Живеейки в дигиталния свят, в който ни постави интернет още

...
Живеейки в дигиталния свят, в който ни постави интернет още
Коментари Харесай

Storytelling, или как да повишим ангажираността на профилите си в социалните медии

Живеейки в цифровия свят, в който ни сложи интернет още от зората на 21 век, меко казано сме обречени да бъдем плебеи на обществените медии. Неслучайно разнообразни създатели са на мнението, че цифровите платформи като Фейсбук, Instagram и Tik-Tok са едни от най-лошите неща, които са се случили на обществото за последните няколко десетилетия. Пример за това е мисълта на Едуард Тюфт, който споделя: " Социалните медии са пристрастяваща дрога. "

Преекспонирането на нашите животи, загубата на визия за време и място, както и непрекъснатото изпитание да бъдем най-хубавите, са меко казано предпоставките да считаме, че това ненапълно е бичът на потомство " Алфа " и отчасти на потомство Z. Много евентуално няма да бъдат съгласни с тези думи. Вероятно имат своите доводи. Редно е да подчертаем, че както едни са изгубили доста, в резултат потреблението на обществените медии, по този начин други са спечелили.



Много компании и специалисти се нареждат на пазара на труда, напълно употребявайки силата на интернет и по-точно обществените медии. Пример за компания с облага няколко милиарда $ към 2024 година е AirBnb, която построи осведомеността към предлаганите услуги в платформите Фейсбук, X (преди Twitter) и Instagram. Друг образец за сходен бизнес е компанията Fashion Nova, която от своя страна интегрира ангажираност в действително време с потребителите си в платформите Instagram,Tik-Tok и Snapchat, което докара компанията до позициите, които има към днешна дата.

Всичко това звучи отлично, да, стига да знаеш по какъв начин да се позиционираш в сегмента, в който си избрал да се развиваш. Различни хора евентуално ще ви посъветват разнообразни неща: инвестирай в реклама, спри надалеч от обществените медии, пусни продуктите евтино. Всички те може и да са прави, факт, само че по какъв начин можем да редуцираме риска на сляпото тестване и да сме най-малко една концепция по-сигурни от през вчерашния ден, че бизнесът ти няма да колабира? Как да повишим ангажираността към персоналния или корпоративния ни профил в интернет пространството с по-скоро лимитирани запаси?
Отговорът е доста елементарен - “Разказвайте Истории! ”
Широкоизвестен факт, е че разказването на истории, въпреки и един от най-старите маркетингови похвати за позициониране на продукт/услуга и постигане до съответните продажби, е и един от най-успешните подходи за постигане до крайния консуматор.

Авторът на книги Джими Нийл Смит споделя: " Всички ние сме разказвачи на истории. Всички ние живеем в мрежа от истории. Няма по-силна връзка сред хората от разказването на истории. "
Как обаче да описваме истории вярно?
Как да разкажем през какво е минал нашия бизнес, с цел да ангажираме хората и меко казано да се продадем? В публикацията изпод ще разясняваме 3 съществени съвета за това по какъв начин да изпъкнем чрез storytelling-a в 2024 година.
№1: Започнете с " кукичка "
" Кукичката ", или както е по-известна в актуалния жаргонен език " hook " неведнъж се възприема като първите няколко думи, с които човек стартира своето обръщение. Основната цел на тази кукичка е да даде информацията в каква посока ще продължи текста нататък. Повечето пъти тази кукичка дефинира дали аудиторията ви ще бъде превзета или ще загуби интерес.

Силна " кукичка " може да бъде дразнещ въпрос, който провокира любознание, неочакван факт, който притегля вниманието, вълнуващ виц, който притегля читателите, или описателна сцена, която ги потапя в описа. Ключът е да създадете конспирация и да накарате аудиторията си да желае да научи повече още през цялото време. Пример за сходен метод можем да забележим на скрийншота, показан по-долу.



В горепосочения скрийншот екипът на Playboy употребяват доста добре мощните сказуеми, както в тази обстановка употребяват думата " съди ". По този метод те основават лек спор, преплетен с интерес към компанията в другите обществени медии.
№2: Показвайте, освен говорете
Вместо просто да разказвате на аудиторията ви какво се случва в историята, ѝ го покажете. Използвайте разказвателен език, с цел да създадете богати, завладяващи подиуми, които влияят на сетивата и придвижват читателите в света във вашия свят. Позволете на главните персонажи в разговора да се показват, разкривайки техните характери, мотивации и спорове. Покажете развоя на събитията посредством деяние и взаимоотношение, като позволите на читателите да преживеят историята, до момента в който тя се случва.



С метода си за описване на истории и позициониране на продуктите си, IKEA доста ловко съумяват да диверсифицират посланията си и да доближат до верните целеви аудитории на компанията.
№3: Използвайте елементарен език
Всяка добра история се нуждае от напрежение и спор, с цел да поддържа ангажираността на аудиторията. Много е значимо обаче по какъв начин ще създадете въпросните спор и напрежение. Не инцидентно Питър Линч споделя мисълта “Колкото по-лесно е, толкоз по-добре се харесва! ”.Читателите и клиентите ви са по-склонни да подхващат дейности, когато им дадете съответни указания.



Екипът на McDonald’s постоянно залагат навръх тази елементарност. Всяко едно тяхно обръщение е изчистено от всевъзможни комплицирани детайли, думи и апели. Те стимулират аудиториите си към деяние на база “шесто възприятие ”.

Ако би трябвало да представим всичко казано нагоре с една елементарна формула, то тя би била:

" Кукичка + Прост език + Визия = Ангажираност в Социалните Медии "

Започвайки с кукичка вие имате опцията да привлечете по-голяма част от аудиторията, поради по-нестандартното и даже завладяващо начало на обявата. След това, употребявайки елементарни думи вие може доста по-умело да се доближите до аудиториите си, тъй като дано не се лъжем, никой не харесва да чете изявления с термини, които не схваща. На последно място откакто индивидът прочете казаното, е доста значимо да си го показа и в неговото схващане. Какъв по-добър метод от материализирането на визия към обявата?

Интригуващите и безапелационни истории са ключът към повишение на ангажираността на нашите профили в обществените медии. Живеейки в цифровата ера, в която обществените мрежи играят значима роля, ние сме провокирани всеки един ден да се провокираме! С подобаваща кукичка, образно привлекателни подиуми и явен, понятен език, ние можем да създадем мощно въздействие върху аудиторията си. Именно по този начин, посредством дейно описване на истории, ние бихме могли да увеличим ангажираността и да създадем трайни връзки с нашите почитатели в обществените медии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР