Животът на Земята не би съществувал без Слънцето. Неговата светлина

...
Животът на Земята не би съществувал без Слънцето. Неговата светлина
Коментари Харесай

Това е най-лошият сценарий: Готова ли е Земята за следващото мощно изригване на Слънцето

Животът на Земята не би съществувал без Слънцето. Неговата светлина е силата, която зарежда огромна част от нашата планета, от фотосинтезата до измененията в атмосферата. Въпреки това, както всичко останало във Вселената, Слънцето не е статично – то се трансформира. Слънцето постоянно минава през интервали, в които се следи трагично изхвърляне на плазма.    

Слънчевите изригвания постоянно могат да объркат живота на земята. В исторически проект те са предизвикали големи вреди , само че и впечатляващи сияния.  

В свят, разчитащ от ден на ден на технологиите, огромният въпрос, който учените си слагат е: подготвени ли сме за идващото солидно слънчево изригване?  

Ето какво споделя физикът Райън Френч за този феномен. 

Какво е слънчево изригване? 

Слънчевото изригване е всъщност освобождение или превръщане на сила в атмосферата на Слънцето. Далеч от нуклеарния синтез, който господства в центъра му, в атмосферата, всичко е доминирано от магнитни полета. Слънчеви изригвания, слънчеви петна- всички тези процеси са свързани с магнитни полета, изяснява Райън Френч. 

Слънчевите изригвания пораждат, когато имате струпване на сила в границите на магнитни полета, които желаят да се освободят от тази сила. Ако продължи да се натрупва сила, тези линии на магнитното поле се прекъсват. Когато това се случи, насъбраната сила се освобождава от магнитните полета, споделя специалистът. 

Слънчевите изригвания са свързани с към половината от времето с това, което назоваваме изхвърляне на коронална маса, което съставлява изригване на плазма от Слънцето. Те са разнообразни, изригванията се движат относително постепенно, лишава им сред 12 и 36 часа, с цел да доближат до Земята , показва ученият.  

SOLAR FLARE SEEN THROUGH THE MOON?
— @uri (@urikohn)
Колко постоянно се следят слънчевите изригвания? 

“Краткият отговор е съвсем от самото начало. Периодът зависи от това за какъв брой огромно слънчево изригване става дума. Имаме разнообразни категории слънчеви изригвания. Най-голямата категория е това, което назоваваме слънчево изригване от клас " X ". Под него се нарежда  „ М “ класа, а по-късно се подреждат класовете „ C “, „ B “ и „ A “, споделя Френч. 

“Учените следят, че тези изригвания се случват на избран интервал от време. Когато настъпи пикът на този безоблачен цикъл, който назоваваме безоблачен най-много, следим и слънчеви изригвания всеки ден от клас “C ”. Веднъж месечно ставаме очевидци на изстрелване на X-класа ”, разяснява физикът.  

В момента се доближаваме до безоблачен най-много, безапелационен е Райън Френч. 

Има ли усвояване на всевъзможен тип енергийна активност на Слънцето, освен на слънчеви изригвания? 

“Да – има нарастване във всяко отношение. По създание слънчевият кръговрат е цикъл на магнитна трудност в атмосферата на Слънцето. Ако имате доста комплицирани, съсредоточени магнитни полета, те взаимодействат доста повече и освобождават повече сила. Това значи, че освен получаваме повече изригвания, само че също по този начин следим и повече слънчеви петна ”, изяснява специалистът.  

Той прецизира, че се чака максимумът да настъпи сред идната година и 2026 г. 

URGENT – A solar flare may cause geomagnetic storms on October 18-19.

A plasma filament ejection has been detected near the sunspot region AR3467, it is not aimed directly at Earth, but may cause an indirect hit.

Subscribe to
— crimsonbearz (@crimsonbearz)
Какво съставлява събитието в “Карингтън ”? 

Докато учените са следили Слънцето са станали очевидци на събитие, сходно на мълния. Тя проблеснала в небето за секунди, а по-късно постепенно затихнала. А по-късен стадий стана ясно, че това е било слънчево изригване, изяснява Френч. 

“Телеграфните машини засякоха необикновена интензивност. Нямаме оценка, за това какъв брой огромно е било събитието “Карингтън ”, само че то провокира доста мощно изригване. Докато това изригване на плазма се движеше през слънчевата система към Земята, то носеше със себе си съсредоточено магнитно поле ”, добавя той. 

“Ако измененията магнитно поле върху проводник, вие индуцирате електрически ток. Ако започнете да индуцирате електрически ток върху неща, през които към този момент протича ток, ще започнете да претоварвате системата. Така тя ще се срине ”, разяснява ученият. 

По думите му сходно събитие са следили учените през 1859, когато феноменът е нанесъл съществени вреди на Земята. 

Scientists have found evidence of a solar flare that happened 14,300 years ago that had to be at least ten times more powerful than the Carrington event.
— ᴋʟᴀᵾs (@tinyklaus)
Нека си представим, че през днешния ден има толкоз мощно слънчево изригване и то засегне сателитна връзка, която е неизменима част от актуалния живот - Какво би станало? 

“Смятаме, че това е най-лошият сюжет. Това е сюжетът, за който се приготвяме и който е вписан в държавните регистри за евентуална заплаха. Някои от спътници може да съумеят да се върнат онлайн, само че огромен брой от тях е допустимо да изгубят връзка за непрекъснато. 

На земята ще има краткотрайна загуба – може би за няколко дни – на радиовръзка. Радиовълните работят, като се отразяват от горните пластове на атмосферата. Слънчевите изригвания предизвикват разширение на този район, което значи, че радиовълните не могат да се популяризират както нормално. Това би попречило на връзката с самолетните компании и с корабите, тъй че полетите ще бъдат спрени за няколко дни или може би даже седмица. GPS сателитната навигация също ще бъде наранена ”, показва физикът. 

“Може би най-големият проблем са електрическите мрежи. Не всички електрически мрежи са изложени на риск. Най-застрашените са тези, които са доста централизирани, генерират електрическата енергия си на едно място и я транспортират на дълги дистанции. Ако имате доста локализирана, децентрализирана електрическа мрежа, тогава сте по-малко изложени на риск, само че в случай че вашите системи са по-стари, може да загубите част от трансформаторите. Това може да докара до спиране на електрозахранването в избрани райони на света, може би за няколко седмици, до момента в който трансформаторите бъдат заменени ”, изяснява Райън Френч.   

The ongoing Magnetic Field Decay at present state will render Global Electronics useless by 2040s or 2050s Max!

On par but likely Significantly WORSE than the 1859 Carrington Event!

So we'll see if we can even make it to another World War...
— BowTiedFixer
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР