Животоподдържащо лекарство липса от аптеките у нас. За това алармират

...
Животоподдържащо лекарство липса от аптеките у нас. За това алармират
Коментари Харесай

От аптеките изчезна животоспасяващо лекарство

Животоподдържащо лекарство липса от аптеките у нас. За това сигнализират пациенти, лекари и фармацевти.

Чавдар Кавръков страда от хипертиреоидизъм и се нуждае се от медикамента метизол. Търси го по аптеките към този момент трети месец – без триумф.
-->
" Навсякъде по аптечната мрежа е изчерпано. От начало можеше да се откри в някои далечни краища на страната, само че това беше за известно време и той се изчерпа и от там. Сега сега го няма на никое място. ", описа той пред bTV.

Медикаментът се употребява за угнетяване на нараснала функционалност на щитовидната жлеза. Без него животът на Чавдар е заплашен, споделят лекари.

" Най-вероятно са индустриални аргументите, тъй като по този начин той не се изнася. Проблемът е в действителност огромен, тъй като няма различен артикул да го замества ", съобщи Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Продажбите на съответното лекарство са прекратени от 22 август до 27 септември, а по-късно доникъде на октомври заради индустриални аргументи, оповестиха за bTV от Министерството на здравеопазването.

Лекарството има сурогат, само че от него Чавдар не се усеща добре, предава btvnovinite.bg.

" Обръщам със вик към органите, които наблюдават лекарствения пазар – апелирам, активизирайте се, с цел да бъде тази особеност преодоляна ".

На наново питане за какво се стига до дефицит на медикаменти и какъв брой медикаменти липсват на пазара, от Здравното министерство дават отговор, че сега има недостиг на 69 медикаменти.

Списъкът с изчезналите или дефицитни медикаменти се обновява на две седмици посредством Специализираната електронна система за следене и разбор.

Следващото възобновяване е на 13 октомври, когато е допустимо да се появи дефицит и на други медикаменти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР