Живи аларми на синджир – в това се превръщат 90%

...
Живи аларми на синджир – в това се превръщат 90%
Коментари Харесай

Никой не контролира озверелите кучета у нас

Живи аларми на синджир – в това се трансформират 90% от кучетата, които се взимат, с цел да се отглеждат като домашни любимци от безотговорни стопани у нас. Оставени на самотек, животните озверяват и стават рискови. Никой не знае какъв е броят им и не управлява притежателите им. Това показаха от фондация „ Четири лапи ” пред „ Труд ”.

Трагедията от пазарджишкото село Мокрище, при която домакински, отпаднал питбул умъртви 3-годишно дете, е последният образец до каква степен води тази процедура и неналичието на надзор от страна на институциите, съобщи Явор Гечев от организацията.

„ Това се случва само с помощта на безотговорността на хората, животните няма по какъв начин да бъдат упреквани. Емблематичен образец е за това по какъв начин не би трябвало да се отглеждат нито деца, нито животни. 90 на 100 от кучетата на село се отглеждат по този метод – вързани на синджир, без да се поставят нужните грижи за тяхното образование, за тяхното лекуване, за храненото им. Те са оставени на самотек като живи аларми. Колкото по-силно лаят, колкото по-злобни са, толкоз по-доволен е стопанинът, тъй като има кой да му пази градината. Практиката не е единствено на село, тъй като доста от тези хора, пристигнаха и в града. Много хора си взимат домакински любим, тъй като има някаква фешън наклонност: взимат го, с цел да печелят от него – дали от разплод, дали от боеве ”, посочи той.

Никой не знае какъв брой са домашните кучета у нас и по какъв начин се гледат. Последният доклад за осъществяване на общинските стратегии за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета за 2016 година демонстрира само броя на записаните публично. Към 2016 година те са 33 882, до момента в който през 2015 година са били 29 215.

Въпреки растежа, регистрацията и чипирането на кучета остава непопулярна мярка, тъй като с годината контролът върху притежателите на кучета е съвсем нулев. Той би трябвало да се реализира от общините, както и от Агенцията по сигурност на храните (БАБХ), само че старания в тази посока липсват, регистрират специалисти.
„ Масово общините не управляват притежателите, които живеят на тяхна територия. Това би трябвало да стане посредством инспекции. Когато животно се отглежда при условия, които са в нарушаване на Закона за отбрана на животните, а това включва и развъждането на пай синджир – би трябвало да има наказания и от страна на БАБХ ”, посочи Гачев.

Статистиката сочи, че на година има най-малко 2 случая на произшествия с домашни кучета, като постоянно те са от по-едри породи. В тях попада и този от свищовското село Козловец от началото на 2017 година, когато двете кучета на Петър и Велика убиха 80-годишната баба Гина. Година по-късно Районна прокуратура – Свищов внесе в съда обвинителен акт против стопаните на кучета.

„ Породата няма значение. В общи линии, който желае да си гледа питбули, ще продължи да го прави. При подобен занижен надзор, колкото и да забраняваме, питбули ще се отглеждат. В последна сметка породата сама по себе си не е отговорна. Много ми се желае някой ден притежаването на домакински любим в България да е по-скоро разкош, в сравнение с метод да се спестят пари от защита или нещо друго ”, добави Гечев.

Съдът в Пазарджик реши
Пуснаха от ареста стопанина на питбула палач


Районният съд в Пазарджик освободи през вчерашния ден без мярка за неотклонение 35-годишния Димитър М., упрекнат за неполагане на грижи за питбула, нахапал смъртоносно 3-годишно дете. Случаят е от 29 януари в пазарджишкото село Мокрище. Там вързаното на двора куче от бойна порода умъртви дребното момченце, което се доближило до него.

Стопанинът на животното е чичо на детето, което пристигнало от другия завършек на циганската махала. Димитър М. бе зад решетките за 72 часа, само че съдиите не са разкрили задоволително доказателства в поддръжка на обвиняването му. Прокуратурата може да стачкува пред Пазарджишкия областен съд.

На среща при вътрешния министър
Специалисти от Холандия идват да образоват зоополицаите


Министърът на вътрешните работи Валентин Радев събра на среща представители на най-големите организации работещи с животните – Фондация „ Черити лапи ”, Фондация „ Animal rescue ”, представители от Столична община, както и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, с цел да обсъдят концепцията на Министерство на вътрешните работи за работата на зоополицията.

„Ще работим върху това да осигурим експерти от Холандия, които да оказват помощ с обучаването на зоополицаите ”, сподели пред „ Труд ” Явор Гечев от Фондация „ Четири лапи ” и разкри, че образованието тук в България е доста по-евтино от това в Холандия.

„ Създадохме зоополиция с 433 чиновници, които ще се занимават с тази тематика. През 2017 година в страната са формирани 60 досъдебни производства за закононарушения, свързани с неупражнен надзор над животно, в резултат на което е породена телесна щета или гибел ”, уточни по-рано в Народното събрание Валентин Радев.
Той разясни, че при подаден писмен сигнал за нападателно куче се отива на оглед и се прави инспекция от контрольор на районната администрация и представител на неправителствената организация. В случаи, в които сигналът за нападателно куче е с незнаен адрес, се изпращат и служители на реда от локалното ръководство, които да спомагат за определяне на адреса.

Радев посочи, че според Закона за ветеринарно-медицинска и Закона за отбрана на животните, Българската организация по сигурност на храните реализира контрола по отбраната и филантропичното отношение към животните.

Проверка
София, Пловдив и Варна
с най-вече четириноги в регистъра


Най-много кучета за предходната 2017 година са регистрирани в София, Пловдив и Варна, сподели инспекция на „ Труд ”. В столицата те са 11 399, до момента в който по данни от регистъра в Пловдив записаните кучета там са 5104. За тях таксата е 30 лева, а глобата за „ противозаконен ” домакински любим е от 50 до 200 лева Общо 4653 пък са кучета с документи във Варна.

Най-малко са регистрирани в община Лом, където скитащите кучета са пет пъти повече от публично записаните. Едва 22 кучета са регистрирани в общината през предходната година. Домашните любимци в крайдунавския град са доста повече, само че стопаните им избират да не заплащат по 10 лв. такса, разясниха еколози.

Данъкът в община Бургас, където са регистрирани 3500 четириноги, е близо три пъти по-висок, а с цел да се подтикват стопаните да записват домашните си любимци, таксата за цяла година е 25 лв..
Почти на половина са записаните домашни кучета в община Търговище, където са записани близо 2000 за предходната година. След масираните инспекции за законността домашните кучета от страна на кметството, през 2017 година в регистрите й бяха вписани над 1400 домашни кучета. От кметството се договориха с ветеринари цената на чипа, имунизирането и ваденето на паспорт да коства 15 лева по време на акцията.
В регионалния град Монтана предходната година са регистрирани 39 кучета, а единствено в първия месец на тази година в локалната администрация са записани 133 домашни любимци.

Иван Ласкин:
Ако аз изям дете, ще ме осиновите ли


Иван Ласкин избухна във фейсбук поради случая с убитото от питбул 3-годишно дете. Според него всички, които желаят да осиновяват това четириного са, същински дебили.

“Еколози ” желали да осиновят кучето-убиец! Абе, дебили елементарни, в случай че аз изям дете ще ме осиновите ли? То бива платена дебилщина но минахте всички правила. Колко от вас дрисльовци е носил килограми каменна сол на гърба си с километри в планината, тъй като чифтокопитният дивеч има потребност от сол с цел да изкара зимата? Носите хартийки на жълтите павета, посраняци такива. Видя ли “зелен ”, то той незабавно ще позеленее, тъй като ще му счупя мандибулата! Капути платени!Защо не протестирате в гората където ромите я опустошават с бракониерство? Защото ви е боязън, мърльовци! Да не ви обтегнат на някой пън! Ловците сме 135 000, пачаври “зелени ”. Не ни ядосвайте! ”, написа Ласкин.

Агресия
Жертви на гняв


Акция през 2017 година на прокуратурата разкри два концлагера за кучета край Варна. В село Звездица бяха открити 67 животни отглеждани при жестоки условия, а за разбиването на приюта взе участие на евродепутатът Емил Радев. Негодните да раждат четириноги са били убивани, а дребните заболели кученца са били давани за храна на прасетата.

Четириноги домашни любимци станали жертви на човешка гняв и в Лом. Преди два месеца Районният съд наказа с 1000 лв. санкция мъж, който пребил до гибел кученце поради враждата си със съседи.

Проблемът идва
от вилните зони
Във Варна се оплакват от нападателен собственик


От нападателен собственик с настървен питбул са се оплакали преди няколко дни хора от варненския квартал „ Възраждане ”. Кучето било раздрало няколко котки и вдигнало локалните на крайник. За случая описа за „Труд“ Светла Димитрова, представител на Анимал хоуп-Варна.
В същото време в Лом са подадени два сигнали за нападателни бездомни кучета. За да овладее казусът, общинската администрация е сключила контракт с ветеринарни експерти, които обезпаразитяват и кастрират скитащите четириноги.

Преди броени дни наша читателка алармира, че пътувала с автомобил от Банско към София се наложило да спре за вода на отбивка. Докато почивали със брачна половинка, изведнъж от гората изскочили две пастирски кучета и ги погнали, избавили се с бягство в автомобила.
В Тъговище и на доста други места в страната максимален проблем са вилните зони, от които всяка зима се пускат стотици кучета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР