на хора, които се изричат в поддръжка на лунната интрига (т.е. показват изказвания, че човек в никакъв случай не е бил на Луната), ще бъдат модерирани – скривани или изтривани.  

Кратък отговор: не, не е. Уебсайтът КОСМОС БГ се ръководи и управлява от един блогър – Светослав Александров, който поставя труд за поддръжката му. Той дава отговор за политиката на уеб страницата. Желанието му е празненството на половин век от стъпването на Луната да не бъде помрачавано от хора, които отхвърлят едно от най-големите достижения на човечеството. Никой не ви стопира да разпространявате нелепости и небивалици в личните си профили в обществените мрежи, блогове и уеб страници. Но до момента в който КОСМОС БГ е най-големият уеб страница за галактически вести в България, админът изрично отхвърля да дава естрада на псевдоучени. 

Защото към този момент се е чуло! Аргументите, които се оферират от последователите на тайната доктрина, са едни и същи и са от дълго време оборени. Отговаряно е неведнъж за веещото се знаме, неналичието на звезди, за радиацията, софтуерния прогрес, за изгубените лунни видеозаписи. 

Проблемът е, че съгласно социологическо изследване на Тренд, едвам 14% от българите не имат вяра, че човек е бил на Луната. Това е малцинство, само че е шумно малцинство. То се постанова в интернет и се пробва да обърне всеки един диалог за “Аполо ” в полемика дали човек е бил на Луната или не. Това е налагане на малцинството над болшинството. Чрез това изместване на тематиката към този момент е станало на практика невероятно да се води сериозен диалог за софтуерните аспекти на “Аполо ” и научните открития. Нима единственото нещо, което можем да кажем за програмата, е дали човек в действителност е бил на Луната или не?!? Някои от останалите 86%, които са съществени читатели на КОСМОС БГ, не са удовлетворени и сами желаят от админа да затегне модерацията в обществените мрежи. 

Правено е! Доказателствата са доста и са ясни! Някои от тях са разказани в обявата на КОСМОС БГ “Независими доказателства, че човек е бил на Луната ”. Но в случай че някой е решил да затвори съзнанието си и към този момент е избрал в какво да има вяра, той няма да повярва на никакви доказателства – даже в случай че бъде пъхнат в ракета и изстрелян към Луната, с цел да види с очите си следите, оставени от астронавтите. 

Това е още една причина, заради която стягането на модерацията на страниците на КОСМОС БГ е належащо. Ако хората са решили авансово в това какво да имат вяра, просто е безсмислено да ги убеждаваш. Можеш да им покажеш самостоятелните доказателства, да водиш диспути по малкия екран (и това съм го правил), да ги свържеш със експерти, които са работили по плана “Аполо ”. Нищо от това няма да проработи. Вярата в лунната интрига е тип фанатизъм. Те просто няма да ти повярват. 

Крайната цел е, точно на 50-годишнината от стъпването на Армстронг и Олдрин на Луната, да бъде основана среда за другарски полемики за научните и софтуерни аспекти на “Аполо ”, без полемиките да бъдат размивани от странични и глупави разногласия. 

Ако е индивидуален случай, мнението просто ще бъде изтрито, а на нарушителя ще бъде изпратен линк с просветителни материали. Ако обаче нарушаването се повтаря, нарушителят се излага на риск да бъде изпъден от страницата в съответната обществената мрежа. Държа обаче да отбележа, че в случаи, в които умишлено се популяризират необразовано написани подправени вести – като да вземем за пример тази, че Джулиан Асанж е бил споделил, че човек не е бил на Луната (и която произлиза от язвителен уебсайт от вида на “Бъзикилийкс ”), или случаи, в които се популяризира съзнателно злост към американците и западната цивилизация (особено тези, които си служат с прилагателни като “кравари ”), нарушителят може да бъде изпъден още при първо нарушаване. 

Запомнете: неприязънта към дадена страна не е съображение да презирате и положителните достижения, които произлизат от тази страна. 

Отричането на достоверността на стратегия “Аполо ” не е просто “различно мнение ”. Това не е тематика, по която можете да си изградите разбиране съгласно настройките на вашата религия. Не е един от многото политически възгледи, които можете да подкрепите, не е състезателен тим, на който можете да изберете да симпатизирате или не. Пилотираните задачи до Луната са теоретичен и исторически факт. Фактите са си обстоятелства и няма такова нещо като “алтернативни обстоятелства ”. 

Освен това кацането на Луната съставлява едно от най-великите достижения на човешката цивилизация. Отричането на това достижение съставлява посягане против него – както се беше изразил журналистът и някогашен служащ в НАСА Джеймс Оберг, това е самобитна форма на. 

Всеки може да сбърка, естествено. Ние всички можем да бъркаме по въпроса дали Луната в действителност я има или е холограма, или дали светът, в който живеем, в действителност съществува. Вие от кое място сте сигурни, че не бъркате? Може светът, в който живеете, да не е действителен, а да сте отгледани в някоя лаборатория с маркуч, натъпкан … еди къде си? 

Шегата настрани, съществува такова нещо като. В научния свят две отзиви по въпроса няма – човек в действителност е бил на Луната. 

На фотографията: астронавтът на НАСА Харисън Шмит събира проби от Луната по време на задачата “Аполо 17 ”. Photo credit: NASA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР