Животът с нелоялен партньор може да се отрази тежко на

...
Животът с нелоялен партньор може да се отрази тежко на
Коментари Харесай

Да простите изневяра – плюсове и минуси

Животът с некоректен сътрудник може да се отрази тежко на всеки и да простите невярност в никакъв случай не е елементарно. Да възстановиш връзката си с него пък е още по-голямо предизвикателство. Няма еднопосочен отговор на въпроса „ Трябва ли да простите на човек, който ви е изневерил “. Това зависи от събитията и от това какво желаете да извършите. Точно както монетата има две страни, по този начин и прошката към колегата ви може да има положителни или неприятни страни.

 infomax-logo-50-15-HW

Преди да тръгнете по пътя на това по какъв начин да простите на този човек, е значимо да прецените плюсовете и минусите. Прочетете, с цел да научите повече.

Плюсове да простите невярност

Емоционално излекуване

Да простите невярност, а и освен, разрешава освобождението на отрицателните страсти, като предизвиква личностното израстване и прочувственото благоденствие. Като се освободят от гнева, обидата и горчивината, хората могат да изпитат възприятие на избавление и да намерят вътрешен мир.

Възстановяване на доверието

Прощаването на този човек може да сътвори опция за възобновяване на доверието, което води до по-силна и устойчива връзка. С поредни старания, открита връзка и бистрота е допустимо с течение на времето да се възвърне доверието и да се работи за по-здрава връзка.

 да простите

Възстановена фамилиарност

Като се оправят с първопричините за изневярата и водят дълбоки, почтени диалози, двойките могат да работят за възобновяване на по-дълбока и достоверна фамилиарност. Това може да докара до възобновяване на възприятието за непосредственост и до по-силна прочувствена връзка.

Лично израстване

Това да простите невярност ви дава опция за личностно израстване, като предизвиква съпричастността, състраданието и устойчивостта. Чрез процеса на сбогуване хората могат да придобият визия за личните си уязвимости, да се научат да слагат здравословни граници и да развият по-добро схващане за себе си и колегата си.

Избягване на съжалението

Изборът на прошката може да предотврати възприятието на страдание по-късно, защото човек може да се чуди дали не е пропуснал опцията да избави връзката. Като вземат умишлено решение да простят, хората могат да намерят успокоение, знаейки, че са проучили всички благоприятни условия за излекуване и развиване.

Положителен ролеви модел

Прощаването дава образец за амнистия и резистентност, както в границите на връзката, по този начин и за другите, които може да се сблъскат с сходни провокации. Тя може да въодушеви другите да изберат емпатията, състраданието и прошката в личния си живот, допринасяйки за едно по-хармонично и разбиращо се общество.

 да простите

Минусите да простите невярност

Продължаваща болежка и проблеми с доверието

Казват, че един път изгубеното доверие в никакъв случай не може да бъде възобновено, най-малко не изцяло – има белези, които остават непокътнати в сърцата ви вечно. Да простите може да ви накара да се почувствате по-добре за известно време, само че тя не заличава болката, породена от изневярата, и възобновяване на доверието може да отнеме доста време, в случай че въобще се възвърне. Пострадалата страна може да продължи да изпитва прочувствени разтърсвания и подозрения по отношение на верността на колегата си, което може да сътвори непрекъснати провокации във връзката.

Страх от повтаряне

Съществува риск държанието на другия човек да се повтори, което да аргументи спомагателна тъга и щета на връзката. Възстановяването на доверието изисква поредни старания, бистрота и откровен ангажимент от страна на изневеряващия да се оправи с главните проблеми и да предотврати повторна невярност. Дори в случай че сътрудникът, който е изневерил, се е поправил, пострадалата страна може непрекъснато да живее в боязън, че той може да изневери още веднъж. Това пък в дълготраен проект може да навреди и на психологичното ѝ здраве, което също не е решение.

Небалансирана динамичност на властта

Да простите на колегата си след невярност може да докара до небалансирана динамичност на властта, при която той има по-голям надзор или въздействие във връзката. Пострадалата страна може да се усеща уязвима и подвластна, което може да обтегне динамичността и евентуално да докара до спомагателни проблеми, в случай че не се вземат ограничения.

 да простите

Изгражда ниско самочувствие

След като някой е изневерил, това може да накара колегата му да почувства, че неговата обич и почитание не са задоволителни за другия. Потърпевшите могат да стартират да се оправят с по-ниско самочувствие и да слагат под въпрос своята стойност. Тези усеща на малоценност могат да навредят на психологичното здраве и да саботират връзката ви.

Социална преценка

Осъждането или мнението на обществото по отношение на прошката може да усили натиска и да усложни процеса на излекуване. Външни фактори, като семейство, другари или културни правила, могат да повлияят на решението на потърпевшата страна да елементарни и да основат спомагателни прочувствени провокации.

Оценка на съвместимостта

Да простите изисква деликатна оценка на съвместимостта на връзката и на това дали и двамата сътрудници са откровено ангажирани с израстването и смяната. От значително значение е да се реши дали главните проблеми, довели до изневярата, могат да бъдат прегледани и позволени и дали и двете лица са подготвени да положат нужните старания за възобновяване и поддържане на здрава връзка.

Има доста плюсове и минуси на това да простите невярност. Ако преминавате през това, сигурно ви е тежко, само че би трябвало добре да обмислите какво решение да вземете, с цел да не съжалявате на по-късен стадий. Да, има връзки, които са ставали по-здрави след сходно предизвикателство, само че стига и двамата сътрудници да го желаят.

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР